Rippikoululaisia 1930 luvulta

Vanha valokuva 1930 luvulta.

Rippikoulu pojat 1938-39 . Aika tarkentunut kommenteista

Luultavasti 1936 – 1938 vuosien paikkeilla otettu kuva rippikoululaisista (Vanhan) Värtsilän kirkon portailla. Osaako joku tarkentaa milloin kuva on otettu?

Nimimerkki Lauri

12 comments for “Rippikoululaisia 1930 luvulta

  1. Värtsilän Kotiseutuyhdistys suunnittelee kylätaloon vanhojen valokuvien kokoamispistettä. Tämän hetkinen suunnittelun vaihe on, että Värtsilä-päivillä talossa olisi pöytä ja sen takana työllistetty nuori, joka ottaa kuvia vastaan.

    Olisi mukavaa, jos kuvien sisältöäkin samalla voitaisiin tallentaa. Kuvia voi myös kuka tahansa käydä katsomassa ja antaa muistitietoaan.

    Tällä tavalla valmistellaan myöhemmin toteutettava julkaisua, näyttelyä tms.

    Mutta Värtsi on kaiken aikaa näinkin kuin Laurin toimesta nyt käytettävissä. En kyllä hänen lähettämästään kuvasta ketään tunnista. Ei näy rovasti Karsteninkaan naamaa.

  2. Laurille rippikoulukuvasta.

    Paljon on tuttuja poikia kasvoiltaan, valitettavasti vain nimet eivät ole tiedossani.
    Kuitenkin heistä muutama.

    Toisessa rivissä vasemmalla kolmantena on Toivo Partanen. Isä Partanen toimi tehtaalla mallipuuseppänä. Toivo oli juoksupoikana. Lähti viemään lautoja keskikoulusotasairaalaan, kun kuorma-auto ajoi päälle. Siihen loppui reippaan nuorukaisen elämä.

    Toisessa takarivissä oikealla neljäs rusettikaulainen poika on Arvo Lonkainen, Kakun poikia.
    Isänsä Martti Lonkainen oli sosdem-valtiopäivämies. Hän kuoli v. 1918 Tammisaaren vankileirillä.

    Ylimmässä rivissä ensimmäinen oikealla näyttäisi olevan pappimme Reino Honkanen, komea mies ja naisten suosikki. Hän tuli Värtsilän seurakuntaan v. 1938, jotenka pakko on uskoa, että kuva otettiin juuri 1938.

    Takimmaisessa rivissä papin jälkeen ensimmäisenä on Veikko Turunen, muistaakseni aseman poikia. Oli teatterilla avustajana. Tapasimme myöhemmin Helsingin Värtsilä seuran kokouksessa.

    Tummatukkainen poika, neljäntenä oleva vaikuttaisi olevan Erkki Toivari, tehtaan poikia.

  3. Nyt tulikin tärkeää tietoa kun papin nimi selvisi. Teoriassa myös vuosi 1939 voisi olla mahdollinen ellei ole tarkempaa tietoa koska tunnistetut henkilöt kävi rippikoulun.

    Kuvan henkilöistä monet näyttää vanhemmilta kuin tämä päivän rippikoululaiset.
    Pappiakaan ei erota naamaltaan muita vanhemmaksi.
    Eiköhän silloinkin rippikoulu pidetty joka vuosi?

    Kiitos saamistani tiedoista ja kaikista vanhoistakin Värtsin jutuista, niistä löytyy uusia mielenkiintoisia asioita jatkuvasti.

  4. Hilkka, onko kysymyksessä Helsingin Sanomien lehtimies Erkki Toivari? Tunsin Erkin 1990 luvun alusta, kun kuuluin Helsingin Wärtsilä seuraan. Erkki oli syntynyt ”muistaakseni” 1919. Eki vanhoilla päivillään dementoitui, ja eli muistoissaan vanhassa Wärtsilässä.

  5. Hei Eero!
    Vastaus kysymykseesi Erkki Toivarista. Soitin Kuusankoskelle rakkaalle koulu- ja nuoruustoverilleni SIRKKU Toivarille asiasta. Oli kuulema kaksi ERKKI Toivaria lähisukulaisia keskenään. Sirkun veli Erkki ei varmaankaan ollut hän, jonka sinä tunsit. Minäkin tapasin SIRKUN veli Erkin Helsingissä seuran tilaisuudessa ja olin samalla seuran tekemällä Värtsilän retkellä Toivarien suvun kanssa joskun yhdeksänkymmentä luvulla.

  6. Hilkka, näin varmaan on. Oli muistaakseni v.1991, kun teimme ensimmäisen Wärtsilä retken Helsingin seuran kanssa ja yövyimme Sortavalassa Ladoga laivassa. Mukana oli Erkki Toivari sekä Rukki eli Ruudolf Koponen. Tätini Toini Pulkkinen os.Tarvainen s.1915 ja äitini olivat mukana, täti selvitteli meille Wärtsilän taloja. Yritimme tehdä visiitin Miikkulan lammelle, mutta naapurin rajavartiosto hääti pois. Retki oli ikimuistettava.

  7. Hei, kaikki sivun lukijat!
    Teen väitöstutkimusta värtsiläläistytöstä nimeltä Anna-Liisa Antila (1915-2006). Hän oli kanttori Lauri Antilan esikoinen ja kirjoitti ylioppilaaksi Sortavalasta 1933. Varhaislapsuus ja keskikouluaika kului siis Värtsilässä. Elämäntyönsä hän teki opettajankouluttajana eri puolilla Suomea. Viimeiset 20 vuotta urastaan hän oli Oulun yliopiston musiikkikasvatuksen didaktikko. Mahtuupa hänen uralleen myös kirkkomuusikkona toimiminen. Hän oli kolmas urkudiplomin suorittanut ja ensimmäinen vaalilla virkaan valittu nainen urkurina Suomessa.
    Muistaako häntä kukaan siellä?
    terv. Aila Knihtilä

  8. Aila Knihtilä, minusta tuntuu siltä, että olen tästä aiheesta ennenkin ollut yhteydessä. Varmuuden vuoksi kuitenkin seuraavaa: Värtsiläisten seuran puheenjohtajan Aulis Kososen kautta voisi löytyä muistajia. Esimerkiksi Hilkka Partanen. Auliksen puhelin on 050 5552244.

  9. Takarivissä näyttäisi olevan Karvisen Olli, s. 1919.

  10. Eturivissä keskellä lakki kädessä oleva on varmaankin Urho Hynynen.

  11. Kuvaan lisätty linkki jolla kuvan saa suuremmaksi. Helpottaisiko tunnistamista?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *