Maata ostamassa

Keväisiä maakauppoja

Toin eilen puutarhalta auton peräkärrillisen siisteihin säkkeihin pakattua multaa. Ei se niin raskasta ollut kuin oman perunamaan multa. Lienee jatkettu jollain kevennysaineella, turpeella kai. Siitä riittää vaihtaa mullat ainakin muutamaan kukkaruukkuun. Ensimmäisenä käsitelään kuitenkin edellisvuosien äitienpäiväruusut kun alkavat jo silmuja kehitellä.Miten äiti ennen

Siitä tuli aasinsiltana mieleen, että mistä ja miten se äiti tai mummo haki kukkamultansa kun ei ollut autoa eikä peräkärriä ja kukat loistivat ja kasvit kasvoivat. Silloin ei ehkä kaupoissa multaa myytykään, eikä täällä maalla ollut niin tarviskaan, koska kasvimulta tehtiin tunkiosta ja lisäksi laitettiin kotieläinten sontaa

Mullat uuniin


Muistan kuinka äiti laittoi kevättalvella multaa kuumaan uuniin. Se oli uunipellillä ja siinä oli pergamiinipaperi alla. Se oli sitä omasta tunkiosta tai lepikosta, tai jostain jostain muualta kaivettua multaa. Olipa peräisin mitä tahansa, niin siitä poltettiin uunissa pois rikkaruohon alkiot kotikonstein.

Kitke ensin

Rikkaruohon ennakkotorjuntaan lienee liittynyt sekin neuvo minkä muistan kuulleeni aikoinaan, että kitke ensin. kitke ensin..

Siis kitke maa puhtaaksi ennenkuin laitat siihen mitään. Tämä oli ensiarvoisen tärkeää etenkin pellavan kasvatuksessa. Sanottiinkin, että jos sinulta jää maa kitkemättä niin jää pellavakin korjaamatta

Kaikenlaisia tulee mieleen maakauppoja tehdessä

Share

4 comments for “Maata ostamassa

  1. Alpolla on taas hyviä ohjeita maaläheisiin kevät töihin. hyvä Alpo. Viileät ilmat jatkuvat–sitten tulee kiire.
    niinsanotut Kevätkiireet.

  2. Alpo, jos kevennysaineena turvetta, pistähän talteen. Siitä on tullut nyt katoava luonnovara.

  3. He he.. voi olla ettei turvetta enää muuhun huolitakaan

  4. Kyllä se kelpaa kaikkiin naapurimaihin. Ja pitäähän ainakin turvenuijia olla. Keljuttaa, kun täällä meilläkin turve on monen leivän antaja. Siihen keljutukseen lisäksi StoraEnson vapunalus-satanen Veitsiluodon tiimoilta. Mutta minähän en ymmärrä tietysti mitään. En näe hyvä puolia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *