Rajavartiosto tiedottaa

Pohjois-Karjalan rajavartioston kuukausitiedote huhtikuulta

Postilaatikko

->

Katsaus Pohjois-Karjalan rajavartioston toimintaan huhtikuussa 2021

Rajojen valvonta

Rajavartioston valvomalla maastorajalla ei havaittu huhtikuussa yhtään henkilöiden aiheuttamaa luvatonta rajanylitystä.

Rajavartiosto toteutti yhteistoimintapartiointia Itä-Suomen poliisin kanssa huhtikuun aikana. Partioiden aikana valvottiin muun muassa valtakunnan rajaa ja rajavyöhykettä, maastoliikennettä vesistöillä ja maastoliikennereiteillä, sekä suoritettiin ajotapa- ja nopeusvalvontaa syrjäseuduilla.  

Rajatarkastukset

Pohjois-Karjalan rajavartioston komentajan eversti Marko Turusen 16.2.2021 tekemällä päätöksellä Niiralan rajanylityspaikan henkilöliikenteen aukioloaikaa rajoitettiin Valtioneuvoston 11.2.2021 tekemän päätöksen mukaisesti 19.2.2021 klo 00.00 alkaen. Huhtikuussa Niiralan rajanylityspaikka ei ole ollut avoinna henkilöliikenteelle klo 20.00 – 09.00 välisenä aikana välttämätöntä ja kiireellistä henkilöliikennettä lukuun ottamatta. Aukioloaikojen rajoitukset eivät koske tavaraliikennettä.

Niiralan rajanylityspaikalla suoritettiin huhtikuussa 12 352 rajatarkastusta. Rajanylitysten määrä lisääntyi vuoden 2020 huhtikuuhun (9 250) verrattuna noin 33,5 prosenttia. Valtioneuvoston päätöksellä 19.3.2020 alkanut rajanylitysliikenteen rajoittaminen vähensi päivittäisen rajaliikenteen määrää reilun vuoden ajan, mutta nyt liikenne on kääntynyt jälleen nousuun.

Suomalaisia rajanylittäjiä oli huhtikuussa 1 589 (noin 13 prosenttia) ja venäläisiä rajanylittäjiä 10 426 (noin 84,5 prosenttia). Muiden maiden kansalaisia oli 337 (noin 2,5 prosenttia) kokonaisliikenteestä. Tilastovertailuna vuoden 2020 huhtikuussa suomalaisten osuus oli noin 2 prosenttia (195) ja venäläisten osuus noin 95 prosenttia (8 757).

Huhtikuussa Niiralassa evättiin maahanpääsy puutteellisten maahantuloedellytysten vuoksi yhdeltä henkilöltä.

Joensuun lentoasemalla suoritettiin huhtikuussa 18 rajatarkastusta Schengen-alueen rajan ylittäville henkilöille.

Lieksan Inarin tilapäisen rajanylityspaikan kautta rajan ylitti huhtikuussa 415 henkilöä.

Siun Sote jatkoi maahan saapuvien henkilöiden koronatestauksia Niiralan rajanylityspaikalla. Testejä tehdään päivittäin klo 09.00- 20.00. Rajavartiosto tekee tiivistä yhteistyötä Siun Soten kanssa rajanylityspaikalla tehtävien testien ja terveysturvallisuuden edistämisessä.  Koronatestaus jatkuu toistaiseksi.

Rikostorjunta

Huhtikuussa Pohjois-Karjalan rajavartioston suorittaman valvonnan yhteydessä havaittiin yksi paljastinlaiterikkomus, yksi radiolaiterikkomus, kolme tietoverkkorikosvälineen hallussapitoa, viisi liikennerikkomusta ja kaksi muuta rikkomusta.

Rikkomusten seuraamuksina annettiin seitsemän sakkoa ja viisi huomautusta.

Sotilaallinen maanpuolustus

Koronatilanne on vaikuttanut huhtikuussa myös sotilaskoulutukseen, mutta toistaiseksi Rajajääkärikomppania on kyennyt järjestämään koulutusta aiemmin laaditun suunnitelman mukaisesti. Koronasuojautumistoimenpiteitä tarkistetaan yleisen koronatilanteen muuttuessa.

Muut asiat

Huhtikuun aikana Pohjois-Karjalan rajavartiosto tuki kymmenien henkilöiden työpanoksella sisärajavalvontaa Länsi-Suomen merivartioston ja Lapin rajavartioston alueilla.

Lisätietoja antaa rajavartioston apulaiskomentaja, puh. 0295 423 000.

————————————————————————————————————-

Tiedote julkaistaan myös internetissä: www.raja.fi -sivustolla, josta löytyy muutakin ajankohtaista asiaa.

Terveisin,

Liisa Vattulainen

Tutkinta- ja toimistosihteeri

—————————————

Pohjois-Karjalan rajavartiosto

Esikunta/Rajatoimisto/RITO

PL 5 (Onttolantie 20), 80510 Onttola

Puh. 0295 423 015

liisa.vattulainen@raja.fi

———————————

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *