Mielenrauhaa

Suomalaisten psykoanalyytikko
Hellstenin mietelmiä
Rakkaus on tärkeintä

Tommy Hellsten: Luota, aavista, Kirjapaja 2015

” Todelliset kysymykset kuuluvat siis: Kuka uskaltaa eksyä?
Kuka rohkenee olla heikko?
Ketkä malttavat pysähtyä murtumaan?”

Tommy Hellsten (s. 1951) on suomalainen teologi, terapeutti, kouluttaja ja kirjailija. Hellsten aloitti terapiaistunnot lapsuudenkotinsa huoneessa, jossa auttoi mm. aviopareja ja henkisesti heikoilla olevia. Hellstenille on elämän kova koulu tuttua jo lapsuuskodista. Kirjallinen ura alkoi teoksesta Virtahepo olohuoneessa ( 1991). Vuonna 2000 ilmestyi kirja Saat sen mistä luovut. Hellstenillä on terapiaa tarjoava yritys yhdessä vaimonsa Caritan kanssa. Myös oma poika toimii yrityksessä.

Hellstenin mietteistä koostuva kirja palaa tuon tuostakin kirjailijan perusajatuksiin, joista rakkaus nousee tärkeimmäksi. Hellstenin mielestä ihmiset pitää olla myös terveellä tavalla yksinkertainen. Jos tietää liikaa, joutuu ehkä siihen tilanteeseen, että halveksii tietoa sisäisestä elämästä ja menettää sen mukana mielenrauhan.

Nöyryys on myös tärkeää. Se on totuudelle avointa mieltä, todellisuudentajuisuutta. Nöyrä ihminen on hyvällä tavalla viisas. Hän ei vähättele itseään, eikä tee itsestään mitätöntä tai olematonta. Tämän kyllä tekee nöyryyden puute. Nöyrä ihminen on suuri sen takia, että hän ei ole ohittanut omaa heikkouttaan.
Pidin Hellstenin mietteistä, jotka on tähän kirjaan koottu hänen aiemmista teoksistaan. Joskus joku ajatus välähtää tosi kirkkaana tajuntaan. Toisaalta kirja on jonkin verran toistoinen. Ikään kuin tärkeät
teemat olisivat vain muutamia oivalluksia, joita varioidaan. Jos nostaa itsensä muiden yläpuolelle on
jo menossa kohti vaikeuksia. Kun vaikeutensa hyväksyy, etsii apua ja murtuu, on oikealla tiellä.

Jouko Varonen

Share

1 comment for “Mielenrauhaa

  1. Silmää ja sielua hivelevän kaunis kansi. Piti jäädä katsomaan oikein pidemmäksi aikaa. Täytyy tutustua myös sisältöön.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *