Ehtoollisjumalanpalvelus antaa voimia
Värtsilässä syntyneet papit kertovat
Tälle kalliolle minä rakennan seurakuntani
Papit made in Värtsilä, toim. Markus Kontiainen ja Erkki Lintunen, Värtsilän kotiseutuyhdistys ry 2014
” Messu ei ole pelkkiä temppuja. Seurakunnalle on opetettava, miksi tehdään niin ja näin. Mikä on minkin toiminnon tarkoitus.
Tätä opetusta voi liittää eri työmuotojen ohjelmiin, erityisesti rippikouluun.” (Erkki Lintunen) Messu (lat missa) tarkoittaa useissa kristillisissä kirkkokunnissa ehtoollisjumalanpalvelusta. Messulla voidaan myös tarkoittaa messua varten sävellettyä musiikkia vakiintuneine osineen.
…” on ihmisiä, jotka yhä muistavat isäni Kimmo Virtasen, joka toimi Värtsilän kirkkoherrana vuosina 1960 – 1962. ” ” Pieni vihreänrehevä Värtsilä, kauniit rakennukset, kiemurat hiekkatiet, avarat maalaismaisemat, metsäharjut, pappila, kirkko, naapurit, kyläläiset, seurakuntalaiset. ” (Olavi Petri Virtanen)
Ennenvanhaan messulla tarkoitettiin jumalanpalvelusta kokonaisuudessaan. Messuun kuului raamatunluku ja saarna, rukous ja ehtoollisen vietto. Ortodoksisessa kirkossa katsotaan ehtoollisjumalanpalveluksen olevan yhteisöllinen jumalanpalvelus, jota pappi ei toimita yksin.
Kirja on mielenkiintoinen lähinnä siksi, että kirjoittajat muistelevat myös juuriaan Värtsilässä. Niinpä Leino Hassisen poika Janne Mikael Hassinen muistetaan isästään Leino Hassisesta. Messun ydintä hän kuvailee näin: ”Messun ydin, ehtoollisen anteeksiantamus- ja kiitosateria, jonka palvelijana olen saanut olla monenlaisissa tilanteissa…”
Itselleni ovat jääneet mieleen joulukirkkomatkat hevosreessä ja sainpa olla ”kuskina” myös rippipappini Jorma Juutilaisen perheelle oikein hevosreellä. Messuun osallistun harvakseltaan ja silloinkin lueskelen usein virren sanoja virsikirjasta. Laulaminen vieraaksi muuttuneilla sanoilla ja teksteillä ei kiinnosta. Olisin sitä mieltä, että suomalaisten kirkkojen olisi otettava oppia venäläisestä tavasta pitää kirkot auki joka päivä, että ihmiset pääsevät hiljentymään ja sytyttämään kynttilöitä.
Junnu Vainiota lainatakseni: ” Miksi kirkko on kiinni yöllä, eikö papitkin vuorotyöllä, voisi hoidella hommiaan?
Juha Watt Vainio säveltämä ja sanoittama Apteekin ovikello Vesa-Matti Loirin esityksenä:
http://www.youtube.com/watch?v=_fQNSi_VraU
Me kuljettiin samoja reittejä Tellen kanssa. Lapset ja lapsenlapset mukana.
Hotellissamme on kiva palvelu ja iloiset tytöt.
MirjaSisko
Joukolle kiitos kirjan esittelystä! Lisään siihen seuraavaa:
Kirjanen on oikeastaan KUITTI, jonka saa, jos lahjoittaa Värtsilän Kotiseutuyhdistyksen lahjoitustilille 20 euroa Värtsilän kirkon ulkomaalausta varten. Kuittia saa mm. Kylätalosta.
Kuitti kirjasta on minulla tallessa ja suoritan mielelläni
maksun kotikirkkoni hyväksi.
Oli jotenkin vaikea sisäistyä kirjan teksteteihin, kun en ole
kirkonmies, mutta monet kirjoittajat, kuten sinäkin Erkki olitte
kuvailleet henkilökohtaisen kutsumuksen syntyä ja tietysti myös
elämää värtsilässä, josta monella on lapsuudenaikaisia muistoja.
Itse muistan hyvin Jorma ja Kimmo Juutilaisen, Leino Hassisen
( joka puhutteli suomen parhaisiin nuoriin hiitäjiin kuulunutta
siskoani sanoi: ” Kumpi on tärkeämpi, hiihto vai Jumala). No
sisko valitsi Jumalan ja jätti hiihdon vaikka SM-kisat olivat
ovella.
Kaikkea hyvää Värtsilän kirkonmiehille.
Kirjassa kirjoittava Markus Kontiainen asetetaan su 24.8.2014 klo 10 Rääkkylän kirkkoherran virkaan. Siunausta Markukselle! Rääkkylä saa hyvän paimenen.
Värtsilän kirkon kunnostus ja käyttö on yhä ajankohtainen tavoite. Su 10.8. klo 10 alkavan messun jälkeen on kirkkokahvit ja tilaisuus keskustella asiasta. Vuoden päästä on kirkkomme 65-vuotisjuhla, jos Jumala suo, ja silloin kiitetään yläsuuntaan. Nyt on vaakasuoran aika, lahjan aika ja kuitin aika. Jos jollakin on osoite ja menettelytapa unohduksissa, niin minulle voi esimerkiksi soittaa – milloin vain – puh. 050-3224727.
Tulin juuri Värtsilän kirkosta. Messu sujui tutun kaavan mukaan. Paikalla oli yllättävän paljon väke, erityisesti – jälleen – entisen seurakuntarajan toiselta puolta!!!
Messun jälkeen Tiittasen Maija tarjosi krkkokahvit, joiden yhteydessä käytiin vilkasta keskustelua Värtsilän kirkosta, sen kunnostamisesta ja tulevasta käytöstä. Keskustelun antia hyödynnetään Kotiseutuyhdistyksen johtokunnan kokouksessa 14.8.
Selkeä suunnitelma 6.8.2015 kirkon 65-vuotisjuhlaan alkaa olla paperilla ja sitten maali seinillä.
Kirjaa kannattaisi markkinoida Rajan Ryssäyksessä ja kynnelle kykenevät papit mukaan torille markkinoimaan teosta. Olisiko siinä ideaa? Luin että kirja ei ole mennyt oikein hyvin kaupaksi. Pykälävaaran Päätalo ilmaantui Kaurilaan polkupyörällä uuden kirjansa kanssa ja kävi varmaan pitemmälläkin kaupoilla mutta siitä on jo aikaa.
Tohmajärveläinen rovasti Yrjö Tolvanen kävi Pieksämäen Partaharjulla ”harmaahapsien” vuotuisessa tapaamisessa, mihin minä en päässyt mukaan. Hän keräsi Värtsilän kirkon hyväksi eläkkeellä olevilta, aikoinaan kirkon nuorisotyössä puuhastelleilta, 20 euroa kultakin ja antoi kuitin ”Papit made in Värtsilä” (= seitsemän Värtsilässä syntyneen papin bestseller). Summa 160 euroa!
Lämmin kiitos Yrjölle ja entisille työtovereille värtsiläisten puolesta!
Ensi sunnuntaina 9.11.14 on uskonpuhdistuksen muistopäivä. Kirjoitin ensin vahingossa: uskonpudistuksen. Sehän olisikin oikeastaan hyvä nimi ja ajankohtainenkin. Siinä mielessä kirjoitankin seuraavaa:
Ensi sunnuntain nimiä ovat myös: uskon perustus ja isänpäivä.
Isänpäivän lahjaidea: Taivaan Isän päivänä uskon perustusten rakentamishuoneen maalausta varten 20 euroa. Kuitiksi saa kirjan Papit made in Värtsilä.
Taivaan Isän päivän lahjaa saa Värtsilän kylätalosta. Auki to ja pe klo 10-17. Jälkilahjana ma-pe sama aika.
Mukiin menevä toinen lahjaidea, vaihtoehto tai lisuke: Kaustajärven muki. Mukavannäköisen mukin saa 15 euron hintaan! Puh. 0400-922239 tai sähköposti: eira.varonen@vartsila.fi.
Kestää isänpäivän kahvinkin, eikä Taivaan Isäkään siitä pahastu, päinvastoin! Siunaa lapsiaan Sanalla ja sakramenteilla.
Kyllä se kylätalo on auki ma-pe klo 10-18!
5 kpl löytyy ”hyllystä” Kaustajärvi mukeja. Hyvin menevät kaupaksi! Kiitos!
Niille, jotka eivät – ehkä – ole ymmärtäneet Värtsilän kirkon korjauspyrkimyksiä, on tarjolla netissä erinomainen juttu. Klikkaa: Teijolaiset korjaavat kivikirkkoaan. – Juttu on julkaistu 24.6.2009.
Tällä Teijon tarinalla oli onnellinen loppu.Kyläläiset jaksoivat viedä urakan loppuun.Mukana oli kaikki uskontokuntiin kuuluvat ja kuulumattomat.
Kun urakka oli valmis kirkko lahjoitettiin Salon seurakunnalle joka otti sen mielihyvin vastaan ja vastaa nykyisin kiinteiston kunnossapidosta.
Kirkko on käytössä.Siellä pidetään messuja,häitä ja ristiäisiä.
Kirkon ovet ovat kesäisin auki turisteja varten.Kyläyhdistys huolehtii että joku on paikalla peräänkatsojana.
Näin Erkin kuuluttama kolmassektori ja viralliset tahot voivat toimia hyvin yhdessä kun on tahtoa.