Kritiikkiä kirkolle

Löytyykö totuus kirkosta?
Sadinmaa kritisoi kirkkoa
Pappi kriittisenä

Kai Sadinmaa: 10 käskyä kirkolle, Into-kustannus 2014

Sadinmaa on sitä mieltä, että kirkko vesittää Jeesuksen lammas-Kristukseksi. ” Nasaretin tinkimätön mestari ei nuole valtaa ja voimaa, ei nyökyttele päätään, ei kumartele pappimaisen alentuvasti joka suuntaan, ettei vaan kukaan loukkaantuisi.”

Kai Sadinmaa ( s. 1964) on suomalainen pappi ja kirjailija. Hänen edellisetkin kirjansa olivat kriittisiä suhteessa kirkon käytäntöihin. Niitä olivat mm. Toisenlainen iltahartaus, sekä näytelmä Vuosaaren vapahtaja.

Tässä kirjassaan Sadinmaa antaa kymmenen napakkaa käskyä kirkolle. Hän käskee kirkkoa luopumaan tekopyhyydestä. Lihaa ja verta oleva, seksuaalinen ihminen kun on kirkossa kauhistus. Pyhää on vain messun, maagisen rituaalin moitteeton ja virheetön suorittaminen.

Sadinmaan mielestä kirkon olisi lopetettava jäsenten kosiskelu. Suomen kirkon olisi aika miettiä miksi se ylipäätään on olemassa tai mitä se tekee. Kirkolle on ollut aivan samaa käykö kirkossa kaksi vai kaksisataa ihmistä. Palkka napsahtaa tilille kuin manulle illallinen. Papille on riittänyt, kun on muutaman kerran viikossa puhunut ympäripyöreitä latteuksia ja lopun viikkoa makoillut sohvalla.

Sadinmaa kritisoi kirkkoa myös vallan kumartamisesta, homovastaisuudesta, tekopyhyydestä ja sijoitusbisneksistä, joilla paikataan kirkon taloudellista tilannetta, jne…

Sadinmaa on tietysti erilainen pappi ja sanoo suoraan mitä ajattelee. Joskus hänen aivoituksensa ovat liiankin radikaaleja ja tavallinen kirkossakäyvä kristitty ei niitä voi sulattaa. Mutta totuus lienee, että kirkosta on 2000 – luvulla eronnut puolisen miljoonaa jäsentä ja se kertoo omaa kieltään kansan mielipiteistä.

Jouko Varonen

2 comments for “Kritiikkiä kirkolle

 1. En ole lukenut Sadinmaan kirjoja mutta joitakin hänen kolumnejaan. Jos pappi haluaa julkisuutta niin hänen on arvosteltava, kritisoitava kirkkoa. Sillä tavalla saa julkisuutta, kokonaan toinen asia on se rakentaako kritiikki vai ainoastaan hajoittaa. Jeesus Nasaretilainen puhui ja julisti aikanansa muös suoraan ja kohtikäyvästi, mutta hänen julistuksensa oli tie sielun pelastukseen. Nykyisten julistajien tie näyttää vievän sielun kadotukseen.

  Ruotsilta periytyvän lain kautta jokaisen tuli kuulua johonkin kristilliseen kirkkoon Laki kumottiin vasta noin sata vuotta sitten ja otettiin mukaan ”sivilirekisteriin” kuuluminen. Ei aikaisemminkaan kaikki olleet kirkkouskovaisia vaan oli pakko kuulua johonkin väestökirjanpitoon.

  Tämänpäivän kirkostaeroamiset kertovat vain ihmisten maallistumisesta ja uskonnon tajun katoamisesta. Ei heille ole kirkon sanomalla merkitystä ja kirkollisvero koetaan vain rasitteena. Miksi siis kuulua ja maksaa jäsenmaksua sellaiselle yhteisölle jonka sanomaan ei usko.

  Kirkkoa on monesti verrattu laivaan, joka merillä purjehtii. Suomen evankelis-luterilainen kirkko laivana vuotaa jäseniään ulos, mutta ei se ole haaksirikossa.

 2. Seikkailtuani kirkon ja yhteiskunnan josjonkinlaisissa hommissa, viroissa ja toimissa ja luottamustehtävissä – minua nyt kiinnistaa, miten Jumalan sanoma selviytyyy siinä ryteiskössä, jossa on eri kirkkoja ja kirkkojen sisällä erilaisia hengellisiä liikkeitä oppinäkemyksineen ja mieltymyksineen. Näiden lisäksi on vielä risukossa raha, jolla olisi maksettava kulut ja tehtävät, joiden hoito oikeastaan kuuluisi yhteiskunnalle.

  Minua kiinnostaa enää tavallisen ihmisen mahdollisuus mennä sanankuuloon ja ehtoolliselle ja siitä arjen keskelle järjelliseen jumalanpalvelukseen. Kaikki muu voi muuttaa muotojaan. Ydinasia on Pyhän Kolminaisuuden inkarnaatio mitä moninaisimmissa muodoissaan.

  Pitäisi vain sietää sitä moninaisuutta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *