Komea tatti

tattiAuton pressutallin viereen, kuusien alle oli kasvanut elokuun loppupuolella komeankokoinen tatti. Sen lakki oli taipunut jännästi toiselta reunalta. Helteiden ja kuivuuden aikana rihmastot olivat uinuneet neulaskarikkeessa ja nyt kosteus oli herätellyt tatin kasvuun. Vieressä oli jo pilaantunut tatti, jonka epämääräinen haju kiinnitti huomion ja sai kurkistamaan kuusen oksien alle ja löytämään tämän komean yksilön.

Perinteisesti sieniretkelle lähdetään korin tai sangon sekä sieniveitsen kanssa, mutta nyt varustukseni oli vähän erikoinen. Mukanani oli kamera, mittanauha ja ”sininen” maitopurkki. Kameraa tarvitsin kuvien ottamiseen, mittanauhaa tatin strategisten mittojen selvittämiseen ja maitopurkki on kuvissa mittasuhteiden takia. Niin niistä mitoista: tatin lakin halkaisija oli 26–30 cm, riippuen siitä, mistä kohdasta lakin mittasi. Jalan korkeus oli 8 cm ja jalan ympärys leveimmältä kohdalta peräti 33 cm. Jalan ympäryksen mittasin pariinkin kertaan, kun en ensin uskonut mittanauhan lukemia.

Mielenkiintoinen sieniretki! Jätimme tatin toukkien ravinnoksi ja muutaman päivän päästä tatin lakin pinnallakin mönki pieniä matosia. Olipa toukilla hyvänkokoinen ateria!

Viikonloppuna keräsin kantarelleja meidän itsemmekin syötäväksi. Hyvin löytyi näitä loppukesän keltaisia herkkuja!

Share

6 comments for “Komea tatti

 1. Voi, miten sievä sieni, vaikkei voikaan olla voitatti!

 2. Nyt löytyy tatteja tosi runsaasti.Täällä Nurmijärvelläkin herkkutatteja,koivunpunikkitatteja ihan mukavasti.

 3. Vähiin on jääneet tatit, “maiteroisia” ei senkään vertaa.

 4. Upea sieni
  Katselin viime viikonvaihteessa Värtsilän sienimaisemia. Totesin saman minkä Irene; ei mitään.
  Täällä Liperin suunnalla tatteja on ollut runsaasti ja nyt “maiteroisia” alkaa näyttäytyä.

 5. Vuokon mittaaman tatin jalan ympärys on samaa mittaluokkaa kuin käsivarteni vahvuus. Mielelläni tietysti ihmettelen kuinka sienen jalka voi olla niin paksu, mutta harmiksihan homma sitten kääntyy jos olkavarteni onkin niin ohut; kumminkahan päin tämä nyt sitten lienee!!??

  Nurmeksen ja Rautavaaran rajaseudulla Sotinpuron maisemissa näytti sientä olevan reilusti. Kun vajaa viikko takaperin armeijan harjoituksissa ollessani keräsin suunnistusrastit maastosta pois, niin kaikenlajista sientä, enimmäkseen erilaisia haperoita oli metsissä oikeasti niin paljon että hyvä kun itse sopi sekaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *