Älä mieltäsi pahoita

Virvon , varvon, tuoreeks terveeks,
Jeesuksen Kristuksen
Jerusalemiin ratsastamisen muistoksi.
Jumala Sinua siunatkoon!

Näissä virpoluvun säkeissä on aito virpomisen lähtökohta ja  tarkoitus. Muisto tapahtumasta ja kaikkinaisen hyvän, uudistumisen, terveyden ja siunauksen toivotus virvottavalle.

Perinteeseeen on matkan varrella tullut lisukkeita. Virpoja pyytää itselleenkin jotakin palkitsemista, vaikkapa pientäkin – anna muna kanastais, tai euro kukkarostais. Tälläisista pienistä pyynnöistä ei taida kukaan virvottava kovin pahastua.

Moni tuntuu kuitenkin pahastuneen kun virpojista onkin tullut pääsiäisnoitia. Niilläkin on ollut paikkansa kansaperinteessä.

Jerusalemin tielle levitetyistä palmunlehdistä on tultu pitkä taival tähän päivään. Palmunlehvät ovat muuttuneet paperikukkasin ja höyhenin koristelluiksi pajunoksiksi. Aika ja tavat muuttuvat. Jokaisen vanhan virpolorun sanomakaan ei enää oikein nykyaikaan sovi  –   isännälle ihramaha, emännälle perä leviä. Eipä oikein tuoretta teveyttä.  Uusimmissa virpoloruissa on jo mukana Nokian kännykkäkin. Onkohan tuo nyt aivan hirveätä pahuutta jos pienet virpojat koristelevat itsensä, tai vanhemmat pukevat heidät arjesta poikkeavalla tavalla. Noituutta tässä ei liene pisarankaan vertaa. Virpojan tarkoitus edelleenkin onnen ja siunauksen toivottaminen.

xx

Palmusunnuntain riemua.Vähän puvustamista ja poskipunaa virpojien ja virvottavien iloksi.

Älä mieltäsi pahoita tästä vähäisestä maskeerauksesta, jonka tarkoitus lienee vai ilon ja hyvän mielen tuominen niin virpojalle kuin virvottallekin.

Virvon varvon vitsasella,
kosken kevätpajusella,
terveyttä toivottelen,
siunausta siivittelen,
onnea oksalla tällä.

6 comments for “Älä mieltäsi pahoita

 1. Olen Sepon kanssa samaa mieltä.

  Näillä Suomen kolkilla missä virpomisella ei ole niin pitkät perinteet kuin Itä-Suomessa on alusta saakka mennyt kaksi pääsiäistraditiota sekaisin.Trullittaminen ja virpominen.
  Lankalauantai on näillä kulmilla yhtä suosittu virpomispäivä kuin palmusunnuntai myös pääsiäiskokkoja poltellaan jonkin verran.

  On hienoa että virpomisperinne elää.Toivon että muutosta ei kuitenkaan liika tapahdu.
  Tylsin tähän mennessä kuulemani virpominen loruineen on se että virpoja lähettää tekstiviestin mummille:”moi mummi laita vitonen tilille”

 2. Ortodoksisella kulttuurikeskuksella on
  tänään pääsiäismyyjäiset alkaen klo 16.
  Siellä on luvattu virpoa kaikki kävijät.
  Myynnissä on mm Valamon ja Lintulan
  luostarin tuotteita.
  *
  Johan on punaposkisia ja iloisia virpojia
  nämä kuvassa olevat tyttöset.

  Olen ollut muutaman kerran pohjanmaalla näihin aikoihin.
  Siellä todellakin virpojat kiertävät ovelta ovelle lankalauantaina
  ja ne pääsiäsivalkeat ovat lakeuksilla näkemisen arvoiset.

  Olen aina ollut sitä mieltä, että perinteen voi aloittaa milloin
  vain, vaikka omassa kodissaan.

 3. Lueskelin Iltasanomien nettisivuilta eilisiä virpomisjuttuja ja katselin kuvia palkkioksi saaduista suklaamuna- ja karkkikasoista. Jossain oli virvottu pelkällä koristamattomalla vitsalla ja jossain ovelle oli ilmaannuttu ilman vitsaa ja vain sanottu ”karkkia”.

  En voinut juttuja lukiessani välttyä ajatukselta, että tärkeintä ei olekaan virpominen vaan karkkien ja rahan keruu. Tuntui kuin virpomisen alkuperäinen tarkoitus olisi pahasti hämärtynyt.

 4. Meidän ovella kävi virpojia ja pikkunoitia virpoma vitsoineen. Molempien viesti oli toivotus ja onnea tulevalle vuodelle. Ne lapsen aidot iloiset silmät sulattavat katsojan näkemään kevääseen ja kesän ensiaskeleita. Iloa tähän elämään tarvitaan ja aitoa näkemystä tulevaan.

 5. Lapsen lapset ne pienet teretit ovat rikkaus elämässä. Ukilla on heille annettavaa, itsekokeneena kantapäänkautta koettuja ja lapsenlapsilla nykypäivän tuulia ukin pohdittavaksi. Kun kaksisukupolvea kohtaa tämä päivä ja läheisyys on läsnä. Pääsiäisenä saan taas lastenlapsieni lauluja kuulla livenä. Ukki haluaa myös opettaa jälkeläisilleen perustyökalujen käyttöä, joilla elanto otetaan vaikeinakin aikoina.

 6. Virpomiskulttuurin saadessa yhä uusia ja outoja piirteitä on tärkeää, että esimerkiksi MLL:n Värtsilän yhdistys seurakunnan kanssa jatkaa perinteeksi muodostunutta virpomavitsojen tekotapahtumaa, joka päättyy siunaukseen. Merkittävää on myös Värtsilän koulunkäyntiin liittyvä virpomavitsojen teko. Näin säilyvät juuret ensimmäiseen palmusunnuntaihin.

  Kontiolahden kirkossa palmusunnuntaina sai ottaa eteisestä mukaansa ihan oikean palmunoksan. Niitä oli saatu sinne jostain puutarhasta. Kävin sellaisella virpomassa kaksi naapurissa asuvaa vanhusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *