Parisuhde reilaan
Sata kysymystä parisuhteesta, toim. Parisuhdekeskus, Duodecim
Avioparilta, joka oli ollut aviossa 60 vuotta kysyttiin, että onko teillä ollut vaikeuksia liitossanne. Vaimo vastasi pilke silmässä:
– Muutaman kerran olen aikonut tappaa.
Kirja on koottu asiantuntijoiden vastauksista kansalaisten parisuhdetta koskeviin kysymyksiin. Kysymysten kirjo on melkoinen ja niissä käsitellään mm. riippuvuuksia. Joku on alkanut ryypätä eläkepäivillä, jollakin on elämässä pelihelvetti, toinen katsoo pornofilmejä seksin puutteessa, jne… .
Riippuvuudet aiheuttavat paljon riitoja ja vaikeuksia. Riippuvainen ihminen elää elämäänsä vähän sivussa perheen intresseistä Koko perhe kärsii tästä. Vasta kun asiasta kertoo, voi saada tarvitsemaansa tukea. Salailu, joka on monen ratkaisu tilanteeseen, on kuitenkin paljon raskaampaa kuin asiasta kertominen. Alkoholiriippuvuuteen liittyy usein myös henkinen ja fyysinen väkivalta, jolloin myös parisuhteen purku voi havahduttaa puolison etsimään apua ongelmaansa.
Muita ongemiakin on kosolti. Joskus toinen puoliso ei ole sitoutuvaa tyyppiä, vaan haluaa jatkaa elämäänsä kuin ennen sinkkuna. Tietynlainen erillisyys on kuitenkin suhteessa usein rakentava voima. Jos toinen saa harrastaa omia asioitaan ja seurustella yhtävien kanssa, ilman mustasukkaisuutta, ollaan siirrytty suhteessa uudelle, kestävämmälle tasolle.
Uskottomuus on tietysti vakavampi juttu kuin luulisi. Usein ajatellaan, että ”se on kerrasta poikki”. Jos asiasta kuitenkin voidaan keskustella ja kenties sopia konflikti, on liitto kokenut kriisin, joka vahvistaa.
Kirja on hyvä opas vaikka nuorelle parille, miksei alan asiantuntijoille, kuten parisuhdeneuvojille. Itse olen samoilla linjoilla kuin jutun alussa mainitsemani iäkäs pari. Kaikki mistä voidaan keskustella ja sopia, rakentaa suhdetta. Kirjan käsittelemiä ongelmakenttiä on varmaan lievemmässä muodossa jokaisella parilla. Nykynuoret eivät ehkä kestä vaikeuksia yhtä hyvin kuin vaikkapa 70-luvulla avioituneet. Joskus on myös oman lapsuuden perheen malli muovaamassa puolisoiden käytöstä tiettyyn suuntaan. Oma vinkkini parisuhteiden hoidolle on luonto kaikkine mahdollisuuksineen. Luonnossa liikkuminen ja muutkin yhteiset harrastukset ovat omiaan hoitamaan myös parisuhteiden ongelmia.
Jouko Varonen
Suomalainen tango sen kertoo ”rakasta, kärsi ja unhota.”
Sanomalehti Karjalaisessa oli noin vuosi sitten mielenkiintoinen ja laaja artikkeli rakastumisesta ja rakkaudesta. Artikkelissa sanottiin rakkauden kestävän keskimäärin kaksi vuotta riippumatta siitä, jatkuuko suhde vai ei. Rakkaus, sen vaaliminen ja toistensa kunnioittaminen auttaisivat pitkälle parisuhteissa.
Tarkennus Alpon muistelemaan juttuun, se alkuihastuksen vaihe kestää sen kaksi vuotta. Sen jälkeen näkee niitä kumppanin virheitäkin, eli alkaa se normaali avioparin arkielämä.
Viime Juhannuksen aattona olin entisen varusmiehen häissä ( olin hänen kouluttajana siellä 1982 ). Sanoin hyvästellessä että olette jo niin varttuneita ihmisiä enkä pidä puheita vaan muistutan kolmesta asiasta. Anteeksi pitää pyytää, anteeksi pitää antaa ja vanhoja sovittuja asioita ei saa kaivella esiin. Noillakin neuvoilla pärjää avioliitossa pitkälle.