Äidin monet roolit

Äidit nuo väkevät, Jumalan näkevät/
Anna puuroo, äiti!/ Naisasiaa

Kaija Juurikkala: Äitikirja, Like 2014

Kaija Juurikkala (s.1959) on elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja. Kirjailijana hän on tullut myös suosituksi lukijoiden keskuudessa. Äitikirjassa Juurikkala kertoo rooleistaan mm. omien lasten äitinä ja kasvattilasten emona. Valtionpalkintokin napsahti Juurikkalalle elokuvataiteesta vuonna 2003. Juurikkala on mieltynyt elokuvatuotannossaan lapsista kertoviin filmeihin. Kirjassa Varjojen taika – matka edelliseen elämään (2011) Juurikkala kertoo uskostaan tuonpuoleiseen. Kirjailija asuu Mäntyharjulla ja hänellä on kuuden lapsen perhekoti miehensä kanssa.

Juurikkala on kertojana konstailematon ja selkeäsanainen. Hänen tyyliinsä ei kuulu vaikeuksien ja ikävien asioiden kierteleminen, niin kuin moni vesitetyn elämänkerran kirjaaja katsoo parhaaksi tehdä. Teos alkaa nuoren äidin kokemuksista, kun kirjailija meni 18 – vuotiaana opettajakoulutukseen ja alkoi odottaa lasta kesken opiskelun. ” Pieni olento makasi illalla selällään pinnasängyssä odottamassa untaan. Istuuduin viereen, ojensin käteni laidan yli ja tartuin pulleaan kätöseen, joka puristi minua sormesta. Tuo hetki avasi portin.” Luokanopettajana kirjan tekijä koki olevansa auttaja. Hän auttoi pientä lasta tutustumaan itseensä. Puolisokin lähti kuvioista, joten edessä oli uusi vaihe, yksinhuoltajaäidin rooli. Kasvattilasten kanssa joutui äiti koville, sillä lapsilla kuvaan astuivat myös tupakka, huumeet ja alkoholi. Seuraava rooli oli uusperheäiti. Lopulta päädytään seesteisempään vaiheeseen, vanhan äidin ja isoäidin rooliin.

Juurikkala on kirjailija, jolle löytyy moniakin esikuvia. Olisin valmis liittämään hänet pystyvien naiskirjailijoidemme, etupäässä Anna-Leena Härkösen ja Anja Snellmanin lupauksensa lunastaneeseen kastiin, joilta sujuu myös railakas kolumnikirjoittelu juuri naisasian tiimoilta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *