Usko vai järki?

Filosofisesta teologiasta ekoteologiaan
Uskonto ja politiikka?

Modernin teologian suuntauksia,
toim. Olli-Pekka Vainio/ Lauri Kemppainen,

Kirjapaja 2014

Kristinuskon vastustajat esittävät monenmoisia väitteitä:
– Ekokatastrofi on kristinuskon syytä.
– Uskonnollisen uskon puolesta ei voida esittää minkäänlaisia perusteita.
– Jumalasta ei voi koskaan puhua inhimillisellä kielellä oikein.
– Uskontoa ei saa sekoittaa politiikkaan.
– Jokaisella uskonnolla on oikeus omaan totuuteensa.
– Maallistuminen on seurausta ihmisen henkisestä kehityksestä.

Viimeisten vuosikymmenien aikana on syntynyt lukuisa määrä erilaisia teologisia liikkeitä. Niinpä tällainen kirja, jossa annetaan lyhyt johdatus kuhunkin liikkeeseen, on tarpeen.

Ekoteologian käytäntöön suuntautuva metodi esimerkiksi on sitä mieltä, että luonnonsuojelu on kristillisesti tärkeää. Myös luonnon puolesta puhuminen on tärkeää.

Filosofinen teologia puolestaan nojaa mm. antiikin filosofien, kuten Platonin ja Aristoteleen filosofiaan. Yleensä filosofinen teologia puuttuu myös järjen ja uskon suhteeseen.

Radikaalin ortodoksian mielipide on mm. että kristilliset vakaumukset tulee ottaa huomioon niin akateemisessa tutkimuksessa, kuin yhteiskunnallisessa päätöksenteossa. Viimeaikaisen julkisen keskustelun aihepiiri, jossa puhuttiin mm. siitä, että ohittaako uskonto poliittisen päätöksenteon, on varsin mielenkiintoinen spekuloinnin aihe.

Kirja lienee kuitenkin vain lyhyt johdatus teologian virtauksiin, ja aihepiireistä löytyy paljon kirjallisuutta. Kirjan tarkoitus on avata keskustelua ja kiinnostusta näihin teologisiin aihepiireihin.

4 comments for “Usko vai järki?

  1. Hyvvin tarpeellinen kirja!!! Kiitos esittelystä, Jouko! Millä ihmeen ajalla ennätät lukea kirjan toisensa perään? Vastaukseksi ei riitä, että eläkeläisellä on aikaa.

    Tapasin keskiviikkona klo 17 Joensuun ortodoksisen seminaarin kirkossa Kai Kuju Hyttisen, ja sen jälkeen juttelimme hänen tulevasta vierailustaan Värtsilässä laulamassa Värtsilän kirkon pelastamiseksi. Tulepa silloin kotikonnuille, Jänisjoen rannalle!

  2. Usko vai järki? jaa, ei näitä voida asettaa vastakkain. Siitä tulee mahdoton yhtälö. Aina ihmiset johonkin uskovat ja aina järkeä tarvitaan arkielämän toiminnoissa.

  3. Teuvo Vatanenhan se opetti kiinnostuksen kirjoihin ennen Uudenkylän Koululla. Puotipaperista tehtyyn vihkoon jäljennettiin kaikkien koulun kirjaston kirjojen nimet ja lainausnumerot. Välskärin kertomukset oli tosi kysytty kirja. Vatanen kun markkinoi, että se ei sovi heikkohermoisille. Korkeakoulussa opin tietysti lukutekniikkaa kun mm. suomen kielen aproon ja kirjallisuuden aproon oli puolimetrinen pino kirjoja luettavana ja kasvatusopin cumuun vielä enemmän. Yleensä luen tietopuolisista kirjoista ensin sisällysluettelon ja kirjan tärkeimmän ytimen. Sitten lisään tietoa kirjan tärkeistä aihepiireistä. Siitähän se kokonaisuus alkaa valottua. Mutta joskus hyvän romaanin lukee vieläkin tunteella kannesta kanteen. Kujuhan se on ort. kanttorikoulussa nykyään.
    Monen puuhan mies.

  4. Jos en ole vielä kertonut, niin kerron nyt, että Kai Kuju Hyttinen on keväällä tai kesällä tulossa Värtsilään laulamaan talkoohengessä kirkkomme korjauskustannusten kattamiseksi. On perusteltua toivoa, että kirkko täyttyy silloin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *