Terveyskeskus tutuksi!

Eräs tuttavani kertoi luiskahtaneen (kuulemma huomaamattaan) eläkeikään jolloin (tilaamatta ja pyytämättä) alkoi ilmaantua huoltotoimia vaativia vaivoja. Siihen saakka ilman terveyskeskusten apua pärjännyt joutui nöyrtymään.

Tuttavani kertoi terveydenhoitomyllytyksen pyörityksessä saaneensa täyden varmuuden yli-ikäisyydestään ja hyödyttömyydestään kansalaisena. Minä että elä nyt hyvä mies, 65 vasta! Oli mielestään saanut sellaista kyytiä, jota yhteiskunnalle arvottomien ruununraakkien kuuluu saadakin.

++++++

Minä olen tuttavaani yhdeksän vuotta vanhempi ja myös sinisilmäisempi. Muistui nimittäin mieleen 20 vuoden takainen aika, jolloin kärsin nivustyrästä. Kävin tyrääni lääkärille näyttämässä ja luvattiin palata asiaan. Vaimo hermostui kun viikkokausiin ei kuulunut mitään ja minä vain painelin suolia sisään vatsankupeestani. Lopulta hän soitti terveyskeskukseen, kertoi tilanteen ja vaati pikaisia toimia “koska äijä roikkuu vielä työelämässäkin!” Parin päivän kuluttua makoilin leikkauspöydällä.

En ole hirveästi terveysasemalla asioinut, mutta tuon tuttavani havainnon jälkeen olen päättänyt omakohtaisestikin tarkkailla, että itääkö terveyskeskuksessa ikärasismin siemen ja ovatko työikäiset laitoksen erityisessä suojeluksessa.

Ymmärrän kyllä terveysviranomaisten paineet. Senkin, että kun nykymaailmassa ei enää pankin, postin tai kaupan tiskillä kukaan kuuntele murheitasi ja vaivojasi, paine kohdistuu valittamiseen viimeiseen linnakkeeseen, terveyskeskukseen.

Paineiden helpottamiseksi on kehitetty kaksivaiheinen syyni. Ensin murheet kuuntelee terveydenhoitaja ja sen jälkeen lääkäri – jos korkeampaan oikeusasteeseen ilmenee aihetta. Käytäntö helposti kaksinkertaistaa suinuun keston.

Eräänlaista työpaikkakiusaamista aiheuttaa tämä Dr. Google, joka suoltaa jokaiselle pilvin pimein osuvia diagnooseja. Se tekee terveyskeskusten asiakkaista liikaviisaita. Kiireiset kandit eivät nettilääkärille tahdo pärjätä tai ainakin ne hermostuttavat lääkäriä niin, että tämä tyytyy pelkkien reseptien kirjoittamiseen. Se onkin pätevä ja kunniallinen syy päättää lääketieteellinen tutkimus.

Luvassa olevia Parempia Aikoja odotellessa.

Leksa H.

12 comments for “Terveyskeskus tutuksi!

 1. Tuosta pillerikuvasta tuli mieleeni isännän käynti terkkarissa. Kun lääkäri kysyi käytössä olevista lääkkeistä, sai vastaukseksi: ainoastaa kolesterolilääkeet. Siihen lääkäri mörähti: ”Ei teidän ikäisen niitä tarvitse syödä.
  Kuinkahan paljon turhia lääkkeitä meille syötetään. Itse voin hyvin kenties juuri lääkityksen ansiosta, mutta isännällä olo korjaantui lääkityksen loputtua.

 2. Johan jutun murjalsit, Leksa. Kyllä tuo terveyskeskus ja terveydenhuollon toiminta olisi hyvä saada tutuksi. Oikeastaan jo silloin kun sitä ei vielä ”oikeasti” tarvitse. Tuntuukin ihan vitsiltä kun kuulee sanottavan, että käy näytä lääkärille. Ei sinne noin vain mennä näytille. Ainakaan kun terveyskeskuksen toimintarutiinit eivät ole tulleet tutuiksi.

  Tästä lienee pari-kolme vuotta aikaa kun kiinnostuin asiasta ja kyselin Värtsin palstoillakin että miten ihminen pääsee terveystarkastukseen (tarkoitin tällaista kypsään ikään ehtinyttä). Kukaan ei tiennyt tai ei ainakaan paljastanut tietävänsä.

  Ihmettelin, kun autotkin pitää katsastaa, mutta ihmistä ei. Lapsilla on neuvolansa, armeijassa terveys tutkitaan tarkoin.

  Joku tuttava ehdotti, että pitää keksiä joku vaiva että pääsee alkuun. Mieluummin sellainen, jota se ykkösvaiheen syyni ei tyrmää. Niin hänkin oli tehnyt. Nyt hänellä toimii kuulemma hyvin. kun on alkuun päässyt. Voi olla, että tuo mainitsemani terveystarkastus – systeemi on olemassa, mutta minulle se ei ole vielä selvinnyt. Jotain pieniä osa-alueita on selvinnyt. Kuten kuulo voidaan tarkistaa Neuvolassa, jos sinne älyää hakeutua..

  Suht terveenä eläkeikään luiskahtaneet huomaavat kohta olevansa aika tumpeloita raakkeja kun ei osaa käyttää kaikkia hienoja systeemeitä mitä kuulemma meitä varten on väkätty.

 3. Kaameet on kivut nivustyrässä, jouduin
  läheltä seuraamaan muutama vuosi sitten.

  Paappa ja pojat työskentelivät liiterin edustalla.
  Yht’äkkiä paappa heittäytyi maahan tuskissaan.
  Nuorin pojista juoksi kumpparit lonksuen tupaan
  ja huusi tullessaan: Paappa kaatui maahan!

  Menin kuistille ja huusin: Tarvitaanko lääkäriä?

  Tuskastunut vastaus oli: Kätilöä tähän tarvitaan!

  Keskenkasvuiset pojat olivat ihmeissään.

 4. Rikkaalla tyrä varakkaalla kaks,molemmat on poistettu,umpisuolen lisäkkeet on poistettu,kyllä se mahanahka on huavoja täynä.
  Yliopiston hammaslinikalla Unioninkadulla poistivat viisauven hampaat,tuli varmaan liikaa viisastella,nyt on se vähäkin viisaus poistettu.
  Nyt sitten kompuroin mökillä,joutuivat laittamaan lonkaan metallivahvikkeita.
  Varmaan olen lääketieteelle mielenkiintoinen tapaus.
  Nyt kun soitan terveysasemalle,en ehdi kuin sanoo päivää,sopiiko sinulle
  tunnin päästä tulla.

 5. Miulle, 35v, on käyneet tutuksi Tohmajärven terveyskeskus ja Tikkamäki, mutta myös Uppsalan yliopistollinen keskussairaala, pari Tukholman suurta sairaalaa, nigaragualainen terveyskeskus ja meksikolainen apteekkilääkäri. Olen saanut lentää helikopterilla, huristella ambulanssilla ja ihmetellä jos jonkinlaisia kokeita ja vempeleitä. Jotain on lisätty ja toista otettu pois – ja siksi saan vielä hengittää. Seuraava 7 tunnin leikkaus kolmen kirurgin käsissä on luvassa lähikuukausina, joten pitäkäähän peukkuja!

  Maksan veroni iloiten koko loppuelämäni, ja kiitän niistä upeista ihmisistä, joita terveydenhuollossa työskentelee. Erityismaininta menköön terveyskeskuksen Ljuballe, jota en voi olla halaamatta aina vastaanotolta lähtiessäni. Mikä tähti hän onkaan!

 6. Olen samaa mieltä Ljubasta. En minä ole koskaan Tohmajärvellä terveyskeskuksessa huonon tai välinpitämättömän lääkärin käsin joutunut, mutta Ljuba on todella tähti ja aare.

 7. Kyllä meillä on Suomessa hyvät palvelut. Totesin tämän itsekin päivystyksessä influenssan aikaan. Mitä tulee palveluiden saatavuuteen esim Joensuussa. Mielestäni niiden ihmisten on tärkein saada lääkärin ja hoitajien aikoja, ketkä sairastavat ja tarvitsevat nopeasti aikoja. Joutoaikoja voi sitten jaella ns. terveiden tarkastuksiin. Jos haluaa nopeasti vaikkapa eläkeläisen terveystarkastukseen niin muutamalla kympillä pääsee yksityiselle. Heillä on todella hyviä kohdennettuj pakettitarjouksia. Mutta koska mainostaminen kuitenkin aiheuttaa mekkalaa, jätän paikat nimeämättä.
  Joskushan sattuu jonoja ja jopa sammakoita hoitajien suusta..mutta eikös sekin ole elämää. Ja jokaisella lie joskus huono päivä.

 8. Mitään terveysblogia en aio rustata mutta kun sopivasti kävin tänä aamuna sokerirasituskokeessa niin jospa vielä jotain…

  Yrittäjäaikoina oli velvollisuus järjestää porukalle työterveyspalvelut ja käytin niitä itsekin, mm. säännölliset verikokeet pari kertaa vuodessa. Mielelläänhän ne maksullisia palveluja järjestivät. Ja palkkioksi intensiivisestä palvelujen käytöstä sainkin jo yli 10 vuotta sitten verenpaine- ja kolesterilääkityksen. Ovat kuulemma ikuisia.

  Toisin on nyt yleisiä palveluja käytettäessä, nyt kun syyneille alkaa olla todellista tarvetta. Selvästi mielihalujani (säästösyistä) rajoitetaan: onko se nyt tarpeen niin usein, kun ei ole hälyttävää… Ja viikko sitten – vaatiessani kolesteriarvojen mittausta – vastaanottovirkailija muikisteli: mitenkäs minä tämän lääkärille selittäisin… Sanoin että kirjoita vaikka että asiakas aseella uhaten vaati toimenpidettä.

  Tutkimustuloksista päätellen (olivat netissä Omahoito-sivuilla pari tuntia näytteenotosta) minut pian kutsutaan (aiheellisesti) epäsopivista ruokailutottumuksista ja elämäntavoista haukuttavaksi ja saan diabeteslääkityksen. Jotain seurauksia vaatimuksestani siis saattaa olla.

  Pian 20 vuotta kestäneestä tupakkalakostani saan joka käynnillä pluspisteitä ja riskiryhmään kuuluvana varoituksen: älä vain aloita…

  Vitsailu sikseen. Terveydenhuollon väki tekee arvokasta työtään isojen haasteiden parissa. Toistaiseksi vielä vähäisenä palvelujen käyttäjänä olen pannut merkille, miten vilpittömin mielin ja asiakkaansa kanssa myötäeläen moni terveysammattilainen työskentelee. Ja sitten on noita Ljuban kaltaisia tähtiä!

  XXXXXX

  Vielä tuttavastani. Ruotsin Haaparannalla asuvana ja suomalaisena yrittäjänä hän kertoo olevansa kahden (valtakunnan) terveyshuollon loukussa. On tavallista että analyysit ja toimenpiteet kumoavat toisensa.

  Ja kaiken lisäksi hänellä on kaikkitietävä lääkärituttava sekä useampiakin vaivojen myötä esiin putkahtaneita vertais-sairastajiakin. Helppoa ei ole elämänlankojen yhteen veteleminen.

 9. Tänä vuonna tulee 30 vuotta täyteen hoitajana oloa. Eli kutsu Kaupungintalolle tulossa hakemaan kultaista ansiomerkkiä.

  Kauhulla odottelemme muutoksia terveysasemalla. Työnkuva muuttuu ja ihmiset ohjataan sähköiseen asiointiin .

  Toivottavasti tästä uudistuksesta selvitään, sillä eläkkeelle pääsemiseen on vielä aikaa…

 10. Yhden kerran olen tavannut lääkärin, joka otti hieman nokkiinsa minun kommentista. Olin kuulolaitetta hankkimassa ja lääkäri se ensin tutkii, jotta tarvitaanko moinen apuväline tai onko jotain korvasairautta, joka voisi olla kuulon aleneman syynä. Sanoin lääkärille olleeni kuulolaitteen suhteen hieman vieroksuvalla mielellä sen käyttökelpoisuudesta. Lääkäri sanoi minulle jotakin näin, että ”nuorekkaasti käyttäytyvällä USA:n presidentti Glintonilla on kuulolaite. Minä totesin tuohon, jotta onkos sillä mitään yhtäläisyyttä jos miehellä on huono kuulo ja sillä seisoo sopimattomissa paikoissa. Sen jälkeen siitä lääkäristä sukeutui eläinlääkärin otteita käyttänyt mies. Mutta ei esitellyt muita nuorekkaasti käyttäytyviä kuulolaitteen käyttäjiä.

 11. Muistuu mieleen tapahtuma vuodelta -99. Olimme kesämökillä ja nuoremmalta pojalta jäi sormi veneen laidan ja ison kiven väliin.
  Sormi turposi , oli hyvin kipeä ja jouduimme turvautumaan Joutsan terveysaseman palveluihin.
  Lääkäri tutki sormen ja lastoitti sen.

  Epikriisin saatuamme hymyilytti.

  Kertomus alkoi: helsinkiläis poika, joka muuten terve….

 12. Annan tässä pluspisteitä Liperiin. Sinne rakennettiin uusi terveyskeskus ja järjestettiin kaksipäiväinen talon esittelytilaisuus. Esittelykierrokset lähtivät tunnin välein tuloaulasta

  Näytettin havainnollisesti, että tulette tuosta ovesta sisään, mutta jos teidät tuodaan ambulanssilla niin sitte tuolta.. käytiin myös katsomassa kaikki paikat. Apuvälinevarastoonkin oli mukava kurkistaa. Eipä tiennytkään millainen väliniden paljous on meitä odottamassa.

  Toisessa kerroksessa oli sairaala. Ennen sen nimi olisi ollut Terveyskeskuksen vuodeosasto, mutta nyt se on sairaala. Potilaiden ja henkilökunnan ruokala oli viihtyisässä sairaalan kerroksessa. Mielenkiintoista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *