Kansan toiverunoja

Eino Leino on kestosuosikki
Toiverunoja -60 luvulta lähtien
Runo on kirje

Tämän runon haluaisin kuulla, kaikkien aikojen rakastetuimmat, toim. Satu Koskimies, Tammi 2014

Yleisradion toiveruno-ohjelmat alkoivat vuonna 1967 nimellä Tämän runon haluaisin kuulla. Tämä kokoelma on neljäs yleisön toivomien runojen kirjallinen kooste. Alkujaan runoiltoja veti Mirjam Polkunen. Kirjassa esiintyvät monet vanhan polven suosikit, Eino Leinosta Aale Tynniin ja Yrjö Jylhästä Kaarlo Sarkiaan. Toki mukaan on päässyt viime vuosisadan loppupuolen runoilijoitakin, kuten Juice Leskinen, Arto Melleri, Ilpo Tiihonen, Risto Rasa, jne…

Alkujaan ohjelma toimi niin, että runotoivomuksia tuli yleisöltä ja niitä valmisteltiin etukäteen. Joskus saatiin itsensä runoilijan äänitallenteita tai haastatteluja mukaan. Nykyisin ovat jo suosiossa live-runoillat, jossa runonlausujat ovat paikalla ja voivat saada runon printtinä käteensä vähän ennen esitystä. Tällaista tyyliä lausujat pitävät haastavana.

Äidilläni oli tapana kuunnella uudenvuoden yönä Eino Leinon Hymyilevä Apollo – runo. Moni muukin on siihen ihastunut. Kaikkein toivotuin runo on aikojen saatossa kuitenkin ollut Aale Tynnin Kaarisilta.

Luen itse mieluummin ehyitä runokokoelmia ja usein kuvasto ja symbolirakenne antaa mahdollisuuden runoilijan ”kielen” ymmärtämiseen. Tämäntyylinen kirja sen sijaan toimii hyvin runovalikoimana, josta voi napsia runoja vaikka synttäreille, surujuhliin, häihin tai itsenäisyyspäivän tilaisuuksiin, puhumattakaan runojen tarpeesta keväällä, kun nuoret valmistuvat ammatteihin tai ylioppilaiksi.

Kokoelma suosii ns. ”vanhan kansan” runoja. Mukana on tosin tuoreempaakin aineistoa, mutta vähänlaisesti. Kuudensadan runon joukkoon löytyisi kyllä haastavia nykyrunoilijoitakin.

Jouko Varonen

1 comment for “Kansan toiverunoja

  1. Runoraati- ohjelma oli telkkarissa minun suosikkiohjelmia,
    on harmi, kun sitä ei enää ole. Siinä näki ja kuuli uusia
    runoja kirjoittajien itsensä esittämänä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *