Vuoden 2013 luontokuvat

Vuoden luontokuvat paketissa
Lähiotoksia ja luovuutta
Luontokuvaus pysyy ja paranoo
Räsäsen ja Siitosen mestarilaukauksia mukana

2013 vuoden luontokuvat

Vuoden luontokuvat 2013, Suomen luonnonvalokuvaajat Ry/WSOY 2013

Näyttää siltä, että digikuvaustekniikan kehittyessä on kuvaajilla mahdollisuus tallentaa luonnon yksityiskohtia entistä raikaammin ja luovemmin. Välttämättä ei tarvita kalliita laitteita, kun pääsee mukaan tekijämiesten pariin. Tänä vuonna on maisemakuvaus jäänyt vähemmälle ja raati on löytänyt ihastuttavia lähiotoksia.

Mieleen jäivät esim. Tapani Räsäsen laukaus Imatran Prisman parkkipaikalla ruokailevasta taviokuurnasta, josta ihmiset napsivat kuvia pokiteillaan. Taviokuurna kun on Lapin lintu, eikä erityisesti säikähdä ihmisiä edes lähietäisyydellä. Räsäseltä on myös mm. otos lokista, joka kirkuu hätäänsä kalastajan koukku suussa Lappeenrannan Pappilansalmessa.

Osallistuvuutta on muissakin kuvissa, kuten Jari Kostetin otoksessa telkkäpoikueesta, joka jää juuri auton ruhjottavaksi kovassa liikenteessä. Kaupunkiuonto näyttää joutuvan monesti kärsijän osaan voimainmittelyssä.

Tuomaristolla on kuulemma tällä kertaa ollut mieluisa tehtävä valita kirjaan suoranaisia mestarilaukauksia. Tietysti mukana on tyypillistä ”kultainen piste – asetelmaa” ja ”maalitauluasettelua” mutta esim voittajan kuvassa tuomaristo on katsonut näitä ”pikkuseikkoja” sormien lävitse.

Lauri Jokelan moikkaavaa karhu on osoitus huumorista, jota myös mahtuu tällä kertaa mukavasti joukkoon. Kuvaajamestari Hannu Siitonen on tietysti mukana mm. ilveksenpojista ja liito-oravasta näppäämillään kuvilla. Lieneekin ”Metsän tarina” – kirja tämän luontokuvakirjan ohella hyvä valinta lahjaksi luonnon parissa viihtyville.

Vuoden luontokuvakirja 2013 osoittaa, että suomalaisten kuvaajien ”viivyttelevä”, ”tarkkaileva” ja ”oivaltava” tyyli on nostanut luontokuvauksemme maailman kärkikastiin.

Kuva: Lauri Jokela

Kuva: Lauri Jokela

3 comments for “Vuoden 2013 luontokuvat

  1. ”Huomenta”! sano karhu aamulenkillä juoksevalle.

  2. Hyviä otoksia löytyy FBssä kun klikkaa; Jukka Ahti ja sieltä hänen kuvakansioihinsa. Kuvaillut lähinnä lintuja Ilomantsissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *