Värtsilästä ruotsinmaalle

Suoma Pennasen tarina
Anekdootteja ja ajankuvaa
Suoma Pennanen: Mihin maailma teitä viekin! Compania Comder HB 2015

Suoma Pennanan asui lapsuutensa ja nuoruutensa Värtsilässä, tehtaan asunnoissa. Hän on kirjannut paljon kauniita muistoja elämästään, ehkä herkimpänä niistä rakkaan tulevan aviomiehen sanat: ” Sinä, silmäsi, kaikki sinussa, tiedän sen.”Perhe oli kokenut monet vaikeudet, raskaat sotavuodet ja tietysti sodan seuraukset, jonka jälkeen he muuttivat Outokumpuun.

Tuli eteen muutto Ruotsiin ja rakkaan aviomiehen menetys onnettomuudessa. Onneksi oli ymmärtäjiä ja ystäviä. Eräs ystävä tuli sitten läheisemmäksi ja halusi Suoman vaimokseen ja lapsensa isäksi. Suomalle siunaantui suuri perhe ja lapsia hän pitää vieläkin suurena rikkautena, kuten myös siskoja ja veljiä, joiden merkityksen huomaa parhaiten vanhoilla päivillä

Kirjaan sisältyy myös kuvakavalkadi kirjailijan Värtsilän ajoista ja tietysti myöhemmistä vaiheista, sekä perheestä.
Lueskelin Pennasen kirjaa nostalgisissa tunnelmissa, vaikka itse en elänyt Värtsilän mahtiaikoina, jolloin siellä oli koulut, oppikoulu, sairaala, tehdas ja hyvä sairaanhoito, taisipa olla kauppalan paperitkin vetämässä. Oli todella kiinnostavaa tutustua Värtsilän historiaan ja oloihin silloin joskus, josta isä ja äiti vähän kertoilivat.

Suoman laulutaidon huomasivat myös tehtaan johtaja ja hänen vaimonsa, jotka kuulivat tytön kaunista laulua. He olisivat luultavasti auttaneet lapsen opintoja tähän suuntaan, jos perheen mahdollisuudet olisivat antaneet periksi. Suunnitelmat kuitenkin unohtuivat vähitellen.

Pennasta pitää siteerata, tottakai, niin herkullista kuvausta ja joskus surullistakin kertomaa kirja sisältää:

” Olin mukana eläkeläisten touhuissa ja viihdyin aika hyvin. Lauloin kolmessa kuorossa, lauloin sopraanoa. Lauloin myös kvartetissa. Kiersimme monet paikkakunnat esiintymässä”…

Jouko Varonen

Suoma Pennanen

1 comment for “Värtsilästä ruotsinmaalle

  1. No, tuohon kirjaanhan on pakko tutustua! Mistä sen saa käsiinsä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *