Vanha valokuva

Kuva: Värtsilän valokuvaamo

Kuva: Värtsilän valokuvaamo. Suurenna kuva isommaksi klikkaamalla.

vanha valokuva

Klikkaa kuva suuremmaksi!

Tunnistaisiko joku tästä Värtsilän Valokuvaamon ottamasta kuvasta oppilaita. Kuva löytyi tänä kesänä äitini (tyttönimi: Tyyne Kuosmanen, isä Edvard Juhonpoika Kuosmanen) jäämistöstä. Ja jos joku tietäisi enemmänkin tarinaa tähän kuvaan.

Kuvan takaa löytyy vain tieto “Värtsilän Valokuvaamo”, ei muuta. Tyynen tytär Paula.

Paula ja Eero Kiiski

Lue myös aiheeseen liittyvät jutut Kaustajärven evakot, julk. 15.9.2012 sekä
Edvard Juhonpoika Kuosmanen, julk. 13.3.2014

Share

35 comments for “Vanha valokuva

 1. Kuva lienee Kaustajärven collagesta. Tätini Sirkka s.1925 ja setäni Arvos.1930 lienevät kuvassa.En tunnista heitä. Lyyli mummo puhui usein Kuosmasista.

 2. Voisi olla Kaustajärven koululta. Nurkkaus on samanlainen tosin minun käydessä kyseistä koulua se oli pintavuorattu ja maalattu punaiseksi. Kuka tunnistaa opettajan? onko hän Eemil Jääskeläinen myöhemmin Jaloma. Opettajan vaimo puuttuu ja hänkin oli opettajana Kaustajärven koululla.

 3. Paljon on oppilaita ollut silloin Kaustajärvellä. Rajakin oli oikeassa paikassa. Ei ihme, että Kaustajärven nykyisyys kiinnostaa noiden lasten perillisiä.

  Olisipa hienoa, jos voitaisiin sijoittaa kuva aikajanalle ja tunnistaa siitä niin mnta kuin madollista.

  Siis, talkoot pystyyn!

 4. Kuva on todellinen taideteos.Olisi lähettettävä OPH:n, jotta näkisivä miten oppilaat silloin pukeutuivat. Ilmari voisi tutkailla myös kumikengiä. Asiaa: Tarkemmin tutkittaessa kolmannen rivin oppilaista,neljäs vasemmalta on näön perusteella Sirkka tätini. Arvo setää en ole vielä löytänyt.

 5. Kuvassa on Kaustajärven koulu,kuva on otettu 30 luvulla.
  Minä aloitin 1942 tammikuussa samassa koulussa,silloinkin
  oli lähes sata oppilasta.
  Koulu oli suljettu naapurin läheisyyden takia.
  Päästiin aloittamaan vasta tammikuussa.

 6. Näyttää siinä kuvassa olevan myös meidän sukumannia.
  Ylärivissä oikealla kolmas vasemmalla Kauko Majoinen.
  Samoin oikealla puolella ylhäältä katsottuna toisessa
  rivissä istumassa kakkosena Kaukon veli Arvo Majoinen.
  Nämä tällä hetkellä tunnistetut.

 7. Korjaus: Kiireessä minulla meni vänster ja höger sekaisin Täti Sirkka on kolmannella rivillä oikealta neljäs. Ilmari:Tädin ja setä Arvosi välissä on yksi oppilas.

 8. Eero: Arvo on minulle kakkos serkku, isäni Lauri ja
  Kauko ja Arvo olivat eka serkkuja.

 9. Mielenkiintoista sukututtavuuden rakentamista. Jatkakaa!

 10. Erkki, katselin Käihköjen kuvia ja ilman DNA testiä kolmannen rivin neljäs oppilas oikelta vasemmalle on pikkuserkkusi Sirkka. Toinen pikkuserkkusi Terttu Käihkö täytti keskuussa 80v. En uskalla keskustella Ilmarin kanssa sukujen asioista, ettei jutut mene liikaa “intiimin”
  puolelle.

 11. Eero, en ole saanut ajoiksi tulla tapaamaan. Mutta suunnitelmissa on. Olisiko mahdollista, että saisin sukuselvitystä siltä osin kuin kuvasta paljastit. Voit lähettää sen sähköpostissa.

  eulintuset@gmail.com

  Terveisin Erkki

 12. Tunnistin tuosta vanhasta Kaustajärven koulun valokuvasta äitini sekä Pentti enoni. Lisäksi Pena-eno tunnisti myös Aini-serkkunsa sekä opettajan.
  Äitini vanhemmat Hilda ja Juho Niiranen sekä Juho-ukkini veli Antti Niiranen perheineen asuivat Pahkavalla. Heillä oli maatilat tien molemmin puolin.
  Kuvassa Äitini, Vieno Turunen, os. Niiranen (s. 7/1924 – k. 12/2013) istuu vaaleassa mekossa kuvan keskellä. Äitini oikealla puolella penkin päässä (alimmalla rappusella istuvan tytön takana) on enoni, äidin veli Pentti Niiranen (s. 5/1926). Äitini vasemmalla puolella on heidän serkkunsa Aini Seppänen, os. Niiranen (s. 1924 – k. ?).
  Pentti-eno kertoo, että oli tuolloin ensimmäisellä luokalla. Vieno-sisko lienee ollut kolmannella luokalla, koska hän pääsi kouluun kuusi vuotiaana, kun osasi lukea ja laskea sekä jonkinverran myös kirjoittaa. Oli oppinut ylemmällä luokalla olleelta Reino-veljeltään. Äitini kävi koulua vain tuon 3 luokkaa.
  Suvun ja äitini kertoman mukaan opettaja oli joitakin kertoja laskentotunnilla ylempiluokkalaisia opettaessaan tokaissut : ”No kerropa sinä Vieno näille isommille miten tämä lasku lasketaan ja mikä on oikea vastaus”.
  Tällaisista suivaantuneina isommat pojat kai sitten kostivat ujolle tytölle. Koulussa oli ollut puhe Kalevalasta. Äitini oli välitunnilla tikulla piirtänyt pihahiekkaan Väinämöisen venettä, mutta isommat pojat kantelivat opettajelle, että Vieno piirtää pihalla hävyttömän kuvaa. Nurkkaahan siitä tuli.
  Myöhemmin, paljon myöhemmin äitini tätä naureskellen kertoi.
  Pentti-eno tunnisti myös opettaja Eemil Jääskeläisen ja muisti, että myöhempi nimi oli Jaloma ja että vuosi oli(si) 1933.

 13. Olen mukana kuvassa. Olen syntynyt v.1926. Menin kouluun 16.8.1933, ala-
  koulun 1.luokalle. Opettajan nimi on edellä kerrottu aivan oikein.
  Kuvan otto vuodesta olisin vähän erimieltä. Luulen,että vuosi on joko
  1935 tai -36.
  Mikäli löytyy vielä joku, joka on mukana kuvassa, olisin kiinnostunut
  ottaamaan yhteyttä.

 14. veljeni Kauko Harinen istuu rapulla seinän vieressä syntynyt 1928
  samalla rivillä alempana vaalea pusero päällä ja saappaat jalassa Alpo Hämäläinen sekä luultavasti Veikko Hiltunen toisessa rivissä tyttöjen keskellä tumma kihara tukkainen.Opettaja ylhäällä silloin vielä Jääskeläinen ja hänen poikansa Pentti ovea vasten.Luulen että kuvan otto vuosi on 1935

 15. Kuvan otto vuosi on varmaankin joku myöhempi kuin -33. Se oli vain enoni arvaus.
  Hän myös mainitsi äitini käyneen koulua vain kolme luokkaa. Se ei pitäne paikkaansa. Tarkistan asian hänen jäämistöstään, vaikka se tieto ei kuvan vuosilukuun kuuluisikaan. Tulin vain ehkä hieman hätiköiden ja innoissani kirjoittaneeksi, kun enoni nähtyään kuvasuurennoksen muisti (muisteli) noita vanhoja aikoja.
  Vanha valokuva kiinnostaa minua harvinaisuutensa takia, koska äidistäni ei kovin montaa lapsuusajan kuvaa ole.

 16. Kiinnostaisi tietää, muistaisiko Arvo Majoinen olisiko Jaakko Parviaisen lapsia kuvassa, äitini Irja s. 1922 ja hänen veljensä Viljo s. 1919 sekä Jalmari s. 1926.
  Kasvonpiirteiden ja olemuksen perusteella keskellä oleva vaaleamekkoinen tyttö muistuttaisi eniten äitiäni, mutta hänet on
  tunnistettu toiseksi henkilöksi. Lapsuuden kuvia äidin perheestä ei ole, äidin kertoman mukaan ne olivat hävinneet evakkoon lähdettäessä.
  Heidän perheensä asui Kaustajärven Heinälamminvaarassa, äitini on puhellut kylläkin Kuosmasista mm. Tyynestä, Tarvaisen Sirkasta sekä Romppasen Aunesta, jonka perhe oli asunut heidän naapurissaan.
  Pienetkin tiedon jyväset olisivat tervetulleita:)

 17. Leila Falck, kuten valokuvan liitteeksi laittamassa tekstissä mainitsin, että kuvan löysimme äitini Tyyne o.s. Kuosmasen synt 1926 valokuvien joukosta. Vielä on varmistettava kuka kuvassa olevista on äitini. Kuvassa saattaa olla myös enoni. Paula

 18. Harmi ettei kuvaa ole otettu aikaisemmin esille. Oppilaiden aika on jo juossut ohi. Toivotaan että Majoisen Arvo ajan myötä vielä tunnistaa henkilöt.Leila meidän poppoo asusteli lähellä Teitä Kurkivaarassa ja papikirjojen mukaan haikara näyttää vierailleen meidän torpassa samoihin aikoihin.Tunnistaako “Joku” 28.08.2011 Värtsissä:Kitteeläiset osovaa muut miehet kun setäni Toivon ja isäni Veikon.

 19. Tunnistin valokuvasta äitini Helvi Tarvaisen synt.-26,sekä veljet
  Olavi s.-25,Eemeli s.-28 sekä Ville s.-29.Lisäksi nuorempi sisarus Anja tunnisti 15 muuta koululaista,mutta ei muista kaikkien nimiä,kun on jo ikää kertynyt yli 80 vuotta.Kuva on melko varmasti otettu -36.Ville on silloin 7 vuotias ja näyttää ekaluokkalaiselta.

 20. Olisi todella hyvä saada tietää kuka kukin on myös kuvassa. Maire-serkkuni, Vieno Kuosmasen s. 1915 tytär, sekä siskoni ja minä olemme tunnistuksissamme päätyneet samaan oppilaaseen eli äitiini Tyyne Kuosaseen s. 1926, jonka oletamme olevan oikealta toisena toisella rivillä. Kuvassa on varmaan myös Aarne Kuosmanen s. 1929. Yksi vaaleahiuksinen poika vastaisi mielestäni enoani eli opettajan vieressä oveen nojaava. Tässä pojassa on hyvin paljon samoja piirteitä kuin Värtsi -lehteen laittamassani valokuvassa Edvard Juhonpoika Kuosmasen perheestä vuonna 1937 otetussa kuvassa, jossa Aarne-enoni on äärimmäisenä vasemmalla keskirivillä, äitini on samalla rivillä oikealla. terveisin Paula

 21. Paula, Majoisen Arvo on tunnistanut jo aika monta oppilasta. Tunnistukseni tädistä oli aivan oikea. Kaikille ongelmille löytyy ratkaisu, niin myös tälle.

 22. Olen täysin varma että ovea vasten oleva poika on opettajan poika Pentti, sillä vietimme samoilla tanhuvilla minä lapsuuttani ja hän varhais nuoruuttaan. Hän oli vielä koululla kotonaan kun minä aloitin koulun.

 23. Aini seppänen on syntynyt-27. olen hänen siskonsa Irma, ja kyllä kuvassa on opettaja Jaloma

 24. Otin esille koulu todistukseni joka on kulkenut matkassa vuosien saatossa. Kannessa lukee Kansakoulu oppilaan Opintokirja. Aloitin koulun 1943 kahtena ensimmäisenä vuonna oli opettajan nimi Maija Jääskeläinen sitten kolmannella kun siirryin ylä luokkaan oli opettajan nimi Emil Jaloma vuosi oli 1945. Eli Jääskeläinen nimi vaihtui Jalomaksi 1945.

 25. Paula Kiiski kyseli,kuka on kukin kuvassa.

  Itse tunnistin äitini ja veljensä. Loput luettelon tunnistuksista on nuoremman sisaruksista Anja Tarvaisen.

  1 Emil Jaloma,opettaja
  2 Pentti Jaloma
  3 Jalmari Tikka
  4 Alpo Vornanen
  5 Viljo Gröhn
  6 Sulo Valkonen
  7 Olavi Tarvainen
  8 Härkönen
  9 Härkönen,toinen on Oiva.kumpi?
  10 Emil Tarvainen
  11 Aune Hiltunen
  12 Hiltunen
  13 Veikko Hiltunen
  14 Helvi Tarvainen
  15 Jormanainen
  16 Hiltunen
  17 Jormanainen
  18 Viljo Tarvainen
  19 Helmi Tikka
  20 Aimo Hämäläinen

 26. Juttuun on lisätty sama koulukuva, jossa henkilöillä nyt numerot.

  Helpottaa nimeämistä.

  Voisiko mm. Kaustan Pertti lähettää uuden kommentin juttuun jossa nimet ja numerot täsmäisivät tähän uuteen kuvaan. Kiitos!

 27. Tänään 7.1.2014 Aili-tätini o.s. Kuosmanen (Eetu Kuosmasen nuorin lapsi s. 1932) tunnisti oppilaskuvasta muutamia. Hän tunnisti Sirkka Tarvaisen (nro 24) ja Sirkasta seuraava vasemmalle olisi Aune Kosonen (nro 23).
  Ylimmäisessä rivissä Aili-tätini mukaan olisi Arvo Keronen (nro 7) ja Arvosta seuraava vasemmalle eli nro 6 olisi joko Arvon vanhempi veli tai suutari Parviaisen poika?
  Äärimmäisenä oikealla nro 46 olisi tätini mukaan Armas Kososen Aili vaimon sisko. Perhe asui tuolloin Värtsilän ja Kaustajärven puolessa välin.
  Myös Aili-tätini (kuten itse ja serkkuni) tunnisti nro 45 äidikseni eli Tyyne Kuosmaseksi. Paula

 28. Sain tässä Arvo Majoisen lähettämän luettelon niistä
  oppilaista jotka hän tunnisti ? merkki on niitten
  kohdalla joista Arvo oli vähän epävarma.
  Eino Majoinen n:10 Kauko Majoinen n:12 Yrjö Majoinen N:13
  Kaarlo Majoinen n:20 Veikko Majoinen n:21
  Arvo Majoinen n:26 Aune Kosonen n:23? Aune Hiltunen n:25
  Elma Hiltunen n:44 Helvi Jormanainen n:39?
  Saimi Jormanainen n:47? Veikko Valkonen n:6
  Sulo Valkonen n:4? Helmi Tikka n:31?
  Sirkka Tarvainen n:24 Mirjami Leinonen n:22
  Kiitokset Arvolle näistä tiedoista.Olihan siellä
  mukana 2kpl setiäkin Kaarlo ja Yrjö Majoinen ja + muita
  serkkuja.

 29. Kiitos numeroinnin lisäyksestä valokuvaan. Lähetän uuden kuvan numeroinnin mukaisen nimilistan jahka kotiudun reissusta kotikonnulle,sillä vanha listaus ei ole mukana matkassa.

 30. Aikamoista kotiseututyötä Universumin Helmessä!!! Siinä esikuvaa muillekin kylille!

 31. Leila Falck

  Minua kiinnostaa kovasti tiedustelusi Jaakko Parviaisen lapsista.
  Minun äitini oli luultavasti Jaakko Parviaisen Aino-sisko.Minulla
  ei koskaan ole kuitenkaan ollut minkäänlaisia yhteyksiä äitini sukulaisiin. Hänhän olisi voinut olla tätisi. Hän kuoli jo v. 1933 ja minä jäin 3-vuotiaaksi.

  Terveisin Martti Törrönen

 32. Nro 36 Pentti Niiranen, s. 1926
  Nro 37 Vieno Turunen, os. Niiranen, s. 1924
  Nro 38 Aini Seppänen, os. Niiranen, s. 1927, edellisten serkku

 33. Kuvan henkilöiden tunnistuksessa näyttää olevan ristiriitaisuutta kuka kukin on.Tarvaisten sisarusten tunnistus on kuitenkin varma.Tunnistin itsekkin kaikki,äidistäni alkaen.Toisten tunnistus on Anja Tarvaisen käsialaa,joka ei ole kuvassa.
  41.Helvi Tarvainen
  14.Olavi Tarvainen
  19.Emil Tarvainen
  35.Viljo Tarvainen
  1.Emil Jaloma,opettaja
  15.Pentti Jaloma
  4.Jalmari Tikka
  5.Alpo Vornanen
  6.Viljo Gröhn
  12.Sulo Valkonen
  16.Härkönen
  17.Härkönen,toinen on Oiva?
  25.Aune Hiltunen
  44.Hiltunen
  43.Veikko Hiltunen
  39.Jormanainen
  38.Hiltunen
  47.Jormanainen
  31.Helmi Tikka
  49.Aimo Hämäläinen

 34. Ei voi muuta kuin ihmetellä että on hyvä muistisia vanhuksia. Hehän ovat käyny Kaustan koulua mutta 1939 jälkeen on osa täytynyt lopettaa kun ensin tuli sota ja sitten suurin osa Kaustajärveä piti luovuttaa venäjälle, jäi vain tynkä Kaustajärvi. Minä olen siitä onnellinen että sain käydä kouluni kokonaan eikä tarvinnut lähteä enää evakkoon. Silti minulla on oma näkemykseni siitä kuvasta niinkuin olen kommentoinut aikaisemmin. Tiedän että siinä kuvassa on Hiltusia Valkosia Hämäläisiä ehkä Härkösiä nykyisen rajan takana asuneita en tiedä,ja onhan siinä tietenkin Jormanaisia, mutta en tiedä kuka on kukin vain ne jotka olen aiemmin kommentoinut.

 35. Tässä on selkeä huijaus viesti rouva Debbyltä, Poistettava joukosta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *