Jokin aika taapäin Värtsissä oli kuva pyhäkoululaisista. Joku lukija ja kommentoija taisi tunnistaa itsensä kuvasta ja muistaa suurimman osan kuvan koululaisista, joku toinen ehkä vain arvuutteli. Entiset nuoret ovat saaneet lisää ikää ja aika tekee tepposia niin, että joskus tuttavaakin on vaikea tunnistaa lapsuuden ajan kuvasta.
Sain kuukausia sitten Tietäväisen Erkiltä tukun valokuvia. Aikomus oli silloin tehdä juttua Erkin äidin työstä Värtsilän meijerissä. Kävi kuitenkin niin, että Värtsissä oli jo aikaisemmin Jormanaisen Erkin tekemä juttu samasta aiheesta. Katseltiin kummiskin muitakin vanhoja kuvia ja niistähän löytyi niin pyhäkoululaisia kuin muitakin entisiä nuoria ja vähän vanhempaakin väkeä. Vieläköhän nämä pyhäkoululaiset muistavat retkensä?
Tässä kevään korvalla markkinamiehet koettavat tyrkyttää kovasti nuorisollekin uutta muotivaatetta milloin milläkin verukkeella; uudella muotivärillä, housunlahkeen leveydellä tai helman pituudella. Joskus pitää olla tuikkaa, joskus taas säkkiväljää. Näiden tässä esillä olevien kuvien oton aikaan on ehkä ollut menossa hiihtokausi parhaimmillaan, muotivalikoimaa kenties paljon vähemmän kuin tänään.
Kesää odotellessa vielä kuva Värtsilän entisistä nuorista miehistä oikein pyhäkostuumissa Jänisjoen partaalla.
Joku noista jutun kuvista on saattanut olla esillä aikaisemmin Värtsissä, kaikkea näkemäänsä ei aina miuista. Värtsilä oli 1930 -luvulla kukoistuksessaan ja riitti väkeä erilaisiin harrastuksiin, joista Värtsissäkin on ollut runsaasti kuvia. Tässä vielä yksi harrastajaryhmä, josta ei liene kovin paljon kerrottu. Tietäväisen Erkin äiti Aino oli mukana tämän ryhmän toiminnassa.
Kuvat Erkki Tietäväisen arkistosta.
Kansalaiskoulukuvasta tulee mieleen, että on ollut tytöillä valinnan varaa!
Näkyy olevan valtaosa poikia, ja niin molella jo etutukassa hurmankiehkurat! Tykkään!
Kansalaiskoulun kuvassa näkyy olevan Kaustajärvenkin poika.
Vuosi 1963-1964.
Meni jonkin aikaa ennen kuin aloin tunnistamaan koulukavereita.
Kuka on opettaja tuossa Uusikylän koulukuvassa? Näyttää aivan kuin olisi Sylvi Muttonen?
Opettaja on Sylvi Mutationen.
Siis tarkoitin Muttonen !
Yläkuvassa on mielestäni Selkäkylän nuorta väkeä 1950-luvulta, paimenena Janne Pi
Jatkan loppuun
Iroinen.
Hienoja kuvia.
Tälläiset kuvat välittävät hyvin ”ajanfiiliistä”.Herrasmiehet Jänisjoen töyräällä kuva on niin hyvä että kelpaisi sisustusjulisteen aihioksi siinä kuin teräspalkilla istuvat pilvenpiirtäjän rakentajatkin 🙂
Tuo kansakoulukuvan pukeutumistyyli on kyllä tuttua.
Eihän niitä muita talvikenkiä ollut kun monot ja huopatossut…ja monotkin yleensä kunnalta saatu.
Hiihtohousut ja villapaita oli vakio vaatetus talvisin.Monot olivat aina jalassa siksi koska kouluun tultiin suksilla läpi talven.ilman pakkasrajaa.
Onneksi saunapäivänä sai vetää puhtaan kerraston päälle vaikka ei varmasti ollut pyykinpesu talviaikaan helppoa.
Kansakoulukuvassa näkyy myös koulun kirjasto.Monta kirjaa siitä tuli luettua.Muistan ainakin:” Sissipartio iskee”, ”Yhteyspartio yllättää”, ”Salamiin voittajat ” ja tietysti Tarzanit. Oletan, että seuraavakin kuva on otettu samassa luokassa,joten kirjastokin lienee muuttanut uuteen koulurakennukseen.Lillin aikaan koulukuvat otettin vastakkaisella seinustalla.
Korjaan sen verran,että minunkin kuvista jo toinen on otettu samassa paikassa.
Muistan kun Kaustajärven koulu lakkasi. Muistaako Seppo opettajani Kenraalinkylän opettaja, kun paperinkeräykseen paperia kerättiin. Kaustajärven koulun ullakolla oli paljon kierrätykseen sopivia sanomalehtiä. Me lapset olimme innoissamme, että saamme kierrätyspaperi varoilla mustavalkoisen television aamun kouluteeveen ohjelmia näkemään. Minä kotikylällä etsin talouksista paperia, mutta silloin saldo oli kovin vähäinen. Sanomalehdet silloin olivat neitseellisestä kuidusta tehtyjä. Neitseellinen eli suoraa ensimmäisen kerran puusta tehty kuitu oli silloin sanomalehti paperia. Se soveltui hyvin pyllyn pyyhintään ja puiden sytykkeeksi. Nykyään kierrätyksessä oleva paperi sisältää kiviaineksia ja näihin kierrätystarpeisiin mistä kerroin ei paperi enää sovellu. Jokainen tämän tarinani kertoman kuultuaan voi todeta, kun lukee sanomalehteä sohvalla löhöten. Pienen sanomalehden sivu on niin painava, että se kääntyy lukijan silmille.
Eskolle: Kyllä Seppo vielä muistaa. Silloin joskus piti paperinkeräyksellä ja vähän muullakin tavalla kerätä pientä kassaa, jotta saatiin hankittua mustavalkoinen tv koululle. Olihan sinne Kenraalinkylään sentään saatu sähköt jo ehkä pari vuotta aikaisemmin.. Nykykoulussa on luokan seinällä älytaulu, opella ja oppilaalla pulpetillaan tabletti tai läppäri. Niin se aika muuttuu Esko, ja kukaties mekin ajan mukana. Vaan jos nyt oppisi edes käyttämään tuota älypuhelinta. Sillä taitaa olla älyä enemmän kuin käyttäjällä.
Värtsilän koululla on edelleenkin paperinkeräystoimintaa, jolla partiolaiset saavat pientä tuloa toimintaansa. Sinne vain käikki liikenevä keräyspaperi hyvään tarkoitukseen.
Valokuvassa Uudenkylän koulun 1 ja 2 luokkalaiset, yhden pojan nimen olen unohtanut. Kukahan mahtaa olla miun takana, Lintusen Pentin ja Tietäväisen Erkin välissä?
Valokuva: Värtsilän kansalaiskoululaisia.
Mä en löydä…en ainakaan tunnista veljeäni…ko. koulukuvasta.
Ollut aiemmin värtsi lehden linkissä.
Merkattu Seppo M….mutta en tunnista.
Taitaa olla vika luokkakin kyseessä.
Nuo kuvien henkilöt olisi hyvä nimetä huolimatta siitä, että ne saattavat olla nimetty jossain muualla Värtsin sivuilla. Aina saattaa tulla uusia kiinnostuneita etsimään juuriaan ja koulukavereitaan. Kuka vain tietää niin olkaa hyvät ja kertokaa.. Minä vaikka aloitan
Kansalaiskoulukuva; vasemmalla ylhäällä agronomi Erkki Kosonen ja alarivissä oikealla Esko Pitkäkangas.
Niiralan nuoria
Alarivissä toinen oikealta Jorma Pirhonen
Tyttörivissä toinen vasemmalta Eija Räsänen
Takana 4. vasemmalta Markku Rosendahl.
Alarivissä oikealta P. Mielonen, Martti Tarvainen, Teuvo Kontkanen,
Jorma Pirhonen ja Esko Pitkäkangas
Potretissa pyhäkoulunopettajia on myös pari Kaustantyttöä eturivissä oikealta Martta Tarvainen ja Linda Tarvainen.
Kolmas rivi. Toinen nimi vasemmalta Seppo M (?) ei ole ainakaan Niiralasta.
Pentti Koukku on ylärivissä kolmas oikealta.
Hyvin muistettu verkkolehden lukija.
Tytöistä Helmi P. oikealla puolen Tervavaarasta Väänänen ? ja
vasemmalla poulella Kenraalinkylästä Saukkonen ? etunimiä en muista.
Kertoisitko kuka on mä, kaikki muut minäkin tunnistin, sinua ei löytynyt
muistini lokeroista, kun kuvan otosta on reilut viisikymmentä vuotta.
Sanita
Kolmas rivi, toinen vasemmalta Seppo M. oli Kenraalinkylästä.
Tämä on ollut 23.3.2012 Koulumuistoja Niiralan koululta, olleen jutun yhteydessä olevasta kommentista, Värtsi lehdessä.
Kommenteissa oli linkkejä Jouko Varoselta.
Eiköhän (mä) ole Jouko Varonen.
Hyvä tietää ettei ole mun veljeni….kiitos.
Onhan niitä samannimisiä ihmisiä.
Kuva Värtsilän pyhäkoululaisista Vääräkoskella..tietääkö kukaan pojan nimeä, joka on 2 vasemmalta alarivissä?
Kuvassa on myös ukkini (Juho Varonen) ja mummoni (Olga Varonen)
Hei, poika on Pauli Piiroinen Selkäkylältä Patsolasta.
uusikylän koululaisia kuvasta tunnistin Leena Irtolan ja veljeni Juha Soikkelin. oli monta muutakin mutta nimet ovat jo unohtuneet.
Olen onnellinen kun olen saanut lapsuuden kodissani opin, että aina katso tulevaisuuteen. Ole rehellinen ja rinnan kulkijaa auta omien voimavarojen puitteissa. Tunne oma-arvosi ja anna arvo toisellekin.
Pyhäkoulunopettajia,alhaalla toinen vasemmalta mummoni Linda Tarvainen opettajana kolmekymmentä vuotta.