CHIM CHIM CHEREE

Heinäkuun hellettä saunarannassa. Kuva: MH

Heinäkuun hellettä saunarannassa. Kuva: MH

Heräsin jo kukonlaulun aikaan odottelemaan nuohoojaa joka oli luvannut tulla heti aamusta, kuten lupauksensa mukaan tulikin. Rantasaunan ja mökin piisit ja tulisijat olisi pitänyt nuohouttaa jo viime syksynä, mutta silloin meillä oltiin niin kipsissä, että nuohous kuten monta muutakin tärkeää jäi tekemättä.

Ei savutorvessa nokea näy, kun iloinen nuohooja katolla käy 

Kautta aikojen naiset ovat saaneet pienoisen stressin nokikolaria odotellessaan. Matot on kääritty kasaan ja suojapapereita levitelty sinne sun tänne. Tosin nykyisille nuohoojille on annettava tunnustus, kyllä he imuroivat pois nokihiukkaset jos niitä sattuu sisätiloissa leijumaan.

Aikoinaan taisi olla niin, ettei ”sutaria” (kuten tuolloin sanottiin) tarvinnut erikseen tilata. Heillä oli määrätyt piirit joita he kiersivät lähinnä oman aikataulunsa mukaan. Kun nuohooja nähtiin naapurin katolla, arvattiin, että seuraavaksi hän pyöräilee meille, ja siitä sitten vain äkkiä mattoja rullaamaan.

Oman aikataulunsa mukaan kulkivat myös palotarkastajat. Olin nukuttamassa pikkusiskoani yläkerran vinttihuoneessa kun sisälle saapasteli kaksi virkamiestä. Tuskin he minua edes vilkaisivat, avasivat vain pystyuunin suuluukun ja tiirailivat taskulampun kanssa hormiin. Pois lähtiessään totesivat, että ”Rouva, sanokaa miehellenne, että hormissa on pieni hiushalkeama!” Jos olisin kertonut asian miehelleni, siihen olisi mennyt vielä vuosia. Isälle kuitenkin kerroin ja asia korjattiin pikimmiten.

Harjaa ja köyttä näin käyttelen vain

Olimme säästelleet mökin Kevätsiivousta tehtäväksi vasta nuohoojan käynnin jälkeen. Kun kaffeet oli juotu ja takavalot vilahtivat parkkipaikalla, puoliso tarttui imuriin ja minä pölyrättiin. Kun lämminvesivaraajakaapin ovi avattiin, huomattiin että lattialla on märkää ja jostain kuuluu tip-tip!

Siivous seis ja putkimiestä soittelemaan! Oli siinä kännykkä ja kuulakin kuumana, putkimiehillä on sesonkiaika ja ei tullut kuuloonkaan, että saisimme ketään hätiin lähiaikoina. Kuitenkin sain avunpyyntöni saneltua erään alan yrittäjän vastaajaan. Sana ”Kaustajärvi” olikin tällä kertaa taikasana! Hän sattui olemaan juuri Öllölässä ja lupasi ajella Kaustan kautta takaisin toimipisteeseensä. Kuten monet muutkin, tiesi Kahelinin talon ja siitäpä sitten olikin helppo ohjeistaa loppumatka.

Kerrottakoon nyt kaikille mikä oli vikana. Kun putken lämmitin on päällä talven ja kun virta keväällä katkaistaan, tiiviste (älkää kysykö nimikettä tarkemmin) kutistuu ja saattaa aiheuttaa vuotoa. Näin oli nyt käynyt. Emmekä ole kuulemma ainoita, vastaava tapaus oli sattunut äskettäin jossain uudehkossa omakotitalossakin. Kantsii siis olla tarkkana tämänkin asian kanssa!

Kun savu piipusta tuprahtelee, niin välillä päiväkin pois himmenee

Puoliso kyllä aluksi arveli, että jos hän tarttuisi itse hohtimiin, mutta minä kielsin ja kysyin, että kuinka monta kertaa on nähty pilakuvia Tee se itse -miehestä joka on saanut vesitulvan aikaiseksi.
Nyt on siis nuohottu piisit ja luututtu lämminvesivaraajan alusetkin. Varsinainen Kevätsiivous saa odottaa parempia aikoja. Päivä se on huomennakin. Harmi vain, että selfie nuohoojan kanssa jäi ottamatta. Se olisi saattanut tietää onnea.

Vaan kuka kertoisi, kuinka sammal saadaan pois saunan huopakatolta?

Teksti:Tellervo
Väliotsikot elokuvamusikaalista Maija Poppanen

5 comments for “CHIM CHIM CHEREE

 1. Sammalet pois katolta ekologisin keinoin. Tarvitaan katon harjan pituinen päällystämätön kuparilanka, joka viritetään katon harjan päälle koko pituudelle. Voi jäädä kämmenen leveyden verran katosta irti. Kuparilangalle satavan veden tulee päästä valumaan molemmille katon lappeille. Veteen liuennut hyvin pieni määrä kuparia irroittaa sammalen katosta. Toisin sanoen samal kuolee kuparin vaikutuksesta. Purolan tilan Juha Kultanen kokeili tämän vanhan ohjeen ja se toimii, ei ihan nopeasti, mutta varmasti. Kupari lanka ei tällä korkeudelle toimi ukkosen johdattimena eikä vetäjänä puoleensa.

 2. Aika ihmeellistä, miksi tuli kahdesti, toisesta kommentisa osa pois?

 3. Tuosta Kalevin mainitsemasta kuparilanka
  jutusta olen minäkin kuullut ja nyt on siis
  todisteita, että se toimii. Onko kukaan kokeillut
  tuhkaliuosta, sellaisestakin on ollut mainintaa?
  Kuitenkin aika suuritöistä?

  Itse tuumailimme, että jos raaskisi kaataa muutaman
  koivun rakennuksen ympäriltä, että katto saisi
  auringonvaloa enemmän. Toisaalta ne on alunperin istutettu
  näkösuojaksi järvelle ja seinämaalin suojaksi auringolta.
  Molempi pahempi?

  Mikko, elä oo nuakatuanaankaan jos kommenttisi tuli
  useampaan kertaan. Kiitos musiikkilinkistä ja aina on mukava
  saada palautetta. Nytkin meinailin, että jään jo
  kirjoituspuuhista kesätauolle, mutta kun aina sattuu
  ja tapahtuu….

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *