Klapikirja

Tuulenkaadosta konkeloon
Metsurintaitoja ja paljon muuta
Suomi pysyy lämpimänä klapeilla

Hannu Rinne. Perinnemestarin klapikirja, WSOY 2013

Pientaloissamme on noin neljä miljoonaa tulisijaa. Tämä kirja pyrkii valottamaan metsurintaitoja ja tietysti klapien varastoimista ja käyttöä.

Itselleni muistui kirjan juttuja lueskellessa mieleen, kun velipojan kanssa tehtiin halkosavottaa. Siinähän kävi niin, että mies kaivautui puun juureen, hangen sisälle ja kohta kuopasta nousi purusuihku ilmoille ja Mc Cullokin pärinä sai lähiseudun tikat, palokärjet, hömötintit ja närhit muuttamaan rauhallisemmille asuinsijoille ainakin muutamaksi päiväksi.

Kirjan tekijä antaa mm. ohjeita tuulenkaatojen ja konkeloiden käsittelyyn. Usein nimittäin kaadetun puun kanta potkaisee pahasti kohti sahaajaa, jos tämä ei ehdi suojautua kauemmas hyvissä ajoin. Konkelon kanssa voi joutua vaikka traktorihommiin, kun kumolleen jäänyt puu pitää vetää pois pahasta paikasta. Kun tuulenkaatoja raivataan polttopuiksi, on edessä samantapaisia ongelmia. Puut kun kaatuvat usein myrskyssä nojalleen toisiaan vasten.

Kun puita kaadetaan pihoista, joudutaan joskus pätkimään puu pystyyn ja siinähän sitä taitoa tarvitaan. Kirja antaa hyödyllisiä vinkkejä, joista monet ovat maaseudulla ja metsätöissä olleelle tuttuja ja kantapään kautta opittuja.

Kirjan tekijä tuumii, että lähes kaikki suomalaiset käyttävät tulta, jos ei muuten niin retkeilyn yhteydessä. Jos naisilta kysytään, niin omakotitaloon on todellakin hankittava puu-uuni jossa kypsyvät parhaat paistokset. Isäntä taas on usein sitä mieltä, että puulla lämpiävää saunaa eivät kuivat sähkösaunat voita. Lueskelin tuoretta uutista, että takan polttamisesta tulee ilmaan tappavia hiukkasia. Mene ja tiedä. Tällaisista vaaroista ei kirjan tekijä kerro. Klapi on kuitenkin kirjansa ansainnut.

Share

1 comment for “Klapikirja

  1. Varmaan kysytty kirja, koska kaikki Joensuun seutukirjastojen Klapikirjat ovat liikenteessä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *