Laitonta maahantuloa estettiin

rajavartiolaitos95vPohjois-Karjalan rajavartiosto on yhteistoiminnassa Venäjän rajavartiopalvelun kanssa estänyt syyrialaisten henkilöiden laittomaa maahantuloa maastorajalta.

Venäjän rajavartiopalvelu otti 22.1.2015 kiinni kolme syyrialaista miestä Venäjän Värtsilän kylän läheisyydessä rajavyöhykkeellä, kun he olivat pyrkimässä laittomasti Suomeen kävellen. Asiaan vaikutti Suomen ja Venäjän rajaviranomaisten operatiivinen yhteistyö.

Pohjois-Karjalan rajavartioston omissa tutkimuksissa esille tulleiden sekä Suomen ja Venäjän välisen rikostorjuntasopimuksen mukaisessa tietojenvaihdossa Venäjän viranomaisilta saatujen todisteiden perusteella Pohjois-Karjalan rajavartiosto tutkii nyt laittoman maahantulon järjestämistä.

Rikoksesta epäiltynä on yksi mies syyrialaiskolmikosta, joka ylitti rajan laittomasti Kiteellä joulukuussa 2014. Henkilön tiedetään olleen valmistelemassa rajanylitystä yhdessä Venäjälle jääneen avustajansa kanssa Sortavalan alueella jo viikkoa ennen rajanylitystapahtumaa.

Tutkinnassa esille tulleiden seikkojen perusteella voidaan todeta, että Ylen A-studiossa 2.2.2015 esiintyneiden syyrialaismiesten kertomusta maahantuloa edeltäneistä tapahtumista voidaan pitää joiltain osin kyseenalaisena. Heidät on mm. kyyditty avustajan toimesta Sortavalasta rajan läheisyyteen ja maastovaihe on ollut suhteellisen lyhyt. Syyrialaistaustainen autoa kuljettanut avustaja on ollut kiinniotettuna Venäjän rajavartiopalvelun suorittamassa tutkinnassa.

Molemmilla tapahtumilla on yhteys toisiinsa. Suomeen tulleen järjestelijän epäillään antaneen Suomesta käsin ohjeita Värtsilässä kiinniotetulle ryhmälle. Järjestelijä, hänen avustajansa ja rajanylitystä yrittänyt ryhmä ovat oleskelleet viime ajat Venäjän Ivanovossa.

Lisätietoja tutkinnasta antaa tutkinnanjohtaja, yliluutnantti Juha Vuorjoki, puh. 0295 423 000 ja muutoin yleistietoa Suomen rajaturvallisuusjärjestelmään liittyvistä asioista rajavartioston apulaiskomentaja, everstiluutnantti Marko Turunen (puh. 0295 423 002).

Lähde: Pohjois-Karjalan rajavartioston tiedote 18.2.2015

1 comment for “Laitonta maahantuloa estettiin

  1. Mielenkiintoista tietoa rajan valvonnan nyky tilanteesta. Ovat ajat ja menetelmät muuttuneet siitä kun nykyisen rajan valvonta Moskovan rauhan jälkeen alkoi. Polkupyöristä ja suksista autoihin ja moottorikelkkoihin, nyt nykyaikaiseen tietotekniikan erilaisiin sovelluksiin ja jotain siltä väliltä, mitä tavallinen tallaaja ei tiedä.

    Tärkeää on joka tapauksessa, että edelleen voi rajamiehiä ja nykyisin tietysti myös viehättäviä rajanaisia tavatessaan sanoa, että rajalla rauhallista. Kun vain loppuisi tuo natokouhotus Suomesta. Mentäis turvallisesti Paasiken Kekkosen linjalla Niinistön komennossa.

    Työniloa rajamiehille ja niille naisille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *