Sadan vuoden aikamatka

Suomen vuosisata, toim. Reino Rasilainen ja Soili Jääskeläinen, Valitut Palat 2016

Itsenäisen Suomen taival on ollut kaikkea muuta kuin mielenkiinnoton. Tämä kirja etenee jääkäriliikkeestä ja itsenäistymisestä 1930 – luvun kriiseihin, talvi- ja jatkosodan koettelemuksiin ja jälleenrakennuksen vuosiin.

Kirja on laadittu ns. ”sillisalaatti” tyylillä. On pidempiä katsauksia, vuotuisia uutistapahtumia, ulkomaisia ykkösuutisia, mielenkiintoisia uutisia joka vuodelta, aukeaman mittaisia artikkeleja kansakunnan historiasta, syventävää tietoa yllättävistä ja tärkeistä tapahtumista.

Lueskelin kirjaa iltapäivän ajan ja tietysti mieleen tulivat oman elämänkaareni aikaiset tapahtumat päällimmäisinä. Urheilu-uutiset on raportoitu aina Paavo Nurmesta Marja-Liisa Hämäläiseen ja Lasse Vireniin vain muutamia mainitakseni. Missiuutisiakin mahtuu ajanjaksoon, kun Armi Kuusela nappasi maailman kauneimman naisen arvon ja Ester Toivonen Euroopan kauneimman tittelin.

Tärkeällä sijalla ovat poliittiset asiat. Mukana on kuvadokumentteja Raatteen tieltä, presidenteistä, poliittisista tapahtumista, joista Ety-kokous oli aika kova juttu Kekkosen
uralle, kun suurvaltojen edustajat viettivät aikaa Suomessa ja allekirjoittivat Ety-asiakirjan.
Tiettyjä pikku-uutisiakin on mukana kirjassa. Ruokolahti on päässyt mukaan kuvitellun leijonansa ansiosta, Muumimaailma on myös rekisteröity ja thaimaalaiset marjanpoimijat.

Kirja vaatii vielä lukukertoja ja syventymistä, sillä esim. poliittiset kuviot ennen ja nykyisin ovat mielenkiintoisia. Pidän tällaisista kirjoista, vaikka niiden esitystapa ja taitto on vähän levotonta. Kirja tarjoaa aikamatkan niihin puheenaiheisiin, joista vanhempani puhuivat ja jotka jäivät lapsen mieleen. Kun tullaan 50-luvulle, jolloin elin lapsuuttani, alkavat
omat mielikuvat sekoittua teksteihin, otsikoihin ja kuvamateriaaliin. Suomen ”menestystarina” on tässä kirjassa saanut arvoisensa ilmiasun. Kirja sopisi hyvin lahjakirjaksikin,
sillä lähihistoria sadan vuoden ajalta näyttäytyy siinä koko kirjossaan ja kaunistelematta.

Jouko Varonen

1 comment for “Sadan vuoden aikamatka

  1. Ruokolahden leijonasta löytyy juttua kun laittaa hakukoneelle haun Ruokolahden leijona.
    Suomalainen suurpetotutkija E Nyholm sai Venäläiseltä kollegaltaan Pjotr Danilovilta tiedon, jonka mukaan Moskovan sirkuksen junavaunu oli kaatunut lähellä rajaa ja siitä päässyt suuria kissaeläimiä vapaaksi.
    Todennäköisesti Ruokolahden leijona oli tuosta junavaunusta karannut yksilö, jonka Venäläiset rajavartiosotilaat olivat ampuneet kuoliaaksi. Sen kulkiessa rajan molemmin puolin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *