Kaihon maa – Kai Hyttisen lauluja

kaihonmaaPohjois-Karjala – sininen kaihon maa
Yksinäisyyttä – kaihoa – läheisyyttä

Kaihon maa, musiikki-cd,
Laulajat: Kai Hyttinen & Teija Tammikumpu,
sanoitukset: Markku Pölönen& Kai Hyttinen,
sävellykset ja sovitukset: Kai Hyttinen,
Turenki Records Oy & Vihreä Viikuna Oy 2014

Sanoittaja Markku Pölönen luonnehtii: ”Kaihossa on saman verran kaipuuta kuin murjotusta turjotuksessa. Kuju kertoi mummonsa useammin kuin kerran, keinutuoliin vauhtia potkiskellessaan, huokaisseen: ”On niin ikävä”; kaikki oli oikein hyvin, mutta tuli vain kaihoisa olo.”

Levyä kuuntelin joskus hivenen liikuttuneena. Mitäpä se muuta oli Pohjois-Karjalan syrjäkylän todellisuus kuin yksinäistä kävelyä kylätiellä, tähtien ja kuun tuijottelua. Ja Kujun laulua mukaillen, joskus nuorille jäi yhtä paljon pahoja muistoja kuin konsanaan etulinjan miehille, jotka tulevat kirkkomaalle, pyyhkäisevät lumiharson laatan yltä ja viettävät hiljaisen hetken parhaan kaverinsa muistolle.

Hyttisen sävellykset ovat kaihoa ja kaipausta tulvillaan, samoin kuin sanoittajan tunnelmat. Aluksi levy on täynnä yksinäisyyttä, alakuloa, ja riipaisevaa ikävää. Mutta kun päästään loppusuoralle tulevat mukaan läheisyyden tunnot, rakkaan kosketus, silmät kuin taivaansini.

Olisin luottanut mieluummin vapaaseen mittaan sanoituksissa kuin muutamiin pikkunokkeliin riimityksiin. Ne eivät jotenkin sovi tunnelmiin. Sävelissä soi tietenkin pohjois-karjalainen melankolia, joskus toistoisesti, mutta kuulijan herkimpiä sisimmän kieliä kosketellen. Ja sitten kun lähdetään kokeilemaan kaasujalkaa, välähtää Kujun hitti Dirlandaa tietysti vain nimenä esille.

Kaunis levy itä-suomalaiseen makuun.

Jouko Varonen

9 comments for “Kaihon maa – Kai Hyttisen lauluja

 1. Täytyypä vinkata isänpäivälahjaa
  miettiville.

  Kuten eilen kerroin, Kai Hyttistä kuulemme
  sunnuntaina Evakkojuhlassakin, liekö mukana
  samoja kappaleita?
  *
  Pyhäinpäiväkin on tulossa. Kynttilöiden vienti
  haudoille lisännee kaihomieltä.

 2. Kuten lienen jo aiemmin kertonut, että Kuju neuvoi minua 17.7.1964 käyttämään Hämeenlinnan seurakunnan nuorisotoimiston monistuskonetta. Yritän nyt monistaa hänen 8.6.2014 papinsäkkiin laulamaansa lahjaa Värtsilän kirkon hyväksi.

  Kaihon maa on hieno äänitys!

 3. Pyhäinpäivän aatonaaton ilta kului Marinan kirkkokonsertissa. En ollut Ivalon kirkossa 21.7.2014 sitä kuulemassa, vaan olohuoneessani läppärin äärellä. Konserri on taltioitu ja se, ja se löytyy: http://www.yotube.com / Marinan kirkkokonsertti.

  Marina Zharkevich,laulu, ja Ljudmila Savchenko, piano. Konsertin järjestäjä Inarin kunnan kulttuuritoimi. Ohjelma 10 euroa.

  Jäin mietiskelemään, miltä tuo ohjelma kuuluisi Värtsilän kirkossa.

  Konsertin ylimääräisenä numerona oli Sergei Rachmaninovin Solovej eli Satakieli. Marinan ääni oli kuin satakielen liverrystä.

  Siis http://www.yotube.com. Vanha läppärini ei tee oikeutta taiteen tasolle. Siksi jäinkin kyselemään, miltä se kuulostaisi livenä Värtsilän kirkossa.

 4. Riittäisikö ”tarkistukseksi” edellä oleva kommentti 31.10.2014: 0:31? Vai onko muita syitä?

 5. Olen kohta kuunnellut puhki ne Lappi aiheiset laulut, joita hän lauloi Värtsilän kirkossa. Youtubesta niitä ei taida löytyä, mutta nimihaulla googlaamalla ”Vain kaksi väriä” sekä ”Pieni ihminen” pääsee jo jäljille. Sieltä niitä voi koe kuunnella ja ostaa vaikka laulu kerrallaan. Eikä maksaneet paljon. Mutta ostan ilman muuta myös levyt kunhan kaupoille satun.

 6. Löytyi tuolle yllä mainitsemalleni levylle nimikin;
  se on ”Lappi sydämeni vei”. Sallittaneen Värtsin palstalla tämä mainos Kujun puolesta. Hän antoi todella merkittävän panoksen Värtsilän kirkon hyväksi.

 7. Alpoaatos, luettani kirjoituksesi silmistä meni näkökyky. Ja vettä valui poskille. Ilon kyyneleitä!
  Kiitos! ”Itku pitkästä ilosta…..”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *