Värtsilän kirkon kohtalo

Img_5169

Keskustelutilaisuus kiinnosti seurakuntalaisia.

Värtsilän kirkon tulevaisuutta pohdittiin Tohmajärven seurakunnan koollekutsumassa keskustelutilaisuudessa keskiviikkona 25.9.2013.

Tilaisuuden alussa kirkkoherra Mikko Lappalainen näytti kuvia kirkkorakennuksen kunnosta, kertoi kirkon nykytilasta, kustannuksista, käyttöasteesta ja pohtimistaan vaihtoehdoista kirkon tulevaisuuden suhteen. Jotakin on tehtävä ja päätökset eivät ole helppoja.

Värtsilän kirkon kuntoa on seurattu vuosittain tehdyillä tarkistuksilla ja korjaustarpeet ovat seurakunnan tiedossa. Ikkunaremontti, julkisivun maalaus, jne.

Seurakunnalla on 3 kirkkoa. Kemien seurakuntakeskuksessa, Kirkkoniemessä ja Värtsilässä, joita kaikkia pitäisi ylläpitää ja kunnostaa.

Kemien seurakuntakeskukseen on vaihdettu tänä vuonna lämmitysjärjestelmäksi edullisempi maalämpö. Varoja vieviä kunnostushankkeita riittää; seurakuntakeskuksen ilmastointi remontti, Vanhan hautausmaan laajennus, unohtamatta Vanhan Pappilan kunnostustarvetta, sekä Värtsilän kirkon kunnostusta. Ne ovat olleet jäissä varojen puutteen johdosta, kertoi Lappalainen.

Korkeat kulut, vähäinen käyttö

Värtsilän kirkkorakennuksessa on korkeat ylläpitokulut. Suurin kuluerä muodostuu öljylämmityksestä, joka maksaa noin 10 000 €/vuosi. Kirkkosali on ollut vain ns. peruslämmöllä joulukuun puolesta välistä maaliskuulle saakka, jolloin kirkossa ei ole järjestetty kylmyydestä johtuen tapahtumia. Vaihtoehtoisia paikkoja on tapahtumien järjestämiseen löytynyt. Jumalanpalvelus pidettiin helmikuussa 2013 Värtsilän kylätalolla.

Kirkon käyttöaste ja käyntikertojen vähyys painaa vaakakupissa. Seurakunnan päiväkerhotoiminta on siirretty seurakuntakodin tiloista Auralanrantaan vuoden 2013 alusta.

Kesäkirkoksi

Kiinteistö- ja ympäristötyönjohtokunta on tehnyt kirkkoneuvostolle esityksen Värtsilän kirkon käytön muuttamisesta kesäkirkoksi. Tämä tarkoittaisi mm. lämmityksen ja lumitöiden hoidon lopettamista kokonaan talvikaudeksi. Kirkkoneuvosto on käsitellyt esitystä, mutta jättänyt sen ns. pöydälle kuullakseen seurakuntalaisten mielipidettä asiasta.

Img_5172

Tohmajärven seurakunnan kiinteistö- ja ympäristötyönjohtokunnan puheenjohtaja Veijo Tuunanen kertoi tehdystä esityksestä kirkkoneuvostolle.

 

Uusia ideoita ja toimintatapoja

Erkki Lintunen esitti useita konkreettisia ehdotuksia kiinteistön kunnostamiseksi ja käyttöasteen nostamiseksi, kuormittamatta seurakunnan taloutta.

Seurakuntakodin lämmittämiseksi ja öljylämmityskulujen alentamiseksi Lintunen ehdotti ilmalämpöpumpun hankintaa.  Kirkkoväärtit keräisivät varoja lahjoituksena eri tahoilta kirkon kunnostamiseen. Työtä tehtäisiin talkoilla seurakunnan alaisuudessa. Tiekirkkotoiminta tulisi myös palauttaa Värtsilän kirkkoon, toivoi Erkki Lintunen.

Erkki Lintusen esitys luettavissa kokonaisuudessaan tämän jutun lopussa.

Img_5175

Erkki Lintunen esittelemässä tekemäänsä papin säkkiä.

Muutoksen tuulia tulossa lisää

Suunnitteilla oleva vuonna 2017 mahdollisesti toteutuva valtakunnallinen seurakuntauudistus tuli myös esille keskustelussa. Seurakunnat pysyisivät jatkossa ns. itsenäisinä, mutta henkilöstö, kiinteistöt ja muu omaisuus siirtyisivät kirkollisverotuloineen seurakuntayhtymän hallintaan ja alaisuuteen. Muutoksen tuulet tulevat puhaltamaan lähivuosina voimakkaasti kaikissa seurakunnissa.

Kiitos seurakuntalaisten kuulemisesta! Toivomme seurakunnan edustajille viisautta päätöksissään! Kirkko ei häviä kuitenkaan paikaltaan mihinkään! Missä kunnossa ja käytössä se on tulevaisuudessa, on Tohmajärven seurakuntalaisista itsestään kiinni!

 

Erkki Lintunen 25.9.2013

VÄRTSILÄN KIRKON REMONTIN JA YMPÄRIVUOTISEN TOIMINNAN TOTEUTTAMINEN

1. Seurakuntakodin ikkunoiden pikainen tiivistäminen ilman maalausta.

2. Ilmalämpöpumpun hankkiminen.

3. Kirkkoväärtien nimeäminen. Taustayhteisönä Värtsilän Kotiseutuyhdistys. Koska kirkkoväärteillä ei ole mitään valtaa, tarjoudun ryhmän vetäjäksi kirkkoherran valvonnassa.

4. Tehtävien ja toimenpiteiden suunnittelu Värtsilän Kotiseutuyhdistyksen, Värtsilän Pitäjäyhdistyksen ja Tohmajärven seurakunnan välille. Kokoonkutsujana kirkkoväärtit.

5. Värtsilä-messu 2 kertaa kuussa käyttäen seurakuntakotia ja kirkkosalia messun toteutuksessa.

6. Muut tilaisuudet: musiikkitilaisuudet, myyjäiset, kokoukset, talkoot.

7. Kirkon ulkoportaiden korjaus ennen kevättä.

8. Kirkon ikkunoiden ja ulkoseinien maalaus heti kun rahoitus on varmistettu.

9. Lämmityksen kokonaissuunnitelma, rahoitus ja toteuttaminen.

10. Ulkovalot (valonheittimet) pimeinä aikoina.

11. Tiekirkkotoiminnan palauttaminen ensi kesän alussa.

12. Värtsilän kirkossa käy väkeä muualtakin kuin entisen Värtsilän alueelta.

Kolme periaatetta tavoitteiden saavuttamiseksi:

1. 2 Moos.18:13-17: Jetron neuvo Moosekselle: tehtävien jakaminen.

2. Matt.23:11: Jeesuksen sana opetuslapsille: ”Joka teistä on suurin, se olkoon toisten palvelija.”

3. Aktiivinen osallistuminen, kun ovi on auki.

178 comments for “Värtsilän kirkon kohtalo

  1. Koska tämän otsikon aihe on herättänyt laajan kommenttien, mielipiteiden, kysymysten ja ehdotusten foorumin ja ennen kaikkea vastaamattomuuden tilanteen ja koska esitetyt asiat on käyty julkisesti ja julkishallinnon asiasta, niin tunnustan, että olen omalla nimelläni rohjennut soittaa Tohmajärven seurakunnan edustajalle tiedustellakseni seurakunnan ja vastuuhenkilöiden täydellistä hiljaisuutta ja vaikenemisen syytä. Tiedustelin mm. onko hän tietoinen tästä Värtsin kirjoittelusta. Hän sanoi kuulleensa ja olevan tietoinen. Keskustelumme oli asiallinen, siitäkin huolimatta, että rohkenin kehottaa häntä ennen lopullisten päätösten tekoa tutustumaan Värtsi – verkkolehdessä tästä aiheesta käytyyn keskusteluun, jossa on esitetty useita asiallisia ja aiheellisia kysymyksiä, kommentoitu mm. kunnostusten puutetta, ja sitten (esitettyihin asioihin perehtymisen ja mahdollisten tulevien kokousten jälkeen) vastaamaan esitettyihin epäilyihin ja oikeutettuihin kysymyksiin sekä ottamaan yhteistyön merkeissä huomioon myös tehtdyt (parannus)ehdotukset.
    Sain myös positiivisen tiedon, että sisätiloissa on urkuja huollettu ja kiinteistöön asennettu hälytyslaitteet. Siis jotain on tehty, mutta se ei riitä. Ulkoisia hoitotoimia on laiminlyöty.
    (Matkalla oloni aikana en soittaessani vielä tiennyt, että ikkunoita on sinä aikana tai jälkeen tiivistetty).
    Kerroin myös, että pidän outona käytöksenä sitä, että asian vastuuhenkilö(t) pakenee vaikenemiseen. Esitin hänelle tästä paheksuvan mielipiteeni, todeten, että vastaosapuolen vaikeneminen kerryttää lisää uusia kysymyksiä ja mikä pahinta, luo pelon ja epäilyksen ilmapiirin sille, että jotain on pahasti pielessä ja salattavaa.
    Sen verran sanon, että sain tiedon, joka ei liene salaisuus ja on kai jo paikallisillakin tiedossa, että heillä (srk’lla) on lähiaikoina (?)kokous (ja ehkä myös tämä asia on esityslistalla). Toivon mukaan saamme silloin vastauksia. Tästäkin mainitsin, että jopa tuo tieto, että asiasta kokoustetaan, jos se olisi kirjoitettu Värtsiin, olisi ollut jonkinlainen vastaus ja omiaan ”rauhoittamaan” keskustelua.

    Toinen asia: Pitäisikö ajatella positiivisesti niin, että tämä vastuuhenkilöiden vaikeneminen on saanut aikaan yhtenäisen mielen. On ideoitu talkoita, rahankeräystä, kirjamyyntiä, myyjäisiä ja markkinoita ym. Todella loistavaa; onnea ja menestystä. Yhteishenki ja yhdessätekemisen meininki pienellä paikkakunnalla on hyvä ja yhdistävä asia, vaikka ei rahaakaan tarvitsisi kerätä.

    Srk’n edustajan kanssa keskustelu antoi vastauksen erääseen ensimmäisen kirjoitukseni (28.9.-13) kysymykseen: Värtsilän seurakunnan omistaman, myynnissä olleen kaksion kohtalosta/käytöstä.
    Asunto ei kuulema mennyt kaupaksi; epäilin syyksi korkeata hintaa, mutta hinta on ollut kuulemma aivan sopiva ja, että nyt tämä kaksio on srk’n kerhotilana! Siis MITÄ?! Tämä kuulemani asia on aivan käsittämätöntä. Värtsilän kirkolla on seurakuntasalirakennuksen yhteydessä kerhotiloja. Miksi ne eivät kelpaa? Sanottiin, että huonossa kunnossa tai jotain sinnepäin. Seurakunnalla on muka puutetta rahasta, mutta samaan aikaan asuntoa, josta pitäisi saada / olla tuloja, pidetään nyt kiinni kerhotoiminnassa.
    En alkuunkaan usko, että seurakuntasalirakennuksen kerhotilat olisivat niiiin huonossa kunnossa, tai jos ovatkin vuosien saatossa vanhentuneet ja rapistuneet, niin MIKSI ne on päästetty huonontumaan, miksi niitä ei ole kunnostettu pikkuhiljaa, sitä mukaa kuin tarvetta olisi ollut?
    Tämän edellä mainitun ”kerhotiedon” jälkeen olen antanut (annoin) kyläläisten itselleni kertoa, että tämä kyseinen ”kerhotoiminta” on pari tuntia kerran viikossa vain muutamalle lapselle!? Onko näin?

    LISÄKSI: Seurakuntien kirkot ja kiinteistöt ovat yhteistä omaisuuttamme. Niiden huolto- ja edes peruskunnossapito on seurakunnan vastuulla, vaikka kirkossa ei kävisi ainuttakaan ihmistä.
    On häpeällistä, että Suomessa voidaan jättää / päästää kirkot rapistumaan ja hoitamattomiksi käyttäjämäärän vähäisyyteen vedoten! Se ei ole mikään syy ja puolustus, sillä yhteisen omaisuutemme hoito ja vaaliminen on kunnia-asiamme, jonka tehtävän olemme uskoneet seurakuntiin valituille ja tehtävän vastaanottaneille vastuuhenkilöille.

  2. Tulin juuri Ullukkaan 32 km:n kierrokselta Värtsilässä.

    Sain kirkkoherran avustuksella kirkon avaimen rivitalon päiväkerhotiloista. Vein Kainuusta asti kirkkoa katsomaan saapuneen vieraan kirkkoon. Sen jälkeen menimme Sinilintuun, jossa meille tarjottiin kahvit ja kahvileipää.

    Kun vieras lähti, menin Valkoiselle talolle. Näin että siellä on tehty valtavasti korjaustöitä. Nykyinen omistaja on pannut parastaan. Ei ollut paikalla. Minua alkoi itkettää. Panin käteni ristiin ja pyysin: ”Herra, auta sitä miestä, anna voimaa ja terveyttä, auta häntä!”

    Sitten vein avaimen takaisin sinne rivitalolle. Kävelin talon edessä vähän eteenpäin, sieltä löytyi kyltti, jossa luki: tarinatupa. Menin sisään ja sain kahvia, Sinilinnun jälkeen neljännen ja viidennen kupin, sekä tuoreita karjalanpiirakoita – ihan taatusti oikeita ja sen makuisia – ja vielä pyöreän pullankin.

    Paluumatkalla poikkeisin jututtamaan erästä rouvaa, joka haluaisi auttaa kirkkopihan laittamisessa hienoon kuntoon.

    Kotiin palattuani luin Sinikan kirjoituksen. Siinä on ajattelemisen aihetta niille, jotka päättävät seurakuntamme asioista.

    Pottupappi

  3. Sinikka kirjoittaa täyttä asiaa!

    Tilinpäästöstiedot ovat julkisia asiakirjoja, ja tuloslaskelmia,
    taseita, niihin liittyvine asiakirjoineen on säilytettävä 10
    vuotta. Tositteita 6 vuotta. Nyt ei kukaan ole kertonut,
    että missä varastossa seurakunnat säilyttävät tämän aineiston
    ja kuka niitä esittelee kysyttäessä seurakunnan jäsenen taholta.

    Kuntien tilinpäätöstiedot ovat nähtävissä täällä netissä.

  4. Tunnen hahoissani huolet seurakunnan pöytäkirjojen ja tilikirjojen tutkimisen johdosta. Mutta ymmärtänette, rakkaat ystävät, että minun on vaikea mennä niitä entisenä kirkkoherrana penkomaan. En pelkää, että sieltä paljastuisi asioita, joihin olen itse syypää, vaan siksi että seuraajilleni sellainen olisi kiusallista. Aivan toinen merkitys on sillä, että joku seurakunnan ns.maallikkojäsen olisi asialla.

    Koetan muilla keinoin vaikuttaa, että Värtsilän kirkkoa ei panna kylmilleen ja jätetä ulkoseinien lisäksi myös sisäpuolta rappeutumaan. Ennen muuta tarjoan ilmaista toiminnallista apua. Ja jos silloin ei väkeä tule mukaan, niin uskon ympäristö- ja kiinteistötyön johtokunnan esityksen koko kiinteistön pelkästään kesäkirkosta jättämisestä olevan perusteltu.

    Pottupappi

  5. En tarkoittanut että tilikirjoja täytyisi penkoa jotain
    virhettä etsiäkseen. Niistä tilinpäätöstiedoista näkyisi
    seurakunnan tämänhetkinen omaisuus,velvoiteet jne. Eihän
    sitä tietoa oikein muualla ole. Täällä joku kyseli esim.
    metsäomaisuuden määrästä, joka sekin niistä papereistä
    näkyisi.

    Tilinpäätöksistä menee tieto verottajalle, patentti- ja
    rekisterihallitukselle, ainakin yritysten osalta.
    Yritysten tilinpäätöstiedot ovat myös täältä netistä
    pientä maksua vastaan saatavissa, eli niiden katseleminen
    on osa ihan normaalia toimintaa.

    Toivottavasti saatte varat kirkon remonttiin. Olisihan
    siinä vielä joku säätiöittämismahdollisuus, jos joku
    varakas taho ottaisi kirkon hoitaakseen. (Minä nyt olen
    kirjoittanut tästä asiasta jo ihan liikaa.)

    Sen sanon vielä, että näiden uusien kuntaliitosten mukana
    näiden alueiden seurakunnatkin joutuvat ihan uuden tilanteen
    eteen.

  6. Maija-Liisa, elä jätä asiantuntemustasi ja kiinnostustasi pois. Niitä tarvitaan. Omalta osaltani on kysymys vain siitä, onko minun entisenä kirkkoherrana mahdollista tai sivistynyttä mennä tutkimaan entisen seurakuntani ja Tohmajärven seurakunnan asiakirjoja.

    Poikkeuksen tekee historiatutkimuksen laatiminen, mutta siihen eivät voimani enää riitä. Olen kirjassani Värtsilän kirkot selvitellyt kirkkojemme vaiheita 2000-luvun kynnykselle. Eläkkeelle jäin v. 2000.

    Mutta ehkä jotain uutta tietoa saan, kun istun tiistaina eli huomenna klo 13 neuvottelupöytään kirkkoherran ja talouspäällikön kanssa. Noin kolme tuntia ennen kirkkoneuvoston kokousta!!!

    Pottupappi

  7. Hyvät ihmiset. On tarkoitushakuiseti esitetty, miten kallista on Tohmajärven seurakunnalle pitää yllä Värtsilän entistä seurakuntaa laskennan avulla.Kuitenkaan pyynnöistä huolimatta,ei ole esitetty paljonko edestä Tohmajärven seurakunta on myynyt tilalta Papintila 848-411-7-12 metsää eri vuosina.Hakatut aukot näkyvät kartasta. Saatu rahasumma on melkoinen.Loppu hakattava metsä on ko tilasta käytettävä Värtsilän kirkon hyväksi,jolla siihen on oikeutettu,ja moraalinen oikeus.Tosiasia on kuitenkin niin,että hakkaamalla ko tilan metsää,Tohmajärven seurakunta on pelastunut monesta pinteestä Värtsilän seurakunnan omaisuudella. Ei ole myöskään esitetty mihin rahat on käytetty,mikäli niitä olisi käytetty Värtsilän Kirkon hyväksi ne olisi reilusti esitetty pyyntöjen mukaan. On mielenkiintoista nähdä kuinka Värtsilän Kirkon lahjoittajat suhtautuvat asiaan.

  8. Nyt kun seurakunnan kanssa on saatu keskusteluyhteys, niin tulisi pysyä siinä ajatuksessa, että Värtsilän kirkkoa kunnostetaan kokoaikaisempaa käyttöä varten ja samalla seurakunnan toimintaan panostetaan.

    Jos kirkko ja sen toiminnan annetaan muuttua tie- tai kesäkirkoksi, niin pahoin pelkään, että silloin ainakin sen huolto ja kunnostus jäävät hoitamatta, koska: ”Sehän on VAIN kesäkirkko. Eihän siellä mitään lämmitystä tarvita, kesähän se nyt on ja eihän siellä kai kukaan käykään, vai ootteko nähneet? Kyllä se niille tuollaisena välttää…..!”

    Kesä- tai talvikirkko, niin pikaista kunnostustoimenpiteiden suunnittelua ja ennen kaikkea kunnostusta se joka tapauksessa tarvitsee. Kirjoituksista päätellen Värtsilän kirkon ja srk rakennuksen tilojen ehostus-, hoito-, huolto-, kunnostus-, remontointityöt, tai millä yhteisnimityksellä niitä sitten kutsuisikaan, ovat suurimmalta osalta viimevuosien osalta jääneet tekemättä. Samoin kirjoituksista päätellen, vaikka niihin ei ole virallista vastausta annettukaan, niin rahaa, Värtsilän kirkon omaa rahaa on jossakin, ja se tulee ottaa käyttöön ja saattaa Värtsilän kirkko ja sen yhteydessä olevat muutkin tilat arvoiseensa kuntoon.
    Mielestäni yksi rahan säästämisen kohde olisi se, että esim. kerhotoiminta tulisi siirtää seurakuntarakennuksen kerhotiloihin, jolloin huoneiston voisi vuokrata, tai antaa esim. kirkon ”talonmiehen” työsuhdeasunnoksi.

    Yksi ”kirkonmenojen” kevennetty muoto on Kansanlaulukirkko, jossa veisataan hengellisiä lauluja kansanlaulujen sävelillä. Seurakuntien Lapsityönkeskus on ollut luomassa tätä uudistettua Jumalanpalvelusmuotoa, ja se on otettu hyvin laajasti vastaan Suomessa ja levinnyt myös ulkosuomalaisten keskuudessa, ja siksi tämä mielenkiintoinen ja laululla kaikki osallistujat yhdistävä hartausmuoto on saanut paljon kiitosta ja tunnustusta.
    ”Kansanlaulukirkko” – vihkosen on kustantanut Lasten Keskus, josta sitä voi tilata.
    PS: Olen samaa mieltä Lissun ja Alpoaatoksen kanssa tuttujen lapsuus- ja nuoruusajan virsien sanojen vääntelystä sekä kirkonmenojen uudistuksista.
    Edellisestä lauseesta huolimatta, suosittelen tutustumista Kansanlaulukirkko-vihkosen antiin.
    ”Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa…” ei enää pidä paikkaansa, nyt ei enää taida…

    Toivotan E. Lintuselle voimia ja siunauksellisia keskusteluja srk’n edustajien kanssa.

  9. Hyvä Sinikka kirjoitat täyttä asiaa.Menttely muistuttaa maalattua taulua Neidon Ryöstö.(Kirkon ryöstö)

  10. Monissa kommenteissa esiintyy kysymys; miksi jotain (esim Värtsilän kirkkoa) ei ole korjattu aikanaan. Tämähän on selvä juttu. Eihän se ole silloin (aikanaan) ollut vielä rikki. Tämähän on julkishallinnossa aivan normaalia. Huoltoon ei yleensä ole rahaa. Korjaukseen on pakko olla. Näin se on meillä monella kotonakin. Paitsi tietysti uudessa autossa. Se on huollettava vaikka ei olekaan vielä rikki.

  11. Alpoaatos, tuo kommenttisi oli hyvä ”heitto”. Kirjoittelu on omalta osaltani ollut hyvin tuohtunutta, jonka täten tunnustan. Kevennystä kaivataan, joten kiitos sinulle tuosta totuudellisesta ja hyvin sanotusta toteamuksestasi. Vieläkin hymyilyttää, toit päivääni iloa. Kiitos!

  12. Pitänee kertoa, mitä 1990-luvulla Värtsilän kirkossa tehtiin, ihan ulkomuistista:

    1. Poistettiin vanha ruskea maali lattioista ja maalattiin vaaleaksi.
    2. Penkkejä järjesteltiin siten, että messun kulku onnistui paremmin.
    3. Alttari irrotettiin seinästä ja siitä tehtiin ehtoollispöytä. Krusifiksi alttarille.
    4. Alttarikaide katkaistiin keskeltä kuvaamaan sitä, että esirippu on revitty ja pääsy kaikkein pyhimpään on avoin.
    5. Matot ja alttarikaiteen verhoilu uusittiin siten, että yhden liturgisen värin eli punaisen tilalle valittiin liturgisesti neutraali väri.
    6. Lahjoituksena juuri tähän kirkkoon saatu alttaritaulu palautettiin seurakuntakodista kirkon puolelle. Entisen kirkon, myöskin lahjoituksena saatu, alttaritaulu sijoitettiin kuoriin sivuseinälle ja sen eteen rakennettiin sivualttari, josta vietiin ehtoollisosan alettua leipä ja viini pääalttarille eli ehtoollispöytään.
    7.Sivualttarille laitettiin entisen kirkon kynttiläjalat. Antependiumiksi entisen kirkon saarnatuolin kirjaliina.
    8.Lukupulpetti (ambo) teetettiin paikallisella puusepällä (kuten myös sivualttari).
    9.Liinoja hankittiin lahjoituksina ja ommeltiin talkootyönä kirkon ja seurakuntakodin puolelle.
    10.Liturgiset asut, kasukka, stolat, kalkkiliina ja kolehtihaavit hankittiin lahjoitusaineksista ja ommeltiin talkootyönä. Suunnittelu ei maksanut mitään. Kasukassa lahjana rovasti Erkki Piiroiselta saatu ortodoksinen risti selässä ja ruusuke etupuolella. Yksi kasukka, koska stolaa pidetään sen päällä. Säästöä, mutta samalla yhden perinteen mukaista.
    11.Kastemaljaksi saatiin lahjana kristallimalja.
    12.Värtsiläisten Seura lahjoitti lähetyskynttelikön.
    13.Äänentoistilaitteet korjattiin ja niiden käyttöä monipuolistettiin.
    14.Laitettiin kaide alttarille johtavien portaiden toiselle reunalle
    15.Ulkoportaiden yhteyteen rakennettiin silta pyörätuolin käyttäjiä varten.
    16.Löydettiin hautausmaan varastosta Leino Hassisen aikana käytetty, rikkinäinen kulkueristi ja korjauksen jälkeen otettiin jokapyhäiseen käyttöön messussa. Hautausmaalle tehtiin uusi kulkueristi pari vuotta sitten. Samoin pari vuotta sitten talkootyönä rautaiset keskusristit Leminrinteen ja Kaustajärven hautausmaille Värtsiläisten Seuran maksamasta materiaalista. Molempien hautausmaiden uudet portit. Kaustajärven portin lahjoitti Mantsinen Group.
    17.Krusifiksi ja tyhjä risti kellotapulin alikulkukäytävään. Kirkkoon mennessä krusifiksi muistuttaa, miksi on anteeksiantamus. Kirkosta poistuttaessa tyhjä risti kertoo, että Kristus nousi kuolleista, kuolemallaan kuoleman voitti ja on edellämme mennyt kylälle seuraajiaan järjelliseen jumalanpalvelukseen kutsuen.
    18.Kellotapulin katon ja luukkujen uusiminen. Soittamisen hoitamista sakastista käsin ei kustannussyistä voitu toteuttaa.
    19.Seurakuntakodin sisäkaton uusiminen.
    20.Kirkon kellarissa olleen halkovaraston muuttaminen nuorisotilaksi (Bunkkeri).
    21.Kirkkopihan puuston harventaminen.
    22.Kirkon valaiseminen kahdella valonheittimellä.
    23.Seurakuntakodin keittiön kalusteiden uusimista.
    24.Leikkivälineiden rakentaminen ulos päiväkerholaisten käyttöön.
    25.Pianon ostaminen syntymäpäivälahjakeräyksen varoilla.
    26.Kuljetusalustat pianon kirkon puolelle tarvittaessa siirtämistä varten.
    27.Raamattuhylly kirkkosalin peräseinälle.
    28.Yksitoista puista kynttilänjalkaa helatorstain messun ja pitkäperjantain sanajumalanpalveluksen liturgiseen käyttöön.
    29.Uusia virsikirjoja.
    30.Työntekijöiden kuvien täydennystä seurakuntakotiin.

    Kirkossa kohtuullisesti väkeä, joka pyhä.Ei vain entisen Värtsilän seurakunnan alueelta, vaan muistakin kylistä. Syyksi monet vastasivat uteluun, että on niin kaunis ja viihtyisä kirkko. Oli kiva ottaa ovella vastaan ja kiitellä jälleen ovella kotiin lähtijöitä.

    Ehkä edellä oleva luettelo selittää intoani Värtsilän kirkon säilyttämiseksi ja remontin tekemiseksi. Sitä paisti, tässä kirkossa 1950-luvulla löysin messun Leino Hassisen avulla.

    Pottupappi

  13. Tohmajärven Seurakunnan budjetin ylitys viittaa vahvasti, että joku arvio, esim remontti on tullut paljon kalliimmaksi, mitä on arvioitu. Perästä kuulunee mistäsyystä budjetti ylittyi noinkin paljon. Tuskinpa värtsilän seurakunnan hankinnoilla,tai remonteilla.

  14. Tiukalla on seurakunnan talous. Mutta hyvä henki Värtsilän kirkkoa kohtaan, ainakin tänään keskusteluissamme. Värtsilän Kotiseutuyhdistyksen kautta välittyvää taloudellista ja talkooapua tarvitaan, ja se otetaan kiitollisesti vastaan.

    Ilmalämpöpumpun avulla hankimme toiminnantäyteistä aikaa maalämmön hankkimiseksi ja seinien maalaamiseksi. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin, että meillä sydän sykkii lämpöisesti ja puhallamme yhteen hiileen, me jotka asumme nyt Tohmajärvellä ja kaikki joille tavalla tai toisella Värtsilä – osa Tohmajärveä – on läheinen.

    Peukut pystyyn ja sormet ristiin vakaumuksesta riippumatta!

    Pottupappi

  15. Erinomainen juttu, että pää rahoitusneuvotteluille on
    saatu auki. Toivottavasti remontti mahtuu johonkin
    budjettiin. Kokonaissummassa ei puhuta kuitenkaan
    sadoista tuhansista euroista.

    Minullakin on haudattu sukulaisia Tohmajärven hautausmaihin,ja
    siksikin haluaisin niiden miljöiden säilyvän ehyenä ja kauniina.
    Kirkkoniemessa sijaitseva kirkko ei ole sattunut olemaan
    koskaan auki kesäisin siellä hautausmaalla käydessämme.

    Koko Suomen ev.lut kirkko näyttää valtavalta konsernilta,
    kun äsken aloitin selata tuon linkin välityksellä noita
    numerotietoja. Sieltä aukeaa monta mielenkiintoista tietoa.

    Yksi silmiin osunut tieto oli se, että yksinäisyys on
    suurin syy auttavaan puhelimeen soittajilla. Eivätkä kaikki
    yksinäiset varmaan soita sinne. Nyt on meneillään vanhusten
    viikko, joten heissä on varmasti paljon yksinäisyyttä tuntevia.

  16. Onko mahdollista kenenkään ilmoittaa tiliä tai muuta vastaavaa (Pitäjäyhdistys tms.), jolle lähetetty vaatimatonkin summa välittyisi lyhentymättömänä Värtsilä kirkon hyväksi?

  17. Sakari H ja kaikki muutkin anteliaat! Työn alla on tili: Pro Värtsilän kirkko. Se tulisi Värtsilän Kotiseutuyhdistykselle, ja sitä kautta Värtsilän kirkon hyväksi.

    Koetamme saada paikallisen pankin kanssa sopimuksen, ettei pankki ottaisi palvelumaksujaan. Olisihan se aika kornia, jos joku panisi tilille 10 euroa ja pankki perisi 6 euroa palvelumaksua, eikö vain. Mutta yritetään saada keräys aikaan.

    Pottupappi

  18. Hyvä Erkki.
    Asialle löytyy (taloudellisia) kannattajia varmasti ympäri maapallon, mikäli lukijanettimittareista voi jotakin päätellä. Oma toivotukseni tässä vaiheessa on: kantakaa kortemme kekoon yli rajojen!
    Vaalikaamme yhteistä pyhintämme!

  19. Wärtsilän laivat seilaavat ympäri maapallon. Mikseivät myös W-merkkiset eurotkin.

    Eilen eräässä mukavassa miesporukassa – ihan selvin päin – tuli esille mielenkiintoinen idea: Tehdään Kiteen (Kesälahtihan jo kuuluu Kiteeseen) ja Tohmajärven kuntaliitos. Nimeksi Värtsilä. Innostuin sillä reunahuomautuksella, että nimi alkaa W:llä.

    Siinä olisi todellista Arppen aikaa, Suomen ensimmäisestä höyrylaivasta Wärtsilän rautatehtaaseen, Uuden-Värtsilän sulattamoa unohtamatta. Venäjän Värtsilä ja Suomen Wärtsilä. Välissä Niiralan aukko, ikäänkuin tiimalasissa. Menneisyys ja tulevaisuus, tosiasioiden tunnustaminen Paasikiven hengessä. Mahdottomuuksien muuttaminen mahdolliseksi.

    Wärtsilän Niiralasta avautuvat laajat alueet Petroskoihin asti – ja lännen suunnassa Helsinkiin ja Hankoon. Kuopiossakin sitä kunnioitettaisiin.

    Jospa Jyväskylässäkin oivallettaisiin, että on muunkinlaista totuutta kuin sieltä Helsinkiin viety.

    Pottupappi

  20. Ideanne kunnan nimestä on hyvä. Teidän kannattaa olla
    yhteydessä kuntaliitosneuvottelijoihin tämäm asian suhteen
    ja perustella nimiehdotus. Pääneuvottelija on Repo. Virkamiehiä
    on lisäksi parisataa.

    Itse olen joskus ”todella kypsynyt” kuntaliitoksien vuoksi,
    koska olen joutunut olemaan sihteerinä monenlaisien asioiden
    suhteen. Äsken kirjoitin tekstiä Karjalaisen yleisönosastoon
    näiden viiden kunnan edustajien puolesta. Lukekaa lähipäivinä.

  21. Unohdin äsken mainita, että samat perustelut on hyvä
    lähettää kuntaministeri Henna Virkkuselle, ei se ainakaan
    pahenna asiaa. Täältä meiltä on ”kuuma linja” eduskuntaan.

  22. Pyrkikää pikimiten perustamaan työryhmä,on paljon asioita joita pitää hoitaa. Saadaan mm aikataulut, kuka hoitaa,mitä hoitaa esim Kirkon korjaus, Värtsilä nimeksi jne.Vaatii useita hanskoja,ettei hyvät asiat kariudu,ja jää yksien harteille.

  23. Niin on klo 13 ja olen juuri sinne lähdössä. Toivottavasti monet muutkin, jotta saataisiin niitä kustannuksia vastaavia tilastoja.

    Pottupappi

  24. Nyt kannattaisi mahdollinen ”tukimyyjäisasia” lyödä lukkoon sillä Värtsilän tapahtumakalenteri on menossa painoon ja nyt vielä siihen ehtisi mukaan tieto myyjäisten päivämäärästä.

    Entiset lupaukseni talkooleipomisesta ja avusta järjestelyissä ovat edelleen on voimassa.

  25. Missä mennään, kuka tiedottaisi

    8.10. Kerrottua:
    Työn alla on tili: Pro Värtsilän kirkko. Se tulisi Värtsilän Kotiseutuyhdistykselle, ja sitä kautta Värtsilän kirkon hyväksi.
    Mutta yritetään saada keräys aikaan.
    Onko tämä asia edennyt ?

    Onko myyjäisasia edennyt ?

    Mukava olisi kuulla tuloksista jotakin ?

  26. Värtsilän kirkon kohtalosta, tämänhetkisestä tilanteesta kuin myös tulevaisuuden näkymistä käyty keskustelu Värtsi – verkkolehden palstoilla on hiljentynyt, vaan ei varmaankaan unohtunut.

    Useissa muissa Värtsi – verkkolehden aiheissa vilahtaa viittauksia Värtsilän kirkkoon ja aiheen varsinaisen otsikon alla olleisiin kysymyksiin ja suunnitelmiin.

    Siksi taas palaan aiheeseen kysymyksillä, joita myös 14, 15 ja viimeksi 20.10.2013 on esitetty.
    Lisäksi pyytäisin, jos mahdollista ja jos asia ei ole salaista, niin voisiko E. Lintunen tarkemmin kertoa siitä, ennen kirkkoneuvoston kokousta olleesta ja käydystä keskustelun annista kirkkoherran ja talouspäällikön kanssa ti. 8.10.-13. Palaverin jälkeisistä kirjoituksista on selvinnyt, että rahaa ei ole, srk:n talous on tiukoilla. Mutta: antoiko keskusteluyhteys mitään uutta toivoa, tietoa ja vastausta niihin moninaisiin toivomuksiin ja kysymyksiin, joita aiheen tiimoilta olemme esittäneet.
    Joko 8.10.2013 olleen Kirkkoneuvoston kokouksen suunnitelmat ovat olleet Kirkkovaltuuston kokouksen esityslistalla ja mitä päätöksiä siellä on tehty?
    Ennen kaikkea kiinnostaa tietää Kirkkovaltuuston päätökset: mitä lähitulevaisuuden suunnitelmia Tohmajärven seurakunnalla on aikomus tai mahdollista tehdä / toteuttaa Värtsilän kirkon tulevan hoidon, kunnostuksen ja ylläpidon suhteen?

    Ymmärrän, että Tohmajärven seurakunnan kirkkoneuvostolle ja päättävälle valtuustolle tulee antaa ensisijainen mahdollisuus tehdä itseoikaisu ja päätös Värtsilän kirkon hoidon ja huollon aikataulusta ja budjetista.

    Keräystili on hyvä ajatus, esim. ilmalämpöpumpun hankintaan, mutta (mielestäni) seurakunnan tulee myös omalta osaltaan osallistua ja sijoittaa varoja hankkeeseen.

    Olisi mukava, jos joku jaksaisi tehdä asioista viimeisimmän tilannekatsauksen, yhteenvedon.

  27. Tein 637 km:n matkan viime lauantaista tähän tiistaipäivään Jakokoski- Lemi- Pieksämäen Partaharju – Jakokoski. Lemillä kuulin neliäänistä veisuuta messussa ja pidin potaattipäivän tilaisuudessa museon molemmat huoneet täyttäneelle joukolle esitelmän perunan historiasta. Eilen ja tänään Partaharjulla tapasin yli 20 ”harmaahapsista” 60- ja 70-lukujen kirkon nuorisojohtajaa. Matka oli fyysisesti aika uuvuttava, mutta henkisesti ja hengellisesti hyvin ylösrakentava.

    Kun olin ollut vähän aikaa ettoneella, avasin tämän läppärin ja löysin sieltä mielenkiintoista luettavaa. Antti Eskolan kirjan aion lukea heti, kun saan siihen tilaisuuden. Oikeat ateistit ovat aina minua kiinnostaneet, sen sijaan eivät niin kovin paljon sellaiset, jotka ovat ”viisaita” ilman suurempaa ”jaakobinpainia”.

    Sinikan kirjoituksen johdosta kerron, missä tämän hetkisen tietämykseni mukaan Värtsilän kirkon kohtalossa ollaan. 8.10. kirkkoherran ja talouspäällikön kanssa käymäni pohdiskelun jälkeen on kirkkoneuvosto pitänyt samana päivänä 8.10 kokouksen. Läpinäkyvyyden periaatetta kunnioittaen julkaisen pöytäkirjan 73 §:n:

    ”Päätös: Kirkkoneuvoston jäsenille jaettiin kokouksen alussa Erkki Lintusen kirje 8.10.2013, koskien Värtsilän kirkon käyttöä ja sen vaatimia toimenpiteitä. Ehdotuksen mukaisesti kirkkoneuvosto merkitsi em. muistion (tarkoittaa 25.9. pidetystä Värtsilän kirkko -illasta laadittua muistiota) sekä kokouksessa jaetun kirjeen (tarkoittaa neuvotteluun laatimaani kirjettä) tiedoksi saaduksi ja päätti toimittaa ne taloudentasapainottamistyöryhmän tietoon.”

    ”Samalla päätettiin, että toiminta syyskaudella 2013 jatkuu Värtsilän kirkossa 15.12.2013 saakka seurakunnan suunnitelmien mukaisesti. Muistio liitteenä nro 1 ja kirje liitteenä nro 2.”

    Tämän jälkeen on Jumalanpalvelus- ja musiikkityön johtokunta pitänyt kokouksen, jonka allekirjoittamattomasta ja tarkastamattomasta pöytäkirjasta olen saanut seuraavan kopion:

    ”3. Erkki Lintusen tarjous jumalanpalvelusten pitämisestä Värtsilän kirkossa. Rovasti Erkki Lintunen on tarjoutunut useaan otteeseen (Värtsilän kirkon tulevaisuusilta 25.9.2013 ja keskustelu 8.10.1023 ja siinä jätetty selonteko) pitämään Värtsilän seurakuntakodissa talviaikana messun kaksi kertaa kuussa ilman korvausta. Hän on lupautunut myös hankkimaan näihin messuihin vapaaehtoiset avustajat (kanttori ja suntio, ym avustustehtävät). Hän on myös lupautunut hankkimaan em. seurakuntakotiin ilmalämpöpumpun ja/tai nestekaasukaminan ja on lupautunut vastaamaan Värtsilän Kotiseutuyhdistyksen kanssa em. uuden lämmitysmuodon kustannuksista.

    Jumalanpalvelussuunnitelmassa ja syksyn 2013 suunnitelmassa on ajateltu järjestää jumalanpalvelukset Värtsilän kirkossa (kirkkosalissa) su 15.12.2013 saakka ja esimerkiksi Kauneimmat joululaulut -tilaisuus su 8.12. Tämän jälkeen suunnitelmissa oli järjestää talvikauden messut Värtsilässä muissa kiinteistöissä esim Hotelli Joen salissa. Värtsilän kirkkoon olisi palattu vasta ilmojen lämmettyä (huhtikuussa?). Kirkko ja srk-koti olisi jätetty kylmilleen tai peruslämmölle ja pihat auraamatta.
    Kirkkoherran esitys: päätetään esittää kirkkoneuvostolle rovasti Erkki Lintusen tarjouksen hyväksymistä niin, että hän voi avustajineen saurakuntaa veloittamatta pitää messuja kaksi kertaa kuukaudessa 1.1.2014 – 15.4.2014 välisenä aikana Värtsilän seurakuntakodissa. Tarjouksen hyväksyminen on kuitenkin ehdollinen: messuja voi pitää sillä ehdolla, että öljylämmitystä tukeva lämmitysmuoto srk-kodissa on paikoillaan ja toiminnassa ennen messujen aloittamista 1.1.2014 alkaen ja että käyttökustannusten korvaamiseen on sitouduttu.
    Päätös: Hyväksyttiin esityksen mukaisesti.”

    Taloudentasapainottamistyöryhmän kokouksesta minulla ei ole mitään tietoa. Pidän kuitenkin selvänä, että kirkkoherra johtaa seurakunnan hengellistä toimintaa, ja jos hän on antanut lupauksen järjestää messuja ilman korvausta, ei ole mitään talouden tasapainon horjumisen pelkoa.

    Niinpä siis ilmalämpöpumppua ja nestekaasukaminaa
    hankkimaan! Kirkkoväärtien minulle ilmoittautumista odottamaan! Avustustilin ilmoittamisen valmistelut ovat kesken. 200 euroa on kuitenkin jo kassassa. Eikä liene laitonta, jos pyydettäessä puhelimitse kerron luottamuksellisesti Värtsilän Kotiseutuyhdistyksen tilinumeron jo ennen kuin on saatu virallinen keräyslupa!

    Pidetään asia lämpimänä, niin seurakuntakotikin voi tarvittaessa lämmitä – ja kirkkosalikin on talven yli peruslämpimänä, etteivät sen seinät rapaudu ja urut mene käyttökelvottomiksi.

    Pottupappi

  28. Kiitos E. Lintunen selventävästä vastauksestasi kysymyksiini.
    Ja kunnioittava kiitokseni Sinulle myös tämän suuritöisen ja laaja-alaisen asian koordinoinnista ja tiedottamisesta sekä ylös että ulospäin.
    Vaikka itse (ehkä) saan näistä kirjoitteluistani räksyttäjän maineen, kun ”tyhmänä ulkopuolisena” puutun kysymyksillä, vaatimuksilla ja ehdotuksillani asiaan, niin toivon, että tämä ”vastausten vaatiminen ja jankkaamiseni” ei pahentaisi itse varsinaista asiaa.
    Jos sallit, niin saatan palata vielä joihinkin minulle epäselviksi jääneisiin kohtiin.
    Joko soittamalla tai ensiviikolla Värtsin palstalla.

  29. Ehdottomasti Värtsilän kirkon kohtalosta pitää kirjoittaa Värtsin palstoilla, missäs muualla. Keskinäiset puhelut eivät pidä lukijoita kärryillä. Erkki Lintusen ja nimimerkki ”Sinikan” keskustelu asian tiimoilta on erittäin mielenkiintoinen.

  30. E. Lintusen vastauksessa:
    ”Tarjouksen hyväksyminen on kuitenkin ehdollinen: messuja voi pitää sillä ehdolla, että öljylämmitystä tukeva lämmitysmuoto srk-kodissa on paikoillaan ja toiminnassa ennen messujen aloittamista 1.1.2014 alkaen ja että käyttökustannusten korvaamiseen on sitouduttu.”
    Siis sitoutuu kuka? (Erkki ja Pitäjäyhdistys??) Kuika pitkäksi aikaa?

  31. Värtsilän Kotiseutuyhdistys. Aluksi kevään koittoon asti. Mutta työ Värtsilän kirkon pelastamiseksi jatkuu kohti maalämpöä ja kirkon maalausta.

    Työ on tietysti vaikeaa, mutta vaikeampiakin ongelmia on kyetty hoitamaan, varsinkin jos taakse asettuu joukkovoima eli kotiseutuhenki.

    Pottupappi

  32. Minulle eräs epäselväksi jäänyt kysymys oli tuo sama jota nimim. Tuula jo ehti kysyä, ja E. Lintunen on jo ehtinyt vastata. Kiitos.
    Mihinkään muualle en ole soittanut kuin srk:n talouspäällikölle kuten jo aiemmin mainitsin, joten jatkanen ehkä ensi viikolla tätä ”lisää lunta tupaan” – tyyliäni Värtsin palstoilla. Tuntuu, että jokin tässä seurakunnan vastuun otossa ja vastaan tulemisessa mättää. Ja jatkan myös siksi, että tästä aiheesta monet keskusteluun osallistuneet ovat tuoneet julki kiinnostavaa tietoa ja ”läpinäkyvyyden periaatteella” luoneet aiheesta ”mielenkiintoista keskustelua, että lukijat pysyvät kärryillä”, Erkkejä lainatakseni.

  33. Läpinäkyvyys on varmaan tärkeintä tällaisissa hankkeissa, joista toivotaan tulevan yhteisiä.

  34. Joku tässä todella mättää.On kysytty Veijo tuunaselta paljonko metsää siirtyi liitoksessa Tohmajärvelle.Paljonko edestä Ko alueesta metsää on TJ seurakunta myynyt.Mihin rahat on käytetty.Samoja asiota olen kysynyt Rovasti Mikko Lappalaiselta,koska tuunanen ei ehtinyt vastata.Vaadin myös Rovastilta,että loput ko alueen hakattavissa olevasta metsästä on käytettävä Värtsilän Kirkon korjauksiin,esim Maalämpö hanlinta ym.Vaatimus on jo moraalisestikin oikeutettu,koska L.A.Uski oli hankkinut ko tilan pahanpäivän varalle,ja se pahapäivä on nyt.Ihmettelen,että pyydettyihin asioihin ei vastata. Heitän luvun 100 tuhatta euroa, jonka olette ottaneet ko metsästä. Jos korjaisitte, jos olen väärässä,ja kertoisitte mihin rahat käytitte.Tätä taustaa vasten,pitämänne tilaisuus 25.9.2013.esittämänne tuloiksi 500e on outo ym. (Kirje/tekstiviesti/puhelu Rovasti Mikko lappalaiselle)

  35. Kiinteistö-ja ympäristötyön johtokunnan kokous13.8.2013 sen23&muutasiat. Päätösehotus Kohtaan Perustelut:”Vuonna 2013 on
    Värtsilän kirkossa ollut 4 tapahtumaa, joissa on ollut yhteensä 227 osallistujaa” eli 56 osallistujaa per kerta.Eli noin 10%-11%Värtsilän Ihmisistä.Kysymys kuuluu käykö Kirkkoniemen/Kemien seurakuntakeskuksessa sama määrä prosentuaalisesti (10-11%)Tohmajärven asukasluku( n:4500Henkilöä-vähennetty Värtsilän asukkaat)Vertailu tulee tehdä samalla periaatteella, kuin Värtsilän perustelut.Vai onko Värtsilän asukkaat jotenkin eriarvoisessa asemassa,pitäisikö prosentin olla 50%.Jos Rovasti Mikko Lappalainen vastaisi. Toiminta tuloista puuttuu myös Värtsilän ihmisten Kirkollisvero+Värtsilän Seurakunnan luovuttama metsäomaisuuden myynnistä saamat varat Ko vuosilta.

  36. Klikkaapa googleen: yle.fi/uutiset/kirkot kylmenevät.

  37. Tilaisuuteen 10.8.2014.
    Tohmajärven SRK on antanut vastauksensa Värtsilän Kirkon Kohtalosta. Kirkon säilyttämisen kannattajat ovat vastanneet SRK:n päätöksiin näissä kirjoituksissa kannattaa kerrata nämä.
    Lue: Värtsilän Kirkot Osa2 ja Osa3.
    Mikko Lappalainen Uutisalasin 13.11.2013.ja Värtsi Värtsiän Kirkon Hyväksi 15.6.2014.
    Huomioi,että Lappalainen kirjoittaa 15.7.2014 ”suunnitteluun ja
    talkoisiin palattaisiin aikaisintaan kesällä 2015.tai myöhemmin.”
    Ainut järkevä toimenpide on mielestäni Värtsilän Kirkon Säilyttämisen takaamiseksi O/Y Wärtsilä A/B:n tuleminen tukemaan
    Kirkon remonttia. Näin Kirkkoa ei laiteta Kylmilleen missään vaiheessa,kuten SRK haluaa.Näin Uski Tekisi.

  38. Pera, aktiivinen tukesi kirkkomme hyväksi on arvokasta erityisesti sen vuoksi, että tuot Uskin nimen esille. Olen hänen esimerkkiään yrittänyt noudattaa. Mutta tästä näytelmästä puuttuu yksi tärkeä henkilö, Wilhelm Wahlfors. Hän liikkui sekä maailman- laajuisilla markkinoilla, mutta ymmärsi myös vähäisen tynkä-Värtsilän tarpeita.

    Mutta jatkamme Arppen ja Uskin hengessä, tai ainakin osa täällä asuvista. Koetan kiirehtiä asioiden jatkohoitoa jo ennenkuin siirryn sairaslomalle, elleivät sitten kumipyörät vie mäkeä ylös Leminrinteelle, missä jo niin monet kirkkopolkua kulkeneet odottavat aikaa, jolloin emme näe kuin kuvastimesta, vaan kasvoista kasvoihin.

    Hyvää kesän ja elämän jatkoa Sinulle, Pera!

  39. Kiitos Pera keskustelun avaamisesta uudelleen.

    Värtsi-lehden lukijana ja värtsiläiset sukujuuret omaavana ja asiaan jo aiemminkin puuttuneena esitän, että Tohmajärven seurakunta (viranhaltijat, luottamushenkilöt) antaa selvän vastauksen, onko Värtsilän kirkon kunnostamisesta teetetty jo kustannusarvio, tai onko sitä edes tilattu? Tämän asian pyöritteleminen on saanut jo farssin piirteitä. Rovasti Lintunen ja muutamat muutkin henkilöt ovat tehneet kovasti vastikkeetonta työtä asian hyväksi.
    Onko tarkoitus asiaa pitkittämällä väsyttää heidät luopumaan tavoitteistaan?

    Värtsin kirjoittajat ovat pyytäneet srk:n selvityksiä ja vastauksia. Olen tehnyt kysymyksiä mm. Värtsilän kirkkokiinteistön huollon ja kunnostuksen laadusta, käytetyistä varoista jne.
    Samoin olen ihmetellyt, miksi varattomalla seurakunnalla on varaa pitää Värtsilässä omistamaansa asuinhuonistoa tyhjänpanttina, kun muutama lapsi pari tuntia viikossa käy seurakunnan kerhoa?? He sopivat hyvin olemaan Värtsilän kirkon seurakuntasalin ja kerhotilojen puolella. Seurakunnan kerhot toimivat kirkon tiloissa! Siten myös lapset jo pienestä pitäen oppisivat pitämään kirkkoa omana kotikirkkonaan. Kirkkotie tutuksi periaatteella.
    Samoin on useampaankin kertaan tiedusteltu sitä, mihin ja milloin ovat Uskin Värtsilän kirkolle perinnöksi jättämät (metsän myynnistä saadut) varat käytetty.
    Värtsissä – eri otsakkeiden alla – on käyty laajaa keskustelua Värtsilän kirkon säilyttämisen puolesta ja on tiedossa, että myös Tohmajärven seurakunnan luottamushenkilöt lukevat kyseisiä tekstejä.
    Silti lähes ainoa vastaus on Lappalaisen selittelyt ja selittelyt: rahaa ei ole. Vaikeneminen ei ole vastaus!

    Voin tämän ja muutkin ko. aiheeseen liittyvät ja vastausta vaille jääneet asiat tietysti lähettää kirjeelläkin Tohmajärven seurakuntaan vaikka virka-apupyyntönä, jolloin viranomaisvastaus tulee antaa kirjallisena 30 pvän kuluessa.

  40. Uutisalasin 13.11.2013 Ajatuksia Värtsilän Kirkosta ja muustakin.
    Kirjoittaja Tohmajärven Srk Kirkkoherra Mikko Lappalainen.
    Tohmajärven Kirkkon peruskorjaus (2005)

    Kysyn mikä euro-osuus Värtsilän entisen SRK:n metsänmyynnisttä käytettiin KO Tohmajärven Kirkon peruskorjaukseen.
    Selventävä Lainhuuto omistuksen siirrosta tehty 2.5.2007.
    Lappalaisen kysymykseen:Mikä on Värtsilän Kirkon kohtalo viiden/kymmenen vuoden päästä totean:Riippuu seurakunnan kirkoherrasta/värtsilän asukkaiden aktiivisuudesta/Wärtsiläyhtymän
    mukanaolosta.
    Totean myös,että yli 70%n osuus verotuloista henkilökunnan palkkoihin on liian suuri.
    Myös odottaisin Kirkkoherralta avoimuutta,kuten niin moni muukin
    on pyytänyt vastausta kirjoituksissaan.
    Se onko kaikki moraalisesti mennyt oikein,ottakoot asiantuntijat
    kantaa halutessaan

  41. Kohta on kulunut vuosi siitä, kun seurakunta järjesti kuulemistilaisuuden Värtsilän kirkon kohtalosta. Värtsistä selasin tänään 146 kommenttia. Olin paljon unohtanut. Siksi kertaus oli tarpeellinen.

    Värtsilän kirkon pitäminen toimintakunnossa jatkuu Kotiseutyhdistyksen ponnisteluna. Seurakuntaan on lähdössä pyyntö, että yhdistyksen johtokunta saisi tilaisuuden keskustella kirkkoneuvoston kanssa lähitulevaisuudessa. On taottava niin kauan kuin rauta on kuuma, ja kuumahan se on.

    1920-luvulla Wärtsilä-Yhtymä pelastui konkurssilta Wilhelm Wahforssin ja työväestön yhteistuumin. Ei kai voi olla mahdotonta, että niin pienestä ongelmasta kuin Värtsilän kirkon pelastamisesta selvitään, jos yhdessä halutaan.

    Kotiseutyhdistys ry – Kirkkohallitus – Tohmajärven seurakunta yhdessä hoitavat homman, JOS niin halutaan.

  42. Saa nähdä milloin Värtsilän kirkossa siunataan ensimmäiset samaa sukupuolta olevat avioliittoon? Ponnistelu kirkon pelastamiseksi on tietysti perusedellytys. Aika näyttää, ilmeisesti parempaa tietoa ei vielä ole?

  43. Aiheestä ”Värtsilän kirkon kohtalo” kirjoittelu alkoi 26.9.2013. Tänään 26.11.2014 on julkaistu 148. kommentti, ja tämä on 149.

    Eilen illalla Tohmajärven seurakunnan kirkkovaltuuston kokouksessa on saamani tekstiviestin mukaan hylätty aloite kirkon ulkomaalauksesta siihen kuuluvine pienine korjauksineen!! Riittävän remontin kustannusarvio olisi ollut 22 441 euroa. Sen kattamiseen on Värtsilän Kotiseutuyhdistys ry tehnyt tuloksekasta työtä. Rahankeräyksen – tilin saldo tällä hetkellä on noin 7 000 euroa, ja kerjuu eri muodoisaan jatkuu. Mm. 1 000 kpl joulukortti on jo myyty. Vain osa siitä tulosta on tilillä. Puheenjohtajan tavoite on saada ”papinsäkkiin” 15 000 euroa puolen vuoden aikana. Se saavutetaan, vaikka ”Papit made in Värtsilä” -kirjasta ei olekaan tullut bestselleriä.

    Olen kuullut, että Jänisjoen rannalla sijaitsevasta, entisen Värtsijän seurakunnan diakonissan virka-asunnosta (kaksio) oltaisiin tekemässä ostotarjousta. Tarjouksen hintakin on tiedossa: 23 000 euroa.

    Jos kaksio myydään, niin seurakunnalla on kirkon ulkomaalauksen kustannusten rahoitus tilillä. Kun maalaukseen käytetään ensi sijaisesti se raha, joka juuri sitä varten on kerätty eri puolilta maata, niin 23 000 euron myyntituloa voidan käyttää myös muuhun, esimerkiksi Kemien seurakuntatalon tarpeelliseen urkuremonttiin.

    Mitä muuta? Ensinnäkin seurakunta voi työllistää Tohmajärven kunnan alueella maalareita. Ihalainen -ei se Maiju Lassilan luoma henkilöhahmo, joka meni tulitikkuja lainaamaan vaan työvoimaministeri Lauri Ihalainen – olisi kovin ylpeä tohmajärveläisistä.

    Toiseksi: Värtsilän kirkon ulkomaalaukseen ei tarvita kummarrusta Kirkkohallitukseen päin. Yksi kumarrus vähemmän, kun kummarretaan urkujen vuoksi!

    Edellä mainitussa rivitalokaksiossa on toiminut yhtenä päivänä viikossa lasten päiväkerho vuoden 2013 alusta, siis kaksi vuotta. Sitä ennen ties miten kauan seurakuntakodin päiväkerhotilassa. Kaksion myyminen ei aiheuta päiväkerhotyön lopettamista Värtsilässä. Jos jotain puutteita on sitä varten olemassa olevassa seurakuntakodin päiväkerhotilassa, niihin on tarjolla rahaa e.m tuloilla 23 000 + 15 000 = 38 000 euroa!!!

    Kirkkovaltuusto ja sen kautta myös kirkkoneuvosto uusiutuvat vuoden alussa. Edessä olevalle valtakaudelle tarjotaan uutta rahaa, mitä ei päättyvällä kaudella ole ollut, paitsi se pääoma rivitalokaksio, jonka ylläpitäminen on aiheuttanut jonkin verran kustannuksia ja osaltaan kasvattanut alijäämää eli velkaa.

    Nyt on kysymys pelkästään tahdosta, ei rahasta. Tahdotaanko toimintaa ja tarjontaa keskittää vai hajauttaa? Kirkon ikiaikainen työmalli on ollut viemistä, liikettä asutuskeskittymistä kyliin. Tästä voisi kirjoittaa myös pakinan pakana-sanan kehittymisestä maallikko-sanaksi.

    Tähtäimessä on edelleen se, että 6.8.2015 Värtsilän kirkko juhlii maalattujen seinien ulko- ja sisäpuolella 65-vuotista olemassaoloaan. Täytyy olla aikamoiset perustelut sen torpetoimiseksi. – Toivossa – uskossa ja – rakkaudessa on hyvä elää! kirjoittaa yksi papeista made in Värtsilä. Henki vielä pihisee.

  44. Jatkan, että yhdessä jatkaisimme. Lukekaa kommentti 8.10.2013. Tohmajärven seurakunta sai liitoksessa Värtsilän kirkon, jota erilaisin toimenpitein kehitettiin messun viettämistä varten. Ei sen tarjonnan vähentämistä, eikä varsinkaan sen väheksymistä varten.

    Yhdeksän vuoden palveluajan jälkeen muistan mieluisimmiksi kokemuksiksi kirkon eteisessä tervetulon toivotuket kättelyineen ja erityisesti kotiinlähtijöiden kiitteleminen: ”Kiitos, kun tulit!”

    Silloin oli kirkolle opastamassa viitta, siinä sittemmin puretun kaupan kohdalla. Ei ole enää! Miksi? Kenen tahto on toteutunut? Milloin sen paikalle ilmestyy mainos: ”eroakirkosta.fi”?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *