12 comments for “Viikon puheenaiheet, vko 51

 1. Mielestäni joulutontut saisivat järjestää lakon tai ainakin jonkinlaisen mielenilmauksen jouluksi.. On se niin väärin kun tontuille vedetään liian iso pipo silmille ja sitten laitetaan ihmisiä huvittamaan joka paikkaan. Jos minä olisin tonttu niin en kyllä sietäisi moista kohtelua.

 2. Kyllä oli värtsiläisiä liikkeellä eilen. Kinkkua käveltiin ihanassa lenkkisäässä 35 ihmisen voimin. Otin paljon kuvia m.m. majavien savotalta valkean talon rannoilta. Oli ajatus laittaa Eiralle reportaasi, mutta sitten huomasin muistikortin jääneen läppäriin ;(
  Kauneimpiin joululauluihin ja myyjäisiinkin tuli paljon väkeä. Kirkko oli ääriään myöten täynnä. Miesten laulu hämärässä kirkossa oli tosi tunnelmallinen esitys.Tällä kertaa 13 miehen voimin kaikui Jouluyö- juhlayö.
  Oli minulla kamera mukana kirkollakin ja korttikin oli sisällä, mutta siinä myyjäistohinassa kuitenkin unohtui kuvaaminen.
  Tätä se vanheneminen on 😉

 3. Mukava oli nähdä ihmisiä täynnä oleva Värtsilän kirkko. Väkeä oli sisällä oikeasti kuin ”puikolla painaen” ja parkkipaikat tienvarsia myöten täynnä autoja kuin pesäpallo-otteluissa konsanaan!

  Etenkin Joulun aika kokoaa ihmisiä yhteen, joka on tietysti myönteinen asia. Näitä kokoontumisia on lähiaikoina luvassa paikassa jos toisessa ja niihin liittyen hyödynnänkin jälleen tämän ilmoituskanavan.

  Perinteisiä Joulutulia poltellaan mm. seuraavasti:

  Tohmajärven-Värtsilän Reserviläisten ja Reserviupseerien nuotiot roihuavat tämän viikon torstai-iltana 18.12 klo 19 Kemien Oravaarassa Simosen veljesten laavulla. Paikalle on opastus Kirkkotieltä jonkin matkaa Liikuntahallilta Risteen suuntaan. Tapahtuma on pienen notkahduksen jälkeen tasaisesti lisännyt suosiotaan; vuosi sitten osallistujia oli jälleen jo yli 40.

  Värtsilän Riistamiesten tulet syttyvät Riistamajalla aatonaattona 23.12 myös klo 19. Nämäkin kinkerit ovat vakiinnuttaneet paikkansa yli 50 osallistujan toimesta vuosikymmenien kuluessa. Majan valmistumisen jälkeen se on pääsääntöisesti toiminut tämänkin tapahtuman tukikohtana; aikaisemmin tulilla oltiin aivan metsäisessä maastossa.

  Molemmissa mainituissa on tarjolla yhdessäoloa ja hyvää seuraa höystettynä joululauluilla,nuotiokahveilla, glögillä, tortuilla, pullalla, pipareilla ja makkaralla unohtamatta pääasiaa eli Joulun Sanaa. Kyseessä ovat täysin avoimet yleisötapahtumat; jokainen Värtsinkin lukija/kirjoittaja on ehdottoman tervetullut viihtymään ja hiljentymään. Haudataan sotakirveet ainakin tulevan Rauhan Juhlan ajaksi ja vedetään näin välillä henkeä!

 4. Jolukuusen hakeminen on taitolaji. Lapsena oli sama ongelma kuin on nykyäänkin. Lapsena metsätietä ajaessa hevosen reessä ajelin metsätietä etsien sopivaa joulukuusta. Aina löytyi virhe eikä se rekeen kelvannut. Sama kokemus koettiin vaimoni kanssa kun sopivakuusi ei meinannut löytyä. Aikansa kun katsoo kuusia ei yhtään kuusta haluaisi jättää kotiin kannettavaksi. Yksi valitaan jäävät toiset ensikesän ihailtavaksi.

 5. Meillä aletaan ojanvarsikuusia katsella jo kuun alussa. Niin nytkin.Sama kokemus kuin Eskolla. Mikään ei kelpaa.Isäntä katselee metsänhoidollisin kriteerein, minä esteettisin. Kuinka ollakaan! Puuvajan takana se kasvoi ja kasvaa toistaiseksi vieläkin.Sillä ei ole pitkä matatka olkkarin nurkkaan.

 6. Suosittele omaa tapaani ratkaista joulukuusen valinnan. Viime vuodet olen tehnyt siten, että kun tulee vastaan ensimmäinen sopivan pitkä (asuntoon sopiva ) kuusi niin siitä poikki ja kotiin. Ei ole jäänyt Joulu pitämättä kuusen valinnan takia.

 7. Jouluna lauletaan, että joulupuu on rakennettu. Meillä käy usein ihan sananmukaisesti juuri niin. Enää ei omalla tontilla ole oikein joulupuun kokoisia kuusia ja tänäkin vuonna katselin isompia kuusia, josko sieltä löytyisi joulukuuseksi sopivaa latvaa. Kaadoin sitten lähes parikymmenmetrisen puun ja pyörittelin sen latvaosaa puoleen ja toiseen. Tuossa se seisoo nyt meidän joulupuuna olohuoneen ikkunan ulkopuolella kynttilöineen. Vähän muotopuoli kun oli niin sitä piti rakentaa. Joitakin reikiä runkoon ja lisää muutamia oksia, ja ihan kunnon joulupuuhan siitä tuli. Niinpä vajavaisella lautaidollakin ja täysin sydämin voimme laulaa: Joulupuu on rakennettu, joulu on jo ovella …. kuusen pienet kyntiläiset valaisevat kauniisti. Namuset ovat tarjolla joulupöydässä. Nautitaan itse kukin joulun kynttilöiden tuikkeesta.

 8. Kuulin erään naisen mainitsevan uimahallin
  pukukopilla, että hän haluaa tänä jouluna
  valkoisen kuusen. Mietin, että toivooko pihakuusen
  oksille lunta vai meinaako suihkuttaa sisään tuodun
  näreen valkoiseksi…

  Päivän aviisia lukiessa sekin selvisi. Tämän joulun
  trendi onkin valkoinen tekokuusi!

  Tutun joululaulun sanat, jossa unelmoidaan valkoisesta
  joulusta (I’m dreaming of the white Christmas), saavatkin uuden
  sävyn kun nykyimmeisen unelmoinnin kohde on valkoinen
  kuusi.

 9. Jos näin joulun aikaan Värtsin lukijat haluavat
  vierailla vaikkapa Hietaniemen hautausmaalla, se
  onnistuu helposti Suomen Kirkkoja ja Hautausmaita
  Facebook tilin kautta. Hietaniemessä on ahkeroinut
  mm. Lissu kuvaamalla huomattavan paljon merkkihenkilöiden
  hautakiviä ja muita näkymiä.

  Paljon on kuvia myös Tohmajärveltä, Kiihtelysvaarasta,
  ja jonkin verran Liperistä, Joensuusta ja Pyhäselästä.

  Näissä viimemainituissa etenkin on ensisijaisesti kuvattu
  pälkjärveläisten viimeisiä leposija, mutta muitakin kuvia
  on.

  Koko Suomen kattava kuvamäärä tässä yhteisössä on huomattava.

  Työ jatkuu vielä.

 10. Heikki Tikka oli Kaustajärvellä yksi tarinamies. Heikki kävi usein meillä kylässä ja pillilupi oli hänen tupakkamerkki jota hän poltteli ja tarinoi.
  Heikki kävi joka vuosi joulukirkossa vaimonsa kanssa. Heikki kertoi, että hän on tehnyt sopimuksen taksiautoilija Lauri Kettusen (Kettusen Lassin) kanssa: Niin kauan kun hän asuu Kaustajärvellä tulee Lauri hakemaan hänen ja vaimonsa jouluaamuna määrättynä aikana joulukirkkoon.

 11. Hyvän Joulun toivotukset Värtsin lukijoille sen ainoan joulurunon myötä, jonka osaan.

  PYHÄ YÖ
  Oli muuan Jooseppi kirvesmies, oli siellä missä me muutkin; jäi hältä vaimo ja kotilies, jo vieri viikot ja kuutkin. Hän harvoin kirjoitti Marjalleen ja harvoin kirjeitä saikin, mut jouluaaton kun ehtooseen tuli säästi joukkomme harvenneen, niin kuulla saimme me kaikin;

  On poika syntynyt Joosepille, ja Marjatalle, ja Marjatalle! Se syntyi mustimman orren alle, on tuskin peitettä sille.-

  Me kaikki hengessä polvistuimme ja lapsen vierelle kumarruimme ja siunauksemme luimme.

  Ja monta paimenta parrakasta lumessa valvoi ja vartioi, ja vartioi sitä pientä lasta petojen saaliiksi joutumasta- maa, taivas kiitosta soi.

  Ja Suomen korpien yllä hohti nyt tähti suurempi muita, ja me kaikki käännyimme sitä kohti, ja meidät kaikki se kotiin johti, se tähti suurempi muita.

  Yrjö Jylhä.

 12. Jore Meillä oli yhteinen leikkipaikka, tosin eri aikaan.
  Minä 10v tunsin isäsi rajavartijana. Tunsin myös äitisi.
  Minun äiti pelasttui Kontiolahden leikkauspöydällä v57.
  Kysyn, tunnetko kenttä mestarin Uskoa.(kompa )
  Tai tiedätkö missä on tehtaankorpi?
  Hyvää Joulua T pera

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *