Värtsi lehti 11 vuotta

Värtsi verkkolehti viettää 11 v syntymäpäiviä 3.5.2021.

Ensimmäinen julkaistu juttu Auringonlasku, Ilkka Jormanaisen julkaisemana. Ilkka hoiti Värtsin teknisen alustan toimintakuntoon.

Siitä lähtien julkaistuja juttuja on kertynyt 6 191 kappaletta (tilanne 2.5.2021), joita on kommentoitu yhteensä 40 020 kertaa. Yksittäistä eniten luettua artikkelia on katsottu 265 812 kertaa.

Kiitos kaikille lukijoille ja kirjoittajille sekä lehden toimittamiseen osallistuneille.

52 comments for “Värtsi lehti 11 vuotta

 1. Värtsi ei ole mikään nurkkapatriottinen jourulehti. Se on merkittävää paikallista historiaa osana suurempaa kokonaisuutta. Eräänlainen valtameren kyntäjä, jonka kyljessä lukee WÄRTSILÄ.

  Kiitos kaikille aktiiveille kirjoittajille ja lukijoille – ja erityisesti toimituksen uurastajille!!!

  Luen Värtsiä joka päivä Lemin Kirjavaa kurkistaen. Osa sydämestäni on nimittäin Lemin särän ja neliäänisen virsilaulun mailla. Eniten kuitenkin synnyinseudullani – Pohjois-Karjalan maakunnan Tohmajärven kunnan Värtsilän pitäjän Kaustajärven kylässä Universumin Helmessä liki rajaa Suomen puolella.

 2. Tänään vietetään myös kansainvälistä lehdistönvapauden päivää. Sanoja yritetään kahlita kaikkialla, myös paikallisella tasolla. Toivon Värtsille voimia sananvapauden vaalimisessa.

 3. Lehdistönvapauden päivänä toimittaja Tytti Issakainen piti radiossa kuulemisen arvoisen aamuhartauden. Se lienee vielä kuultavissa nykytekniikan keinoin, jos ei sattunut ajallaan kohdalle.

 4. Synttäripäivänä kiitän Erkki Jormanaista että Värtsi lehti on syntynyt.Kiitos myös kaikille toimituksen osalta talkootyötä tehneille. Eira Varoselle erityisesti kiitosta joka otti lehden hellään huomaan kun Erkki sai piähänsä muuttoo pois Värtsilästä.Kiitos kaikille kirjoittajille juttujen osalta unohtamatta kommentoijia.Isoin kiitos kuuluu lukijoille,heille jotka ovat jaksaneet 11 vuotta seurata mitä Värtsilässä tapahtuu.Jatketaan samaan malliin sillä mitään suurempaa muutosta ei ole näköpiirissä ja toivotaan että joku päivä saataisiin Värtsiin oikea päätoimittaja.

 5. Lämmin kiitos kaikille verkkolehti Värtsin toimijoille!

  Löysin Värtsin heti sen alkumetreillä katsellessani
  Pitäjäyhdistyksen sivuja.
  Ensimmäinen tuntemukseni oli liki epäuskoisen.Miten näin kiva verkkolehti on polkaistu käyntiin?
  No se selvisi pian että ammattimies EJ oli parin muun henkilön kanssa asialla.
  Värtsi koukutti heti.Joku kirjoitti näillä sivuilla vuosia sitten että Värtsi on kuin Joulukalenteri.
  On kiva avata Värtsin luukku joka aamu kahvipöydässä.
  Kun tärkeimmät on Värtsistä silmäilty voi ruveta tutkimaan muista medioista mitä maailmalla on tapahtunut.(peukku ja hymynaama)

 6. Sakari, luotsattuasi Kaj Kuju Hyttisen laulun Värtsiin, herätit minussa monia muistoja, jotka osittain liittyvät myös Värtsilään. Kerronpa jotain.

  Tapasin ensimmäisen kerran Kujun Hämeenlinnassa vuonna 1964. Olin nuorisoppina ja hän aktiivinen seurakuntanuori. Hän mm. neuvoi minua monistuskoneen käytössä.

  Kun sitten Värtsilän kirkkoherrana mietin, miten kirkkomme kuntoa oiisi kohennettava, tuli idea: soitapa Kujulle, jos tulisi taas apuun. Ja tulihan hän, lauloi kirkossa ja kansa pani kolikkoja haaviin. Kirkollinen ”ura” Kujulla jatkui ortodoksisen kirkkomusiikin opiskelulla Joensuussa.

  Kun kirjoitan tätä Värtsiin, lienee paikallaan todeta sekin, että Kujun laulua kirkossamme jatkoi myöhemmin kirkkomme arkkitehti Veikko Larkaksen tyttärentytär Ninni Poijärvi.

  Niin että kyllä viihde virkistää elämää! Myös täällä Värtsin ruudulla.

 7. ….Aamu ilman ”aitan polulla astelevaa” Verkko-Värtsiä on kuin pilvinen päivä……

  Aleksis Kiveä mukaellen ruusuiset onnittelut 11-vuotiaalle!

  Telle & Johannes

 8. Värtsi suunniteltiin alun perin kyläverkkolehdeksi, joka toi esiin paikallista elämää ja olosuhteita. Käsittääkseni ne jutut olivat arvostettuja, mitä ei suinkaan mitata kommenttien määrillä.

  Se että Värtsi tavoitti niin hyvin muualla Suomessa ja ulkomaillakin asuvia, tuli yllätyksenä ja poonuksena, josta oli syytä iloita.

  Mitä nyky-Värtsiin kaipaisin ehkä useammin, ovat jutut paikallisesta elämästä, tapahtumista ja ilmiöistä. Tämä edellyttää yleensä paikkakunnalla asuvia kirjoittajia ja kuvaajia. Heitä on, eikä ole taidoista kiinni, se on nähty monesti. Mutta mikä pidättelee? Nykyinen Värtsilä on täynnä jutunaiheita, joista voi kirjoittaa ujostelematta ja häpeilemättä ilman nurkkapatrioottisuuden häivääkään.

 9. Noin kymmenen vuotta sitten Tiittasen Maija kehui, että on tällainen kuin Värtsin verkkolehti. Siinä olisi paljon luettavaa ja voisi vaikka itsekin kirjoittaa jotain. Tuntuipa aika oudolta asialta koko lehti- ajatus. Mutta Sinilinnun tietokoneella katsottiin ja minäkin ihastuin ikihyviksi ja jäin koukkuun. Värtsi oli jo vuoden vanha, aloin lukea juttuja alusta alkaen kommentteineen. Samalla tietenkin luin myös niitä jotka ilmestyivät päivittäin -kommentteineen. Ähkyhän niitä lukiessa tuli. Koskaan ei muistanut missä olin menossa, kun tämän lehden väliin en osnnut kirjanmerkkiä laittaa. Monta on tullut luetuksi moneen kertaan ja joitakin lienee jäänyt lukematta. Ulkomailla matkaillessa piti vähintään kerran päivässä lukea Värtsin tuoreimmat. Se ei ollutkaan ihan helppoa. Hotellien nettikoneet olivat maksullisia ja pari euroa meni jo siihen kun nettiyhteys aukesi. Jos innostui lukemaan ja varsinkin jos rupesi kommentoimaan, niin kolikot loppuivat kesken tai yhteys katkesi ihan piruuttaan.

  Jo silloin ihmisillä oli tarve sanoa jotain, mutta tällaista mahdollisuutta ei liene ollut ulottuvilla. Oli paljon tarinoita mielessä ja kirjoitettunakin pöytälaatikon pohjalle. Aika on muuttunut ja foorumeita lukea tai kirjoittaa on pilvin pimein. Pöytälaatikot ovat tyhjenneet valmiista kirjoituksista ja uusia ei jaksa ajatellakaan.

 10. Tämä ihmisen elo on vain pienessä hetkessä olemista ja kohta läkkä pois. Meitä on mooneen junaan ja Koppolan potilaat päälle. Nämä sanat
  ja riimit lainasin lapuus muistoistani.

 11. Kun tämä verkkolehti on näinkin kauan ollut toiminnassa niin sille on ollut todellista tarvetta. Siitä lehti on ollut mukava, jotta tänne on saanut kirjoittaa vähemmälläkin sanan käytön taidolla varustetut lehden seuraajat. Monta tarinaa tänne on taidolla kirjoitettu ja mukavaa niitä on ollut lukea. On ollut sellaisiakin juttuja joista olen ”päreeni polttanut” mutta elämä on vain semmoista, vaikka jossakin viisussa sanotaan, ”elmä se on kuin silkkiä vaan. Sylihini tahtoisin kerrassaan.” Pyyntöni on verkkolehden seuraajille kirjoitelkaa juttuja ja pitäkää lehti elossa.

 12. 425
  Noita Eiran poimimia tilastotietoja katsellessa kiinnittyy huomio tuohon huikeaan katsojamäärään jonkun artikkelin kohdalla. Vaikea uskoa todeksi. Tahtoisinpa tietää mikä juttu se on? Normaalisti katsojien maksimimäärät liikkuivat silloin alkuvuosina 10-20 tuhannen paikkeilla ja nyt tuhannen paikkeilla. Katsoja ja kommentointiluvut näyttävät menevän niin, että noin yksi prosentti katsojista kommentoi. Lukijoille näkyvät vieraskieliset roskaposti-artikkelit lisäsivät mittariin juttujen määrää. Nyt kaikki löydetyt roskapostit on poistettu ja asia hallinnassa. Kiitos Eiralle.

 13. Alun pitäen Värtsissä lähdettiin siitä, ettei se ole mikään kilpa-areena. Sen takia yksittäisten juttujen klikkausmääriä ei julkisuuteen laitettu.

  Yksi suuri uutinen erottui alkuvuosina, neljä henkeä vaatinut kuolonkolari. Senkään lukijamäärät eivät olleet kuin murto-osa tuosta 265 000:sta.

  Melko kiinnostavia olivat kuukausittaiset kävijämäärät. Korkeimmilleen ne kohosivat alkuaikoina vuoden 2012 alussa
  80 000:een.

 14. Mistä sen tietää onko kyseistä juttua luettu, vaan onko vain
  innostuttu laittamaan sen perään kommentteja, joskus aivan
  muustakin aiheesta?

  Olen EJ:n kanssa samaa mieltä, kultamitalleja ei tarvinne jakaa.

 15. On tuo kyllä niin hurja lukema, että siinä olisi uutiseksi asti, varsinkin jos kyseessä on tavanomainen juttu, eikä mikään viikkokausia jatkunut porinapalsta.

 16. Turhia tietoja nuo numerot ovat tavan kansalaiselle. Kiinnostuin noista numeroista vasta tänä talvena. Hilkka P kirjoitti erään jutun Laskuri näytti silloin 5999. Sanoin Hilkalle, että saat tarinallesi juhlanumeron 6000. En kerinnyt vielä julkaista artikkelia kun mittarissa oli jo suurempi numero, vaikka yhtään juttua en ollut lisännyt. Siitä läksin selaamaan ajassa taaksepäin. Sieltähän niitä roskaposteja löytyi. Poistelin niitä ja laskurissa numerot aleni.
  Olen selannut useampaan kertaan läpi kaikki kuusi tuhatta juttua ja poistanut vieraskieliset roskapostit. Nyt pitäisi kaikki olla kunnossa. Omia epäilyjä on noista hurjista numeroista. Kun kenellä olisi aikaa, niin vielä pitäisi lukea kaikki artikkelit läpi, sieltä voisi löytyä jotain. Olen sattumalta löytänyt yhden roskapostin erään artikkelin sisältä.

 17. Numeroilla on merkitystä lähinnä toimitukselle. Karjalaisen lukijatutkimuksissa aikoinaan ilmeni kerran toisensa jälkeen, että luetuimpia olivat yksipalstaiset ”Mies hukkui Ilomantsissa” -kaltaiset uutiset. Rähinäjutut olivat tietysti erikseen. Miten nettiaikana on tilanne muuttunut, voi jokainen käyvä toteamassa Karjalaisen verkkosivuilta.

  Värtsillä on tietysti hieman erilainen tilanne, eihän uutisia alvariinsa ole tarjolla. Mutta melkeinpä veikkaisin, että paikallisuus kiinnostaa. Siinä olisi kehittämisen paikka.

  Lehdellä on loistavia kirjoittajia, jotka ovat tärkeitä. Myö ei Alpo pärjätä kyytipojiksikaan Tuulalle, Joukolle, Jorelle, Irenelle, Tellelle… ja ketä heitä onkaan. Sinänsä kaikki jutut ovat Värtsin kannalta yhtä tärkeitä ja arvokkaita. Ketään ei saa käskien juttuja tekemään, sen sanoi mulle aikoinaan jo kyläpäällikkö – mikähän se nimi oli, alkaa muisti pätkiä.

  Tässä on erinomainen tilaisuus muistella alkuaikoja – muut muistelkoot jatkoa. Ilman Ilkkaa Värtsiä tuskin olisi olemassa. Ite oon ihan tumpelo tekniikka-asioissa, vaimo vaihtaa sähkölamputkin. Kontiaisen Markus ja Aarnion Marjaana olivat korvaamattomia, kun piti saaha kontaktipintaa paikkakuntaan. Valitettavasti heillä työ asetti rajoitteita, miten paljon aikaa oli käytettävissä Värtsin hyväksi. Myöhemmin Eira ja Seppo toivat hienosti apua yksinäisyyteen.

  Nykyisessä Värtsissä askarruttaa juuri tuo toimittajan yksinäisyys, jonka Alpo silloin tällöin tuo esille. Muistan itekin, miten Värtsin toimittaminen haittasi toisinaan huomattavasti muita harrastuksia. Kohtuullista olisi, että järjestyisi edes lepopäivien tuuraaja.

  Alpolle pitää nostaa hattua kuten ”kelopuulle” Jorma Ollikaisen sanoin teoksessa ”Kelokämppä”. Vaatii uskallusta ottaa vastuuta Värtsistä, ja hienostihan se on mennyt. Meikäläisen silloin tällöin esittämiä älämölöjä ei toinna niin vakavasti ottaa. Toisaalta lainaan Hesarin päätoimittajaa Kaius Niemeä, vaikka se Värtsin kohalla hassulta tuntuukin: ”Asialähtöinen mediakritiikki on tärkeä osa journalismin kehittämistä avoimessa yhteiskunnassa.”

 18. Eppäillä soppii ja pitääkin. Netissä lienee melkoisen suosittuja hakusanoja vitsit ym. Sellainenkin Värtsin palstoilta on löytynyt ja sitä kautta tuo toteutunut melkoisen uskomattomalta tuntuva lukema. Tämä minun analyysi noista luvuista.

  Totta se kuitenkin on. Hyviäkin vitsejä ja kaskuja lienee joukossa.. =)

  Laitan tähän vielä toisen tilaston, eniten kommentteja saaneet jutut. niissä lukukerrat pienemmät. Eivät siis netin haetuimpia asioita. Näin se netti toimii.

  Minua eivät nämä lukemat mitenkään erityisesti kiinnosta, arvelin että lukijoita kiinnostaisivat. Jos niitä ei lukisi kukaan, pitäisi olla jo huolissaan. Turhaako tätä hommaa tehdään!

  Joku julkaisi Värtsin alkuaikoina tilastoja miten monessa eri maassa Värtsiä luketaan, epäilin niitä, en toki kiistänyt. Taisi olla Erkki J joka niitä lukuja ja tilastoja julkaisi silloin joskus…

  Eniten lukukertoja tilasto

  Eniten kommentteja tilasto

  Erilaisten tuloksien mittaaminen on syystä tai toisesta nykyaikana arkea. PItää olla fakta näyttöä paljon kävijöitä, asiakkaita, lukijoita, seuraajia, tykkääjiä jne. On niillä joku arvo ja merkitys kuitenkin.

  Jos Värtsi toimisi mainosrahoitteisesti niillä olisi vielä suurempi merkitys! Kun ei ole, suosittelen Värtsilän Pitäjäyhdistys ry:n kannatusjäseneksi liittymistä tai vielä paikallisempi tapa: käyttäkää kylätalon palveluja. Sieltä saa kaffetta, pullaa ja jäätelöä ainakin.

 19. Tuo tilasto kertoo, että aika lailla erilaisessa arvomualimassa on Värtsissä eletty kuin alkuvuosina, eikä siinä mittään. Toivotan vitseille ja kaskuille, vain en rasistisille, menestystä edelleenkin.

  Viikon puheenaiheet/ vapaa sana -palstat ovat aika vaikeita kontrolloitavia, kuten olemme viime aikoina voineet huomata. Mutta ovathan ne hulapaloota lisänneet.

  Pitäjäyhistykselle toivon mahollisimman paljon rahhaa, jotta eivät tekisi konkurssia Värtsin tähen.

 20. Elä Erkki konkurssista ole huolissasi, kyllä ne satalappuset jostakin pitäjäyhistys löytää jatkossakin. Hyvin ovat hoitaneet kustantajan roolin! Nimensä mukaisesti: kustantaja!

  Jokainen euro em. yhdistyksenkin on työllään jostain ansaittava! Ja se jostain muusta tietysti pois. Eurot kun eivät taivaasta tipahda meidän kenenkään tilille itestään. Siinäpä miettimistä meille kaikille, leukailijoillekkin. Ja jos tuo kannatusjäsenyys tai kylätalon kannatus ahdistaa, lahjoitus Otto Rummukaisen stipendirahastoon on myös hyvä asia. Sieltä ei toki Värtsin kuluja voida maksella. Menevät muuhun hyvään tarkoitukseen!

  ps. kun kaustajarvi.fi avattiin maksoin omasta pussista ensimmäisen vuoden maksut, kannatuksen vuoksi. Nekin kustantaa nykyisin Värtsilän pitäjäyhdistys. Jos olen väärässä, oikaiskoon joku joka tietää asiasta tai on maksumiehenä/naisena! Tämä minun tieto tästä asiasta.

 21. Kannatan lahjoitusta Otto Rummukaisen stipendirahastoon. Se kun oli alunperin Värtsin idea, jonka pitäjäyhistys omi. Tarkoituksena oli tukea nuoria, jotka kirjoittaisivat Värtsiin. Muutama muukin asia olisi, joka selventäisi yhistyksen ja Värtsin tuon aikaisia välejä, mutta olkoon.

 22. Täältähän nämä löytyy, muidenkin ilmaisemat mielipiteet asiasta
  https://vartsi.net/2012/11/12/verkkolehti-vartsin-uuden-kustantajan-terveiset-lukijoille-ja-kirjoittajille/comment-page-1/#comments

  Kommenteissa lainaus Erkki J:ltä: ”Värtsin palvelinvuokra on sata euroa vuodessa. Voin minä sen jatkossakin maksaa, jos pitäjäyhdistykseltä loppuvat rahat.

  En ole ensimmäisenä ollut työntämässä Värtsiä pitäjäyhdistyksen rasitukseksi. Itse asiassa ehdottelin toisenlaista ratkaisua kyläverkkolehden “kustantamisessa”, mutta eipä otettu kuuloon. Ilmoitusasiana lehden siirtyminen yhdistyksen hoiviin minulle kerrottiin.”

  Juttuun liittyvissä kommenteissa joita selasin, en löytänyt ehdotustasi. Mikähän se lienee ollut? En ehkä selannut ja tarkastellut kaikkia Erkin esittämiä kommentteja. katson lisää kun ehdin.

  Mutta kysymys Erkki Jormanaiselle, mikä se oli?

  Tästä samasta asiasta käyty siis keskustelua vuonna 2012, ja edelleen on puhuttava aihe, joka kiertää ja hiertää..?

 23. Yönseutuna asiaan tutustuessani tulin siihen tulokseen, että on, on, on se melekonen luovuuven sarvi tuo ”artikkeli” Kaskut ja vitsit. Kannattaisi vaikka kirja tehhä, kunhan tekijänoikeuvet on selevitetty.

  Vajaa vuosikymmen sitten maksoin pitäjäyhistyksen kannatusjäsentilille satasen ihan sen takia, että saisin sanoa mielipiteeni. Nyt haastan muutkin lahjoittamaan euronsa Värtsin hyväksi. Palstatila on kallista nykyään.

  Ehdotus vaihtoehtoisesta kustantamistavasta ei ole säilynyt muistissani, kai se oli intohimoisten yksityisten henkilöitten yhteenliittymä, jolle aikoinaan olin lehen lahjoittavinani. Yhteen aikaan taisin olla sitä mieltä, että Värtsi kannattaisi pöläyttää bittiavaruuteen, koska pitäjäyhistyksen nettisivut olivat eräitten mittareitten mukaan huomattavasti luetumpia kuin Värtsi. Sitäkin itestään selevyyttä piti kuukausitolkulla jauhaa. Saattaisi bittiavaruus olla hyvä vaihtoehto nykyisinkin, kahta hyvää kun ei toinna saman yhistyksen päällekkäin ylläpitää.

 24. Eira ihmettelee kysymysmerkin kera, että edelleen muuan aihe puhuttaa. Ongelma on säilynyt vuosien mittaan samana: lukijoilta pyyvellään rahaa Värtsin kuluihin.

  Osallistukaa hyvät immeiset, ettei sama asia nousisi vähän väliä esille milloin missäkin muodossa. Nytkin rahankeruu oli pääosassa ensimmäisessä 11-vuotisjutussa.

 25. Syntymäpäivä tuli ja meni, mutta ”juhlinta” näyttää jatkuvan,
  joten tälläänpä vielä sanasen.

  Koko ajan odottelin, että juttuun ilmestyisi myös kuva, vaikkapa
  ruusukimpusta. Ei vissiin löytynyt sopivaa.

  Odotin myös, että jutussa kerrottaisiin ja ehkä kiiteltäisinkiin enemmän,
  kuten päivänsankarille on tapana juhlapuheissa tehdä. No, kovin paljon ei ole
  ollut sitäkään sorttia.

  Samaan hengenvetoon puhutaan rahasta. Totta kai sitä tarvitaan, mutta siitä
  olisi voinut tehdä oman artikkelinsa kun juhlahumu on haihtunut.
  Tai ainakin jättää tilinumerot viimeiseksi, tyyliin ”mahdolliset muistamiset”…

  Olen ikionnellinen että en ole kirjoittanut sinne juttuja, jos ja kun vitsit
  ja kaskut ovat Värtsin luetuinta antia! Kaipa meikäläiseltä puuttuu huumorintaju kokonaan.
  Miksi tosiaankaan uhrata aikaansa ja ”sydänvertaan” jonkin artikkelin tuottamiseeen,
  kun ”vitsin” voi lainata vaikkapa Kevät Pörriäisestä.

  No joo. Jättäkää tämä jorina omaan arvoonsa. Kunpahan tässä jaarittelen aikani kuluksi.

 26. Kun nyt niin tarkkoja ollaan niin, kertauksena:

  ”Värtsi lehden syntymäpäivien mahdollisia huomionosoituksia/muistamisia toivotaan ohjautuvan em. arvokkaaseen mm. kirjoittamista kannustavaan stipendirahastoon.”

  Kyllä sinne Otto R:n stipdendirahastoon on Värtsin myötävaikutuksella, ei Värtsiä hyödyntäen ja riistäen tullut ropo jos toinenkin, kertoi pj Matti J tänään. Kiitokset lahjoittajille. Hyvään tarkoitukseen menevät.

  Kannatusjäsenmaksut kyläyhdistykselle menevät myös hyvään tarkoitukseen. Jopa niitäkin on tullut!

  Eli monet lukijoista ovat ymmärtäneet asian ytimen, osa ei. Kiitän Pitäjäyhdistyksen puolesta lahjoittajia ja toivon uudet kyläyhdistyksen kannatajajäsenet tervetulleiksi!

  Värtsi ei ole rahanteko kone , ei rahasampo, vaan kuluerä joka hoidetaan kyläyhdistyksessä mielellään. Eikä mistään muusta ole tarvinnut tinkiä.

  Toivon että tämä maksajan/kustantajan mollaaminen loppuu NYT, hyvät järki immeiset!

 27. No se on hyvä, että rahaa tulee jotta ropisee. Ei oo mullakaan niin syntinen olo siitä, että aikoinaan ohikulukeissani pitäjäyhistykselle semmoisia talousrasitteita keksaisin.

 28. Olet Erkki mielenkiintoinen ihminen!

  Värtsin perustit ja teit hienoa työtä! Kiitos siitä kuuluu sinulle!
  Kun aika koitti, jätit Värtsin totaalisesti muuttaessasi pois,

  Aputoimittajia sain avuksi silloin jonkin aikaa, kunnes nekin katosivat. Lupasin sinulle että Värtsiä en jätä ja lupaukseni olen pitänyt. Enkä jätä! Roikun mukana koska koen asian tärkeänä ja mielekkäänä.

  Minun kukkarolla vuosimaksuja en olisi pystynyt kustantamaan, joten käännyin, minusta luonnollisen kustantajan puoleen. Värtsilän Pitäjäyhdistys, riippumaton, puolueeton, neutraali ja Värtsilän kyläläisten asioiden ajaja.

  Eikä siinä ollut ongelmaa muille kuin sinulle! Lupa olisi pitänyt nähdäkseni kysyä sinulta ennen kontaktin ottoa kyläyhdistykseen. Oli tullut yllätyksenä sinulle, näin olet kirjoittanut.

  Olisit maksanut lähtiessäsi vaikka 10 vuoden maksut niin, maksajan etsintää ei olisi tarvinnut edes miettiä. Silloin olisit säilynyt kustantajana.

  Eikä näitä maksuja ole vuosittain pyydelty eikä aneltu tai kerjätty! Vuosipäivien merkeissä mahdollisia huomionosoituksia …

  Antipatioitasi kyläyhdistystä kohtaan en ymmärrä. Olisiko sinulle mieluinen maksumies/kustantaja joku yritys?

  Pistäppä välillä ihan oikea juttu Värtsiin, kommenttiesi lisäksi. Mielipiteesi on kaikille tullut selväksi Värtsin kustantajan suhteen.

  Kyläyhdistys tarjoaa kahvit varmasti veloituksetta sinullekkin pullan kera, tulevilla Värtsilä päivillä, kuten joskus aiemminkin on tehnyt Värtsin lukijatapaamisessa. Tule Erkki paikalle! Ei vaadita edes kannatusjäsenmaksun tositetta sinne, saati Värtsiin kirjoittamiseen!

  ja jos tätä keskustelua haluat jatkaa soita minulle tai laita emailia. Nron ja emailin tiedät, koska ollaan oltu yhteyksissä. Toivon että tämä keskustelu ja vääntäminen loppuisi nyt täällä julkisella osuudella.

  Värtsin entinen toimittaja, päätoimittaja ja ehkäpä myös tuleva päätoimittaja Eira Varonen. Kirvestä en ole heittänyt kaivoon, enkä heitä!

  vielä tarmoa ja halua löytyy paikalliseen kylätoimintaan, myös Värtsin toimittamiseen!

 29. Lainaus Erkki J:n kommentista.

  ”Muutama muukin asia olisi, joka selventäisi yhistyksen ja Värtsin tuon aikaisia välejä, mutta olkoon.”

  Puhuppa Erkki nyt suusi puhtaaksi, kun muurahaispesää on aletttu sörkkiä ja hämmentää.

  Mikä mieltäsi painaa? me Värtsin lukijat haluamme tietää ja kuulla!

  Mikäli ne on jotakin henk.koht. asioita, oletan että jätät ne julkaisematta julkisella Värtsin areenalla, vaan otat ne herrasmiesmäisesti esille asianomaisten kesken suoraan, kasvotusten, puhelimitse, sähköpostilla tai jollain muulla tavalla.

  Näin pitää mielestäni toimia.

 30. Elähän, elähän…

  Katellaan nyt rauhassa, miten pitkään lukijat jaksavat vitsipalstoja kustantaa.

 31. Täällähän on pientä sanailun makua, kuulostaa lähes mukavalta. Tässä on mennyt muutama vuosi että lähes kukaan ei ole ollut mitään mieltä mistään asiasta. Varsinkin nykyisen Värtsilän asioista ollaan erityisen vaitonaisia.Tulee mieleen samantapainen tunne, joka syntyy, kun istutaan jossain porukassa (kuppikunta) ja siihen tulee yksi henkilö lisää ja tervehtii, mutta kukaan ei vastaa.. Tulee jäätävä tunnelma. Joku osaisi asian paremminkin ilmaista.

  En tee yhteenvetoa aikaisemmista kommenteista, mutta yksi asia kolahti yksiin oman ajatustenjuoksuni kanssa.

  Jossain kommentissaan EJ sanaili: ”kahta hyvää kun ei toinna saman yhistyksen päällekkäin ylläpitää”.

  Jos on joku lähes päätoiminen ylläpitäjä, niin voisihan se onnistua, ja jos on rahaa niin laskukin tulisi maksetuksi mutta

  kannattaa muistaa sekin, että lähes kaikki nykyihmiset kuuluvat lukuisiin somen ”kaveriporukoihin” ja heillä on muitakin harrastuksia, jopa oma elämäkin kaikkine kiireineen ja kiemuroineen. Yksinkertaisesti voimavarat ja aika ei riitä kaiken mieluisen informaation selaamiseen.

  Mielestäni Värtsilästä tarvitaan jotain kotisivujen kaltaista pysyvää tietoa.

  Tämä Värtsi on kuten päivän ”oikea” lehti, mutta kankeahko. Se ei synny itsestään.
  Koettiin hankalaksi kirjoittaa itse tarina ja lähettää se tavalla tai toisella toimitukseen ja jätetään tekemättä ja lähettämättä.

  Facebook tarjoaa nopeaa ja helppoa tietojen tasaamista.

  Nuo kolme vaihtoehtoa tulee minulle mieleen. Mikään niistä ei toimi ihan itsestään. Viisaammat miettikööt mihin kannattaa suunnata resurssinsa suunnata

 32. Kiitos Eiralle napakoista kommenteista.Asia tuli selväksi.
  Ja eiku tarinaa Värtsiin,perustaja Erkin linjaamalla tiellä.Eikö?

 33. Alpo kommentoi, että ”kuulostaa lähes mukavalta”. Minusta tuntuu kovin kotoisalta. Omassa huushollissa saa joskus satikutia ja Värtsissäkin on sormi pystyssä…

  Vaimo sanoi tänä aamuna kai kokemuksestaan, jotta ”elä ruppee naisten kanssa kinastelemaan, jiät kuitenni toiseksi”.

  ”Nykyisen Värtsilän asioista ollaan erityisen vaitonaisia.” Eipä oo sitten asiat muuttuneet vuosikymmenen takaisesta. Muutamaa poikkeusta lukuunottamatta Värtsi ei saanut kutsua tilaisuuksiin ja tapahtumiin, oletettiin tietysti, että ryntää se paparatsi kuitenkin kuokkavieraaksi.

  Kaiholla muistelen lähetyspiirin piirakkatalkoita, jonne sain kutsun ihanien ihmisten seuraan. Toinen mieleen jäänyt kutsu oli MLL:n osaston tilaisuuteen, jossa lapset tekivät virpovihtoja. Aivan mahtava oli tunnelma rotinatilaisuuvessa.

  Eira peräänkuulutti multa juttuja. Ei toinna niillä tuhlata kalliita palstatiloja. Tarjolla olis vain luontojuttuja, jotka ärsyttävät suurta osaa Värtsilän väestä. Kokemusta on.

  Värtsin juhliin kahvittelemaan en uskaltauvu, tulis varmaan eri mieltä olevalle sakinhivutusta.

 34. Vai vielä kutsua odotit EJ.. Muutamaa poikkeusta lukuunottamatta nykyisin ei saa (siis minä) Värtsilän asioista tietoa muuten kuin menemällä sinne itse, Ylen alueuutisista tai Koti-Karjalasta, se tulee kerran vuodessa.

 35. Luulin, että nämä syntymäpäivät on jo vietetty. Vielä kuitenkin on mainittu kalliit palstatilat. Sanokaa nyt ihimeessä, kuinka kauhian paljon ovat tämän verkkolehden vuosikustannukset. Kun minä EN USKO, että summa on kovin suuri.

  Kuka vastaa? Kai joku tietää. Ainakin pitäs. Talkootunneille ei tarvi hintaa laskea tai ilmoittaa.

 36. Tiedustelin tätä asiaa kyläyhdistyksen kevätkokouksessa, silloin ei löytyntyt suoraa vastausta. Värtsillä ei ollut kirjanpidossa omaa kulutiliä, vaan kaikki nettikulut olivat samalle tilille kirjattuna, (kylätalon nettiyhteys, + domainit mm. vartsila.fi ja vartsi.net).

  Soitin palveluntarjoajalle ja tiedustelin asiaa. Sain vastauksen.

  Värtsin palvelinmaksu on veroineen 281,23 euroa/vuosi. Maksu nousee vuosi vuodelta muutamilla euroilla, koska palvelimen levytilaa joudutaan aika-ajoin ostamaan lisää, juttuja ja kuvia tulee lisää ja niillä tietyt bittirajat.

  No, onko kallista? Itse en maksaisi kulua omasta pussista vuosittain, kyläyhdistys maksaa ja on maksanut sen ajan minkä on kustantajana toiminut. Hyvä Värtsilän Pitäjäyhdistys ry!

  t:Eira

 37. Ovatpa hinnat nousseet, vaikkakin maltillisesti moniin muihin asioihin verraten. Silloin kun jätin Värtsin, maksu oli vajaat sata euroa vuodessa. Valittavana oli tosin useita vaihtoehtoja, joissa oli tilaa eri tavalla. Pyrin tekemään Värtsiä taloudellisesti niin, että pienensin julkaistavia kuvia reippaasti kuvankäsittelyohjelmalla. Näin sinne mahtui aika paljon juttuja ilman lisätilan ostamista. Kuvien valintaankin kannattaisi kiinnittää huomiota, ettei tulisi useita suurin piirtein samat asiat kertovia otoksia.

  Käytettävissä oleva levytila saattaa hutkahtaa äkkiä, jos jutussa on vaikkapa 50 suurikokoista kuvaa. Sellaisenkin kumman oon joskus Värtsissä nähnyt.

 38. Ymmärrän. En ajatellutjkaan, että kukaan tuota ”omasta pörssistä” lähtee maksamaan, mutta eihän niin ole ollutkaan.
  Eikö niitä tukimaksuja ole joskus aiemminkin maksettu? Tosin ainakin minulla jäänyt joku vuosi väliin. Vieläkin sanon, että ei tuo nyt niin kauhian paljon ole, etteikö sitä saada kuitattua, me, jotka sinne tungemme juttuja. Mutta tuskin edes Yhdistys on ollut mitään vailla meiltä.

  Ja kukin meistähän voi, jos haluaa, maksaa omasta blogialustasta jonkun summan, kirjoittelee sinne, jos mieli tekee; tosin kuka niitä lukee sitten?.

  Elikkä näin hyvin markkinoitu lehti, niin kannattaa meistä kunkin laittaa sitä tukimaksua tähän tarkoitukseen. Eikö vainkin?

  Nyt heitän pois vatvomisen. Sain Eiralta vastauksen kysymykseeni. Kiitos.

 39. Kuvien koko määritys on toimittajien tiedossa. On neuvottu ja valvottu.

  Olen aika-ajoin käynyt ns. ylisuuria kuvia pienentämässä ja tupla kuvia poistamassa, mutta ei niitä sinne montaakaan ole livahtanut vuosien saatossa. Ne ei ole ongelma. Kuvat ja niiden koko tiedot ovat helposti löydettävissäni.

  Palveluntarjoaja yritykset tarjoavat myös tietyn kokoista kaistaa liikenteelle, eli kapasiteettia. Jos liikennettä enemmän, veloittavat lisää. Lie ne kaskut ja vitsit syynä.. =) Vitsi vitsi. tästä eivät ole pyytäneet lisä euroja.

  Kaikki maksaa ja laulun sanoja lainatakseni: Ainahan on maksettava eikös juu mitä tässä maailmassa velkaanttuu….. ”

  Jospa tämä keskustelu nyt oikeasti olisi tässä. Sain muuten idean: sinne kyläyhdistyksen tilille voi laitella rahoja myös ilman kannatusjäsen kytköstä. Kirjottelee siihen viesti kenttään vaikka että Värtsin hyväksi.

  Ei tarvitse ”naimisiin” mennä kannatusjäsenenä tai muutoin kyläyhdistyksen kanssa tällöin..

  Rauhaa kaikille. Peace ja love!

  ps. Ei tämä kovin kiinnostava keskustelu näytä olevan lukijatilaston mukaan; vaatimattomat 1 156 lukukertaa.

 40. “Kaskut ja vitsit vk 16/2019 on muuten kovasti kommentoitu jutttu: kommentteja 142. Lukukertoja 266 043 .

  Alpon idea taisi olla tämä uutuus palsta Värtsissä.

  Suattaahan nuo olla toki robotinkin käyntejä, otappa näistä selevää..

  kaikesta huolimatta hyvvee viikonloppuu

 41. Kuten huomataan, ei tuo vuosikustannus kovin kauhea ole. Minunkin mielestäni on okei, jos joku haluaa maksaa, kun Yhdistys kerran pyytää. Jokaisen oma asiahan se tietysti on.

  Johan tuo summa muutaman henkilön kukkaron avaamisella on selevä. Halukkaat voisivat pitemmällä tähtäimellä perustaa vallan jonkinlaisen tukisäätiön, joka tavalla tai toisella huolehtisi kuluerästä nimeltä Värtsi. Pitäjäyhistyksellä on varmasti monta suurempaa rahareikää.

  Aika lailla periaatteellisia nämä maksukysymykset ovat. Minun mielestäni jos joillekin maksetaan jotain, niin juttujen tekijöille pitäisi rahat osoittaa. Hehän suurimman työn tekevät. Siihen tuskin on Värtsissä mahollisuuksia millään keinoin. Jutut loppuvat nopeasti, jos kirjoittajilta aletaan maksuja kysellä.

  Mullekin alkaa tämä aihe riittää. Mäne tiijjä tulee vielä joskus tehtyä muistelmat noista Värtsilän värikkäistä vuosista. Eri asia, tohtiiko ne julkaista.

 42. Vielä sanon: pitäjäyhdistys EI OLE PYYTÄNYT kyllä se minun idea ja ehdotus oli. Ja tästä tämmönen ralli alkoi.

  Minun syy! Ei kyläyhdistyksen. Ajattelin vain että tätä kuluerää voisi jakaa….

 43. Nuo kaskut / vitsit / hjuumorit eivät mielestäni ole minkään jutun kommentteja, vaan jokainen heittää oman ”juttunsa” eli vitsinsä kommenttikenttään. Näin kommenttien lukumäärä kasvaa laskurissa kasvaa. Suurin piirtein sama asia on viikon puheenaiheissakin

 44. Tuohon summaan mitä Värtsi maksaa: on se oikeasti ISO kuluerä. Tietysti kaikki on suhteellista.

  Niillä joilla ei tietoa mitä tälläinen systeemi ylipäätään maksaa, on pikkuraha….

  Mutta eihän Värtsiä voi verrata mihinkään ns. yrityksen tai yhdistyksen ns. perus kotisivuihin, joista aiheutuvat kulut ovat minimissään reilusti alle 50 euroa/vuosi.

  En ole ollut nykyistä palveluntarjoaa valitsemassa. on muuten zoner.fi niminen yritys. Värtsin perustajat ovat valinnan tehneet silloin 11 vuotta sitten. Se onko zoner kallis, en osaa asiaan tutustumatta ottaa kantaa. Näissä hinnoissa on isojakin eroja eri firmojen välillä. Sen tiedän.

  ja jos palvelintilan tarjoajaa aletaan vaihtamaan.. nostan kädet pystyyn. Minä en lähde toteuttamaan nykyisellä datamäärällä. Siirrettävää aineistoa on PALJON! Yleensä asiakas tekee sen itse.
  Toki senkin palvelun voi ostaa, eikä ole halpa homma.

 45. Erkki ystävälle.

  Lainaus: ”Minun mielestäni jos joillekin maksetaan jotain, niin juttujen tekijöille pitäisi rahat osoittaa.”

  Viittaatko tällä sanomalehti Karjalaiseen, jossa olet työurasi palkattuna toimittajana tehnyt. Lehtifirman nimi voi olla mikä tahansa muukin toki, jonne toimittajat palkataan nimen omaan tekemään jutttuja palkkansa eteen.

  Värtsin toimintaa ei voi verrata näihin kaupallisiin lehtiin. Talkoilla tehdään Värtsiä, niinkuin monta muutakin asiaa yhdistys maailmassa. Ei palkkaa, haukut vain päälle! ja samat ihmiset puurtavat vuodesta toiseen yhteisen hyvän edestä, pyyteettä. Näin minäkin kyläyhdistyksen ja Värtsin suhteen .

  palkkani saan päivätyöstäni Nurkkalassa, on sekin yhdistys mutta eri asia.

  Euroakaan en ole saanut kyläyhdistykseltä. Enkä ole pyytänyt tai odottanutkaan että talkootyöstä maksettaisiin. Muutaman jutun olen minäkin julkaissut, ylläpidollisten toimintojen ohessa vuosien varrella.

  Näin se mualima toimii.

  Idea: Edistäisikö paikallisten juttujen toteuttamista km-korvaus? Sitä juttujen tekemisen palkkiota kun on turha odotella. Kaikilla hyvät kamerat älykännykässä kuitenkin olemassa. Toki sellaisiakin on meissä joilla ei älykännykkää. On niissä vanhemmissakin puhelimissa kamera.

  Tulipa mieleen tälläinen korvaus idea kuitenkin. Olisi verovapaa korvaus kuluihin ajella näillä itärajan perukoilla.

  Toinen idea. Erilaisia mukeja on tullut touhuttua, mm. Värtsilä muki. Kaikille meille jokapäiväinen tuote, juopa sitten kahvia, teetä tai jotakin muuta.

  Tehdäänkö varainhankinnalle Värtsin hyväksi myyntituote: oma muki.

  Ennakkovarauksia tänne kiitos. Tilauksen maksumiehenä on se paljon parjattu kyläyhdistys, mutta jonkun nimissä ne on tilattava, maksettava ja toimitettava tilaajille. Olisi enemmän kuin suotavaa jos joku euro jäisi Värtsin kuluihinkin. Kun ei tuo kannatusjäsenmaksu oikein vedä…

  Miusta olisi mukava lisä arkipäivän käyttötavaroihin_: VÄRTSI muki. Värtsilä muki miula jo onkin hyllyssä.

 46. Tuon kommenttini, johon Eira viittaa, voi jokainen tietysti lukea omalla tavallaan. Samoin kuin sen ensimmäisen jutun Värtsin 11 vuodesta, jonka perusteella tämä mielipiteitten vaihto alkoi.

  Kyllä tämä Värtsi oli aikoinaan haluttua kamaa. Se yritettiin kaapata jo vajaan vuoden toiminnan jälkeen. Mutta siitä sitten enemmän muistelmissani.

 47. Miehän lähen mukaan tuohon mukihommaan.
  Ennestään on kuapissa:
  – Kahvikuppi nimellä varustettuna
  – Teekuppi kuapissa
  – Teepaita toisessa kuapissa ym.
  Jos tillaus järjestetään, niin osallistun:-)

  Pitäskö luatii oma tilausosio?

 48. Minäkin mielelläni mukihommiin osallistusin, mutta kun meillä vaimo päättää ne asiat. Meikäläisen päätettäviksi jäävät vain Natoon liittyminen ja semmoset.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *