Salaperäinen luonto

Pesänikkareista ansaideoihin
Eläinmaailman ihmeitä
Kiinnostava ja selkeä luontokirja

Salaperäinen luonto, Valitut Palat

Luonto on ihmeitä täynnä. On erikoisia elämänmuotoja, värikkyydellään komeilevia lajeja, epätavallisella ulkonäöllään hätkähdyttäviä eläimiä, merkillisiä selviytymiskeinoja, aistien erinomaisia suorituksia tai erityistaitoja.

Tätä kirjaa lueskellessa kiinnittyi huomio rauhalliseen ja hyvin onnistuneeseen taittoon. Tämäntyylisissä teoksissa on yleensä haittana kirjava ja levoton taitto. Nyt kuvat ovat suuria ja havainnollisia ja sillisalaatilta on vältytty.

Kirja esittelee mm. kasvin, jonka lehdille tietyt hyönteiset munivat munan kerrallaan. Siis jokaiselle lehdelle yksi muna. Mutta kasvipa on keksinyt keinon päästä eroon syöpäläisistään. Se on kehittänyt lehdilleen nystyröitä, yhden joka lehdelle ja niinpä hyönteiset jättävät kasvin rauhaan arvellen, että sen lehdet on jo ”varattu”.

Kirjan tekijät tuumivat, että luonnon ihmeistä on selvitetty vasta pieni osa. Nykyiset tutkimusmenetelmät kuitenkin mahdollistavat jopa mikroskooppisten ihmeiden ja erikoisuuksien tarkkailun. Kirja onkin tässä suhteessa ”tuore” sisällöltään.

Itsekin olen liikkunut luonnon parissa, koska kuulun Suomen luontokuvaajiin. Niinpä vastaan on sattunut kävelevä oksankappale, joka tosiasiassa on toukan suojeleva ulkoasu.

Veneen pohjalla taas liikehtivät korrenpalat, joiden sisällä piileskelivät ötökät. Tämä kirja puolestaan kertoo että pääskysten ”kotimaa” on todellisuudessa Afrikka, josta ne tulevat Suomeen pesimään.

Kirjan sisällössä esitellään mm. kekseliäitä rakentajia, joista monet pesänikkarit on tuotu esille. Eloonjäämiskamppailu on tuottanut monia erikoisuuksia. Naamiointi lienee näistä tärkein muoto. Myös saalistajat ovat taitureita kehittämään ”ansoja”, sopeutuvat ympäristöönsä melkoisen saumattomasti kuten rukoilijasirkka, tai vaihtavat väriä ympäristön mukaan, kukkahämähäkin tyyliin.

Jouko Varonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *