Suokuokan kauppa-autolla

Lauantaina puoliltä päivin tuttu näky nyky-Värtsilän raitilla, Suokuokan kauppa-auto kurvaa entisen Tikan kaupan pihaan. Pieni joukko vakioasiakkaita on jo ehtinyt tovin autoa odotella, samalla on vaihdettu viikon kuulumiset.

Kauppias Hermanni Nieminen.

Kauppias Hermanni Nieminen.

Hermanni Nieminen yhdessä vaimonsa Sanne Seppälän kanssa tekivät suuren muutoksen elämässään ja palasivat etelän kiireistä takaisin kotiseudulle Kesälahden Varmoon. Pian tämän jälkeen syntyi yritys, Sekatyöliike Suokuokka Oy. Vuonna 2009 kauppa-auto alkoi kiertämään läpi Keski-Karjalan kylien ja kontujen. Värtsilä tuli mukaan ajo-ohjelmaan heti alusta alkaen.

Nykyisin kauppa-auto palvelee Värtsilässä lauantaisin, pysähtyen entisellä Tikan kaupalla, Asuntorannassa, Selkäkylällä ja Harkontien risteyksessä. Hermanni Nieminen kertoo että palvelu jatkuu niin kauan kuin asiakkaita riittää. Hän näkee työssään useita hyviä puolia, ulospäin suuntautuneena hän pitää tarinoinnista asiakkaidensa kanssa ja sen kyllä huomaa. Kahdensadan kilometrin päivälenkille mahtuu monenmoista tarinaa.

Suokuokalla kauppa-autoja on kesäaikaan ajossa kaksin kappalein, talvella tahti hiipuu niin että ajoja suoritetaan yhdellä autolla viitenä päivänä viikossa. Sunnuntait ja maanantait huilitaan, huolletaan autoa sekä tietenkin kuskia. Kaikesta kiireestä huolimatta Hermanni on löytänyt aikaa myös harrastuksille; kesäteatteri, moottoripyöräily ja vanhat autot täyttävät perheen lisäksi vähät vapaa-ajat.

Mitäpä ei Hermanni tekisi asiakkaidensa eteen…

Hermannilta saa myös tarvittaessa tavaroiden kotiinkuljetuksen. Juttua tehdessä hän kertoi hauskan tarinan siitä kun vakioasiakas oli soittanut ja kertonut olevansa estynyt saapumasta kauppa-autolle. Asia oli sitten ratkaistu niin että kauppalista oli jätetty talon ulkomaton alle, kauppias keräillyt puutelistan mukaiset tavarat ja kantanut sitten maidot sekä muut tykötarpeet asiakkaan jääkaappiin. Asiakaspalvelua parhaimmillaan!

Tikan kaupan pysäkillä tapasin asioimassa myös Raimo Tiittasen joka kertoi kauppa-auton olevan tärkeä kohtaamispaikka muutamille Värtsilän kyläläisille, tämän myös Hermanni vahvistaa. Hän kertoo kiertävänsä kyliä ja tapaavansa mummoja joiden ainoat viikottaiset kontaktit naapureihin saattavat olla enää viikottaisten kauppa-autoreissujen yhteydessä.

Raimo Tiittanen kauppa-asioillaan

Raimo Tiittanen kauppa-asioillaan.

Varsinkin kesäaikaan Suokuokan firmassa riittää huisketta ja kiirettä. Hermanni ja Sanne pyörittävät kahden kauppa-autonsa lisäksi vielä kesäisin Varmon Kyläkauppaa. Ehtivätpä he mukaan myös maallemuuttajista kertoneeseen TV-sarjaan joka pyöri jokin aika sitten YLEn kanavilla. Parhaimmillaan Suomessa oli myymäläautoja vuonna 1970, jolloin teillämme palveli 1200 myymäläautoa. Nykyisin kauppa-autoja on jäljellä enää muutama kymmenen.

Suokuokan kauppa-auto pysähtyy lauantaisin Tikan kaupalla klo 11.50 ja Asuntorannassa klo 12.05. Kauppa-auton hintataso on asiallinen, ja on verrattavissa pienen ruokakaupan hintatasoon, Hermanni kertoo. Valikoima on mahdollisimman monipuolinen pienet tilat huomioiden. Kirjoittaja tuntee piston sydämessään siitä että niin vähäiset ovat omat asioinnit olleet. Värtsiläisten soisikin lauantaisin sankemmin joukoin suosivan tätä Suokuokan tarjoamaa palvelua.

18 comments for “Suokuokan kauppa-autolla

 1. Olenpa käynytkin – kerran tosin vain Hermannin kaupassa Oli vain huono tuuri, kun ei silloin ollut Hermanni vaan oli nuori kaunis poika – no hyvä niin.
  Hermannin olen nähnyt Kiteen kesäteatterissa näyttelemässä Oli niin hyvä, että piti ihan lehdessä kehua.
  Kyllä kehut ansaitsee myös meidän omat teatterin näyttelijät ja tietysti ohjaaja Veijo. Jaksavat vain!
  Pusan Mirja

 2. Tänään kauppa-autolla pääpuheenaiheena oli tietenkin Värtsilän kirkon tulevaisuus joka huolestuttaa kyläläisiä.

 3. Oli tarkoitus tulla Stephenin kanssa kauppa-autolle. Ihan Sääperin Erakon hyvän jutun innoittamana ajattelin esitellä pojalle tällaista mielenkiintoista ostoksilla käyntiä. Nuori mies kuitenkin nukkui alkavan flunssansa takia ohi määräajan. Tullaan toisemman kerran!

 4. Miten lie mennytkin ohi silmien ja korvien
  tämä Suokuokan kauppa-auton pysähtyminen Värtsilässä.
  Vaan nythän sen sitten tietää jo tulevaa kesäkautta
  ajatellen.

  Onnea ja menestystä ahkerille yrittäjille!
  *

  Ehtisikö Eero-Matti (tai joku toinenkin)
  pistäytymään kirjastoautollakin
  reportaasin teon merkeissä? Sellainenkin
  ajellee vielä Värtsilän raitilla?

 5. Minäkin olen ollut tietämätön e.m. kauppa-auton Värtsilä-reissuista. Nyt on alettava ryhtyä asiakkaaksi. Samalla voi myös tavata pitäjäläisiä, mikä on aivan hyvä sivutarkoitus ostosten tekemisen rinnalla.

  Kehitystä siis tälläkin tavalla vireän Värtsilän uralla!!!

  Potaattipappi

 6. Kauppa-auto potee asiakaspulaa!! Juuri Tikan kaupan pihassa, eikä asiakkaita näkynyt.

  Kauppa-auto alkaa pysähtymään la 21.12. alkaen Tikan kaupan sijaan Majatalo Sinilinnun pihassa. Käykäähän kauppa-autolla!

 7. mainosta! Kuluttajat äänestävät.. jaloillaan

 8. … ja kylällä asuvat valittavat palvelujen loppumisista (kirjasto, pankki, kauppa, posti, terveysasema…) KAIKKI loppuvat kun niitä ei käytetä!

  Mainostan mielihyvin tällaisia, Hermannin kaltaisia tervaskantoja jotka yleensä viitsivät YRITTÄÄ enää tarjota palveluja näille näivettyville kylillemme. Minun omiin mainostamisiin on puututtu täällä Värtsissä toistuvasti 🙁

  Kaikesta huolimatta, koetaan edes silloin tällöin suosia ja käyttää edes niitä vähäisiä palveluja mitä nurkillamme on enää tarjolla! Olkoonkin niissä sitten euro tai kaksi, ketjujen ja muiden isojen toimijoiden hintoihin pienyrittäjien lisää…

 9. Mainosta, Eero-Matti, vapaasti! Jos se jotakin suurta yritystä Helsingissä ärsyttää, niin tulkoot kilpailemaan. Me tarvitsemme ja arvostamme lähiruokaa, joka on mieluusti myös tuotettu lähellä.

  RKP = Ruokaa Kylän Perukoilta!!!

 10. Nimimerkkien taakse kommentoivat ”Jaat, Joot, Jööt, Juut, Tööt…” Äänestäkää vaan jaloillanne…

  Kaltaisenne ketju- ja halpakauppoja suosivat tuijotatte yleensä sitä maksaako maitolitra lähikaupassa 10snt enemmän kuin 25km päässä olevassa ketjumarketissa.

  Suosikaa siis vapaasti näitä ja näivettäkää toimillanne ne viimeisetkin, viimeisillä voimillaan toimivat puurtajat. Nämä mohikaanit jotka haluavat tarjota maalaiskyliin edes joitain palveluja ja toimillaan pitää kylät jollain tavalla vielä elinvoimaisina.

  Nimimerkki ”Jaa” – kaikki täällä sivukylillä asuvat eivät voi äänestää jaloillaan – ne kun monilla eivät kovin enää toimi eikä monilla ole käytössä nelijalkaista kuljettamaan asioimaan isojen markettien äärelle!

 11. kauppa-auto pysähtyy Värtsilässä muuallakin kuin Tikan kaupan kohdalla, mm. asuntorannassa. Miksi perinteinen Tikan entisen kaupan pihan pysähdyspaikka siirtyy Sinilinnun pihaan? parisataa metriä toiseen suuntaan…?

  Kyllä kauppa-autolla käydään varmasti kun tarvetta on, miten kelläkin.

 12. niin.. suosikaamme paikallista! Niiralassa Rajapysäkki josta saa myös elintarvikkeita läheltä + muut paikalliset yritykset jotka työllistävät ja palvelevat mm. Värtsilän kyläläisiä ja kartuttavat siten myös Tohmajärven kunnan kassaa ja ohjautuvat kunnan palveluiden myötä mm. terveyspalveluihin.

 13. Jos viesti ei tavoittanut ja joku ihmetteli kauppa-auton puuttumista tänään, niin kerrottakoon että autosta oli hajonnut pari päivää sitten moottori ja on tauolla sen johdosta.

 14. Ostamisesta myymäläautosta, Ilomantsissa asuessani siellä kiersi myymäläauto myös pohjoisella alueella. Sitten kävi niin, että ne asiakkaat pikkuhiljaa muuttelivat tuonpuoleiseen ja toiset hakemaan tavaransa kirkonkylän tarjouksista. Myymäläauton pitäjä ilmoitti aikanaan kierroksen loppuvan ja päivämäärät mistä alkaen missäkin. Silloin eräs syrjäkylän nainen kirjoitti Pogostansanomiin harminsa kun jo hiivakin pitää ostaa kirkonkylältä. Kauppias tuumi oikein se kirjoitti, ei se meiltä muuta ostanut kun sen hiivan. Eero-Matti kirjoitti edellä aivan oikein, jos myymäläauton palveluja ei käytetä niin ne loppuvat. Vielä Värtsiläiset saavat sen hiivansa myymäläautostakin, mutta kuinka jatkossa vissin Kemienmäeltä.

 15. Katsoin tänään (10.10) ohjelman ”paluumuuttajat” ja olin aivan käsittämättömän hämmästynyt ja ihastunut niihin nuoriin ihmisiin, jotka olivat palanneet juurilleen Itä-Suomeen. Kaikki olivat aivan upeita mielipiteineen ja tulevaisuuden uskoineen mutta PARAS KAIKISTA oli aivan ihana Hermanni Nieminen…. siis voiko tällaista nuorta miestä edes olla olemassa !!! Se mahtava elämänilo ja ihana suhtautuminen asiakkaisiin sekä se 110 %:nen palvelualttius….sitä ei löydy enää mistään. Tsemppiä Sinulle ja puolisollesi… toivottavasti jaksatte jatkaa mahtavaa palveluanne. Se on jotain ainutlaatuista tämän päivän Suomessa. Toivon, että saatte paljon uusia asiakkaita, jotta työnne kannattaa myös taloudellisesti. Sydämelliset terveiset ja tsemppiä teille täältä länsirannikolta 🙂 t. mummi v-mallia -54

 16. Ohjelman olen katsonut ja reaktiot ovat olleet samat kuin edelläpuhuneillakin. Näissä ihmisissä on eämäniloa ja positiivisuutta maakunnalle ja laajemmaltikin jakaa!

  Ja tokko tuollaista välittömyyttä Karjalaa laajemmin Suomessa lieneekään. En ole huomannut vaikka olen asunut siellä sun täällä tässä maassa.

 17. Oli se Hermanni ainakin vielä eilen olemassa, palveli hyväntuulisena ketterästi valiten puutteet hyllyistä vieläpä valmiiksi laukkuun pakaten.
  Sain tilaisuuden onnitella esikoispojan syntymisen johdosta.
  On harvinainen pariskunta, täytyy todeta. Ja harvinaista palvelua.
  Käykää ihmeessä ostoksilla!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *