25 comments for “Viikon puheenaiheet 32/21

 1. Hautakivi ”Hautamuistomerkki” poistettu Värtsilän Leminrinteen hautausmaalta!
  Kysymyksessä on Hilja Niiranen os. Mertanen hauta.

  Hilja on isäni Kalle Mertasen sisko.

  Hiljan hauta on vaikeaa löytää koska kiveä ei ole.

  Ei löydetty!

  Hilja on lähisukulainen (kummitätini).

 2. Kannattaisi varmaan tiedustella seurakunnalta, luulisi heillä olevan kartta hautapaikoista.

 3. Saulille. Niin, ei se hauta muuten löydy, jos sittenkään löytyy.
  Kaikenlisäksi ne meinaa haudata siihen uuden vainajan…

 4. Laitoin tiedustelupyynnön Tohmajärven seurakuntaan Leminrinteen hautapaikkojen kartasta nähtäväksi jää mitä he vastaavat

 5. Istuin TV1:n äärellä pe 13.8. klo 11.30 – Ruudussa näkyi ja kuului, mitä tapahtui, kun suomalaiset saivat jatkododan suurvoiton Ilomantsissa v. 1944. En ollut aiemmin tiennyt, että sillä oli erittäin suuri merkitys rauhanneuvottelujen lopputulokseen.

  Arvelen, että moni muukin sai uutta teitoa, jos näki ohjelman. Jos jäi näkemättä, voi löytää sen löytää
  yle arenasta ”Jatkosodan suurvoitto”. Suosittelen!!!

 6. Kiitos, olin tietoinen, mutta meni ohi. Tämä tulee uusintana (ties monesko) tulevana sunnuntaina kello 15.00. Ohjelman nimi on ”Korpisodan suurvoitto”, mutta tätä samaa Erkki tarkoittaa.

  Kummasti nyt vanhemmiten nämä takavuosien asiat kiinnostavat. Toivoa sopii, että kouluissa opetetaan kotimaan historiaa.

  Tänään illalla on vielä nähtävissä viimeinen osa sarjaan ”Hengen asein”, Seppo Hovin ja Lasse Lehtisen luotsaama muistelupaketti. Tykkään.

  Mitäpä sitä enää tekemistä tässä iässä, kattelee tv.tä. Ei ilikiä enää baariinkaan lähteä.

 7. Joku vuosi sitten oli tuosta Möhkön sodasta mainio teatteriesitys Möhkön kesäteatterissa. Harvinainen laatuaa, esityslava oli jaettu ikäänkuin kahtia; Toisella puolella oli suomalainen komentopaikka Raappanahan se siinä taisi juoniaan punoa ja toisella puolella venäläinen, en muista nimeä.
  Lopussa venäläinen totesi tappionsa ja sanoi, että lähdetään pois, mutta otetaan vielä kylpy ja lähtöryypyt.
  Sihteerikkö kysyi, että tahtooko toveri kenraali vielä toisen samovaarillisen kuumaa vettä kylpyynsä.

 8. Maailma on menossa ikävään suuntaan. Meillä on ylikansoitusongelma, jota ilmeisesti koronakin yrittää pienentää. Tästä liikakansoituksesta johtuen on riesana myös ilmastomuutos. Meidän viiskymppisten ja vanhempien on helppo keksiä kaikenlaisia tekosyitä, joilla lykkäämme rakkaan Maa-planeetan pelastuksen nuoremmille sukupolville. Ääneen emme sano sitä, että koko suuri revohka johtuu siitä, että meitä ihmisiä on liikaa. Yltiöhumanismi on aiheuttanut sen, että kaikki ihmiset pitää pelastaa ja esimerkiksi hengityskonein pitää hengissä. Olemme katsoneet liikaa maailmaa ihmisen näkökulmasta ja uskotelleet itsellemme, että Maa on ihmisen planeetta. Ei se ole. Se on kaikkien lajien asuinpaikka. Ihminen on mieltänyt itsensä älykkäimmäksi olennoksi täällä ja samainen laji vie omien sanojensa mukaan kehitystä eteenpäin täällä. Mietitäämpä tarkemmin.. Mikä muu laji tietoisesti tuhoaa omaa elinympäristöään ja omalla toiminnallaan nopeuttaa tätä tuhoa? Ei mikään. Älykkyys on määritelty ihmisen taholta. Mielestäni ihminen on näppärä, ei välttämättä älykäs. Älykkyyttä osoittaa esim. ne sokeat termiitit, jotka rakentavat pesänsä etelä-pohjoissuuntaan, että auringon lämpö ei muodostuisi liian suureksi ja tappaisi koko populaatiota.
  Tässä tilanteessa olisi parempi, että meitä ihmisiä olisi noin 6-7 miljardia vähemmän. Silloin kaikenlainen kulutus pienenisi ja rakkaalla Maapallollamme olisi parempi olla. Tiedän, että tämä kuulostaa rankalta, mutta näin se on. Seison ihmisten vähenemisen takana sanoissani niin, että en ole ottanut koronapiikkiä. Jos kuolen koronaan, niin se on muille hyödyksi. Luin jostain jonkin radikaalin lausahduksen : kuollut ihminen on hyvä ihminen, ja alan itsekin kannataa tätä, kunnes meitä on täällä noin 1-2 miljardia, mikä sekin on paljon. Ajatukseni herättää varmasti suuttumusta. Olen itsekin miettinyt tätä jo vuosia. Vaikka kovalta tuntuu, niin pelastaaksemme Maamme pitää yltiöhumanismi unohtaa. Kulutamme liikaa ja ajattelemme liikaa itseämme. Myös kristinusko ajatukseltaan Lisäntykää ja peittäkää maa on karkeasti väärässä. Perusajatuksessa on tapahduttava suuri muutus ja äkkiä. Mutta jutustellaan tästä. Ratkaisuja on varmasti ihan yksilötasolta alkaen.
  Mukavaa viikonloppua!

 9. Kimmo kertoo rohkeasti mielipiteensä isoista kysymyksistä.Rohkeudesta respect!
  Luulen että nämä ovat kuitenkin sen verran arkoja aiheita että Värtsin lukijat eivät tästä innostu ajatuksiaan vaihtamaan.

  Olen väestön kasvusta ja ihmisen anälykkyydestä samaa mieltä.Näen myös että pallo ei kestä tätä
  markkinatalouden jatkuvan talouskasvun pakkoa enää.Ei toimi kyllä muutkaan ismit.Johonkin aivan uuteen tapaan elää ja jakaa äiti maan antimia täytyy mennä jos ihminen haluaa jatkaa eloaan tällä planeetalla.
  Ihmisiä on liikaa.Se on selvä.Humaanisuus on kuitenkin ihmisen inhimillisimpiä ominaisuuksia.
  Se on myös moraalisesti erittäin tärkeää tälläisenkin vaappuvan sovun säilymiseen ihmisten välillä.

  Se että kieltäytyy ottamasta koronarokotetta ja perusteena on pienen ihmisen teko ihmiskunnan pelastamiseksi on mielestäni vähintäänkin outo.
  Ratkaisu ei ole pelkästään henkilökohtainen.On ihmisiä jotka haluavat vielä elää.Meillä on yksilöinä vastuu myös näiden ihmisten toiveesta.Rokotuksen ottaminen on tehokkain tapa jarruttaa tämän viheliäisen viruksen leviäminen.

  Tämä virus ei ole ensimmäinen eikä viimeinen pöpö joka tulee harventamaan ihmiskuntaa Maapallolla.Moraalin ja rauhan säilymisen kannalta on kuitenkin välttämätöntä hoitaa kaikkia vitsauksia parhaalla mahdollisella tavalla,kunkin aikakauden senhetkisellä tietämyksellä.

  Maapallon liikakansoittumisen ongelmaa pitäisi hoitaa paljon tehokkaammin ehkäisyllä ja valtaapitävien toimenpiteillä.Mitä jos meilläkin saisi lapsilisät ja muut yhteiskunnan tuet vain yhdelle lapselle?

 10. Koronaan kuollut Suomessa n. tuhat ihmistä!! Tuhannen raja ylittyy kohta jos ei ole ylittynytkin. 😷🤒🤕🤧🚑⚰⚱

  Että silleen.

  Ei hyvältä syksyn tilanne. Saa nähdä mitä tuleman pitää…

 11. Piti olla: Ei hyvältä näytä syksyn tilanne.

  sama

 12. USA:n tautivirasto CDC on ilmoittanut, että rokotteet eivät estä rokotettuja levittämästä tautia. Tämä oli jo tiedossa, mutta nyt se on virallista. Siinä meni siis väite ”ottamalla rokotteen suojelet läheisiäsi tartunnalta” vessanpöntöstä alas.
  Tämä tieto tekee myös koronapassista täysin turhan virityksen
  Tämän tiedon valossa ajatukset ovat Kimmon puolella, viranomaiset kertovat mitä niiden annetaan kertoa. Tulee vielä piikkiä piikin perään. Niinhän se on luonnossakin, että kun on paljon jäniksiä, niin tuleepi rutto ja haiventaa osan pois, niin taas sopii temmeltämään.

 13. Minä kyttäilin ja odottelin, tuleeko keneltäkään kommenttia Kimmon kirjoitukseen.

  Onneksi odottelin, Joren kommentti kertoo suunnilleen sen, mitä itse halusin sanoa, mutta en olisi osannut sanomaani noin siistein sanoin kertoa.

  Samaa mieltä edellä kirjoittaneitten kanssa olen siitä, että meitä on liikaa. ”Maan täyttämiseen” osallistuneet muutkin kuin kiristinuskon kannattajat. Liikakansoitus selvästi muilla alueilla. Eikö ole niin, että niilläkin alueilla, missä monien asioitten takia eletään äärimmäisessä köyhyydessä, uutta väkeä syntyy. Jälkeläisten määrä uroksille kunnia-asia? Joillakin alueella lapsia hankitaan tulevaisuuden turvaksikin.

  Nyt luonto yrittää hoitaa ”liiat” pois? Onko niin? Jos ei tauti tapa, niin laittaa maanvyörymät ja tulvat?

  Mitä se on auttanut, että rikkaat valtiot ovat lähteneet valitsemiinsa kohteisiin, heille vieraisiin kulttuureihin, neuvomaan, miten pitää elää ja olla? Miten kävi nyt just Aalla alkavassa maassa? Ei onnistunut edelliselläkään auttajalla nelisenkymmentä vuotta sitten saada sinne ”tapoja” muutetuksi.

  Minä en usko, että tämä nykyinen virus koskaan saadaan hävitettyä. Ja uusiakin tulee, niitten kanssa sitten vain eletään.

  Rokotuksille minulta ”vahva suositus”. Yhdessä kommentissa mainittu USA:n tautiviraston tiedote, olen tuon tiedon lukenut jostakin, mutta en sen perusteella tee päätöksiä. Minä kiltisti tottelen meidän maan asiantuntijoita näissä asioissa.

  Koronapassista en oikein saa käsitystä, eikö riitä kanta.fi stä saatava tieto? Mitä siitä erikseen tarvitsee passia värkätä?

 14. Aikasempia juttuja etsiässä tuli mieleen joko Tervavaarantien varressa olevan ”Vaasan poikien kiven” tarina on selvinnyt. Onko tiedossa mikä osasto siellä on leiriytynyt yms?

 15. Saulille. Tuskinpa Tohmajärven seurakunta antaa/laittaa karttoja Värtsilän Leminrinteen hautausmaasta.

  Onko ne salaisia. Salassa pidettäviä.

  On se kumma kun kukaan ei ole kuvannut ko. hautausmaan kiviä.

  Ilomantsissa on kuvattu. Tohmajärvellä myös.

 16. Onkohan Hilja tädin ”hautamuistomerkki” kuvattu?
  Värtsilän hautausmaalta on poistettu ainakin pari kiveä mitkä minä muistan.
  Yksi on tämän tätini miehen äidin (anopin) hauta, ja toinen on minun äidin enon hauta. He makaavat jalat vastakkain, käytävä välissä.

  On olemassa fb-ryhmä Suomen kirkkoja ja hautausmaita. Siellä on paljon kuvia kirkoista sekä hautakivistä. Mielenkiintoinen ryhmä.

 17. Eilisessä ”Vaasan kiveä” koskevan kommentin yhteydessä antamani osoitelinkki ei näytä jostakin syystä (enää) aukenevan, joten lisäsin omavaltaisesti tämän esillä olevan Viikon puheenaiheet – osion alkuun pari asiaa selventävää valokuvaa.

  Enempää ei tiedetä, mutta kaikki mahdolliset vihjeet ja tarinat otetaan edelleen mielihyvin vastaan.

  Kiitos mielenkiinnosta!

 18. Oletteko käyneet tälläisellä sivulla? Siellä paikkakunta ja hautausmaa kohtainen haku.

  http://haudat.genealogia.fi/php/selaushaku.php?lang=fi>

  Tohmajärvi haulla hautakivien kuvia.

  Tohmajärven vanha hautausmaa 1337
  Tohmajärvi Tohmajärven kirkkomaa 2265
  Tohmajärvi Onkamon hautausmaa 1373
  Tohmajärvi Petravaaran hautausmaa 65
  Tohmajärvi Tohmajärven vanha hautausmaa 1337
  Tohmajärvi Tohmajärven kirkkomaa 2265
  Tohmajärvi Onkamon hautausmaa 1373
  Tohmajärvi Petravaaran hautausmaa 65

  Hautausmaan nimeä klikkaamalla seuraava eteneminen Sukunimien alkukirjaimen mukaisesti

  Esimerkkinä tässä V:llä alkavat:
  http://haudat.genealogia.fi/php/selaus3.php?coun=fi&lang=fi&code=94&alku=V

 19. Leminrinteen hautausmaata ei valitettavasti löydy, vaikka Tohmajärven seurakuntaan kuulummekin.

 20. Korjaus viestiini tänään klo 15:27. Äitini enon haudalta ei ole poistettu kiveä koska sitä siinä ei ole ollutkaan. Merkkinä oli Hiljan anopin hauta, jossa oli kivi.

 21. Evakkolle

  Olit oikeassa, opettajan nimi oli Oili Väänänen. Olin hänen oppilaana alakoulussa syksystä 1949 kevääseen 1951 saakka Uusi-värtsilässä. Tarkistin tiedot opintokirjastani.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *