Älä ärsytä idän karhua

venaja_tienhaarassa-seppanen_esaVenäjän uhat ja mahdollisuudet
Kirja venäläisestä sielunmaisemasta
Horjuen kapitalismin tielle

Esa Seppänen: Venäjä tienhaarassa,
Art House 2014

Kun nykyistä tiedonvälitystä seurailee, huomaa helposti, että Venäjä-spekulaatioissa tarraudutaan pieniin väärinkäytöksiin ja virheisiin, mutta unohdetaan mahdollisuudet ja arvot, jotka sisältyvät kanssakäymiseen Venäjän kanssa. Tämä kirja pureutuu erityisesti venäjän kansan ääneen ja kirjan tekijöiden mielipiteet perustuvat mm. sosiologisiin tutkimuksiin.

Kaksikymmentä vuotta sitten Venäjä oli suuren muutoksen kourissa ja siitä muutoksesta se ei ole vieläkään toipunut. Valtion tehtaat joutuivat keinottelijoiden ja muiden yksityisomistajien
käsiin. Venäjän koko taloudellinen ja teollinen perusta romahti. Vielä nykyisinkin piilee venäläisessä yhteiskunnassa pinnan alla komentotaloudelle ominaisia arvoja ja toimintaa. Viimeaikaiset tapahtumat ovat osoittaneet, että Venäjän kansalaisten yksilöllisyys ja vapaa kilpailu ovat jyrkässä ristiriidassa valtapolitiikan suuntausten kanssa.

Kirja ei ole helposti lähestyttävä kokonaisuus. Se pyrkii porautumaan Venäjän kansalaisten sielunmaisemaan syvemmällekin kuin vodkan tuomaan lievitykseen, jota kirjailijat ovat kuvailleet jo 1800-luvulla. Ns. oblomovilainen (= laiskanpulskea) asenne on venäjällä tietysti syvälle sisäistynyt kansanominaisuus. Mutta on olemassa myös moraalista ja oikeudentuntoista sekä ahkeraa kansanluonnetta. Viimeaikaiset kansannousut ovat esimerkki siitä, että kansan tyytymättömyys voi johtaa arvaamattomiin seurauksiin ja laittaa johdonkin tarkasti
harkitsemaan toimiaan.

Kirja antaa oivan ohjeen myös suomalaiselle medialle. Pitää nähdä pintaa syvemmälle, eikä ärsyttää pikkuasioilla. Venäjä-suhteet ovat olleet ja ovat edelleenkin maallemme tärkeät. Siksi
tällainen tutkimus on oiva kannanotto.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *