Talven lumoa

Helinä-keijusta Hirviöön
Herttaisia talvisatuja
Iltasadun lukeminen ei ole työsuoritus

Disney: Satuhiutaleita, seitsemän talvista tarinaa, Sanoma Magazines 2014

Bambi ja emokauris ovat matkalla kotiin. Siinä talvista matkaa taittaessa ne päätyvät muistelemaan, mitä tarinoita kuusta ovat kuulleet metsän eläimiltä. Jänö luulee, että kuu on jättimäinen lumipallo, jonka joku on ripustanut taivaalle. Haisunäätä arvelee, että kuu on suuri auringonkukka, jonka lehdet ovat varisseet aikojen saatossa. Mutta emokauris tuumii, että kuun tehtävä on johdattaa heidät yölliseltä retkeltään kotiin ja niin todella käy.

Helinä-keiju asuu yleensä vehreän metsän puolella, jossa ei ole talvea. Mutta häntä kiinnostaa niin kovin eläinten talven vietto, että hän lähtee ottamaan asiasta selvää. Niinpä Helinä-keiju tutustuu keijuun nimeltä Fawn, jonka tehtävänä on johdattaa eläimet talven viettoon talvimetsään. Siinä sitten tarinoidaan yhtä ja toista eläimistä. Helinä kun luulee, että karhu muuttuu talvella valkoiseksi jääkarhuksi ja että kauris ja majava saavat talviasun, kuten orava harmaan turkin.

Hirviö oli lähdössä hiihtoretkelle, jonne Belle-neiti sai hänet houkuteltua. Tai oikeastaan hirviö halusi haukata makkaraleipiä, jotka linnan väki oli rouva Pannun johdolla pakannut reppuun.

Mutta ensin olisi laskettava mäki. Vasta sitten pääsisi käsiksi itse pääasiaan, nimittäin eväspalasiin.

Disneyn sadut on tempaistu suosittujen piirroshahmojen elämästä ja sehän siinä lapsia kiinnostaa, kun he tietävät miten tarina todella päättyy. Iltasatuina ne ovat sopivan mielikuvitusrikkaita, niin että lapsen ajatukset siirtyvät huomaamatta unen aaltopituudelle.

Unisatua ei ole syytä lukaista kuin pakkopullaa. Lapsi vaatii läheisyyttä ja aistii helposti, jos sadun lukeminen on äidille tai isälle vain ikävä työsuoritus.

1 comment for “Talven lumoa

  1. Kiva kun Jouko tavattiin kirjaston lehtisalissa, kun Karjalaista lueskelin. Olet tehnyt monet lastenkirjat, jotka ovat lapsia viihdyttäneet. Poikani oli ala-asteella sinun luokallasi ja sinun kirjallinen lahjakkuus kävi keskustelussa isänpäivänä puheissa esille ruokapöydässä. Näin se elämä menee: erossa ollaan ja yhteen tullaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *