Taidevierailu Turun taideakatemiasta

Turkulaiset tulivat // Aika näyttelyn teemana
Lauri Tujula ja kumppanit taidenäyttelyssä

Kalevatron /Time Warpers-näyttely 14.8. – 30.8. 2014 Lappeenranta

Lauri Tujula

Lauri Tujula. Kuva: Jouko Varonen

Lappeenrantalaissyntyinen Lauri Tujula, nuorimies (s.1986) Turun taideakatemian ensimmäiseltä, eli perusopintoluokalta, vaikuttaa rennolta ja sanavalmiilta taiteilijanalulta. Kun tutustuu hänen huoneeseensa Time Warpers – näyttelyssä, ensivaikutelma täydentyy. Töissä on peilattu aikaa ja ajan elementtejä melkoisella ammattitaidolla ja raikkaalla otteella. Tujula on toisaalta näyttelyn katsojaystävällisin taiteilija, jonka töitä jopa mielii hankkia seinälle. Osastolta löytyy raikkaita kasvikuvia ja yksityisempääkin antia, jopa omakuva 500 valovuoden päästä. Itse Tujula tuumii, että töissä on ajan kolme tasoa: muistot, nykyhetki ja tulevaisuus. Ehdottomasti näyttelyvieraan kiinnostus kohdistuu eniten Tujulan töihin.

Sallamari Rantala pohtii ihmisen halua järjestää ja hallita aikaa. Töiden yksityinen luonne aukeaisi paremmin, jos töistä saisi laajemman luonnehdinnan esim. taiteilijalta itseltään. Rantalalla on ollut yksityisnäyttelyitä mm. Tukholmassa ja Hel​singissä.

Tämän näyttelyn työt koostuvat hiilipiirroksista ja videosta. Maiju Hukkasen teossarjan teemat tutkiskelevat ajan käsitettä sattuman ja ennaltamäärätyn vuoropuheluna.

Jaakko Myyrille on tärkeää, että installaatiot muistuttavat ylipäätänsä ajan kulusta. Teoksissa yhdistetään mm. esineitä ja videokuvaa.

Tulee aika lähteä sulattelemaan näyttelyä Lappeenrannan sataman miljööseen ja kukapas muu kävelee vastaan kuin Lauri Tujula. Otetaan pari potrettia. Lauri sanoo, että puun on ”kasvettava” hänen päästään ja sateenkaarikuvassa sateenkaaren lähdettävä pään päältä. Menestystä vain taiteilijoille. Näyttely on avoinna elokuun loppuun asti Lappeenrannan satamassa, entisen antikvariaatin tiloissa.

1 comment for “Taidevierailu Turun taideakatemiasta

  1. Tampereella on paljon nähtävää taidetta ja museoita. Kun Mäntän siistauslaitosta ja Tampereenteatterin pyörivää näyttämöä olin suunnittelemassa Tampereella ei ollut aikaa tutustua itse kaupunkiin.
    Tänäkesänä menin vaimoni kanssa ja ilman kiirettä tutustuimme Tampereeseen.
    Tampellan alueella on entiset teollisuushallit valjastettu museoiksi. Alueella on museoita kaukaa esihistoriasta aina nykypäivään. Löytyy osastoja esihistoriaan, luontoon, tekniikkaan, leluihin, kenkiin, vatemuotiin, jääkiekkoon, kuvataiteeseen ja suomen lähihistoriiaan liittyen. Yksipäivä jää lyhyeksi näihin museoihin tutustuessa. Kannattaa käydä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *