Irti masennuksesta

Stressi ja masennus ovat voitettavissa
Elämän hallinnasta
Asiantuntijat neuvovat

Ota stressi hallintaan, Levollinen mieli, parempi terveys, Valitut Palat

Stressi ja masennus ovat voitettavissa. Tärkeitä pointteja ovat unirytmin hallinta, liikunta, itsetuntemus ja tietysti myös terveelliset ruokatottumukset. Siinä mielessä tämäkin kirja palaa tutuille linjoille. Unirytmin hallintaan vaikuttavat monet seikat. Nukkumisolosuhteet ovat kaikkein tärkein asia. Niinpä alkuyöstä makuuhuoneen pitäisi olla pimeä ja aamulla valoisampi, että nukkuminen yhdistyisi vuorokausirytmiin.
Nukahtamislämpötilan pitäisi olla lämmin ja yön mittaan voi lämpötila laskea. Tietokoneet, läppärit ja muut vimpaimet on syytä pitää poissa makuuhuoneesta. Nukkuminen ei onnnistu jos jostakin kantautuu melua. Päiväunet saisivat olla lyhyet että olo ei muutu tokkuraiseksi ja yöunet kärsivät. Myös iltasyömistä tulisi välttää.

Mielentyyneys on myös tärkeää. Työasioita ei saisi tuoda kotiin ja itseäänkin pitää muistaa kiitellä ja tärkeää on olla itselleen hyvä kaveri. Siitä avautuvat myös hyvät ihmissuhteet, jotka ovat tärkeitä. Nauramisen ja huumorintajun merkitystä ei koskaan korosteta liikaa.

Kirja on mielenkiintoinen, joskin se tarjoaa paljon myös ns. ”sillisalaattia” erilaisten ikkunoiden ja ”kainalotekstien” muodossa. Niinpä joskus hiipii mieleen ajatus, että kirjan taittaja ei taida olla tietoinen stressin hallinnasta. Levollinen ja ilmava taitto olisi omiaan tällaiseen mielialakirjaan.
Lueskelin kirjaa päivän ajan ja totesin, että useat vinkit ovat löydettävissä monista muistakin ”alan oppaista”. Kirja tietysti toistaa tärkeitä asioita ja siinä mielessä se puolustaa paikkansa.

Jouko Varonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *