Kaustajärven koulun kevät 1964

Tuossa jutussa kesäleirejä Värtsilässä,  oli valokuva Kaustan maisemissa pidetystä leiristä, johon osallistui myös pari Svenskin tyttöä, joista vanhemmasta tuli Kaustan koulun viimeinen opettaja kaudelle 1963-64.

Siihen päättyi sen koulun noin 45 vuotta kestänyt toiminta. Sen jälkeen koulu oli sekalaisessa käytössä, enimmäkseen kesäleirikäytössä ja 80-luvulla myytiin yksityiskäyttöön.

Tässä pari valokuvaa vihonviimeisitä oppilaista vihonviimeisellä  kouluviikolla toukokuussa 1964!

x

x

Terveisin,

Pentti Tikka      Kuvat kirjoittajan

 

Share

15 comments for “Kaustajärven koulun kevät 1964

 1. Siinäpä arvokkaat kuvat. Kiitos Pentti!

 2. Tulee haikea olo näitä kuvia katsellessa. Koulun ovien sulkeuduttua lapset jatkoivat koulunkäyntiään Kenraalinkylän koulussa. Niinhän se on että kun kylältä loppuu koulu ja kauppa, siitä alkaa kylän hiipuminen. Niin se oli vuonna 1964 ja sama pätee myös tänä päivänä. Se tosin tulee muistaa, että monta hyvää veronmaksajaa Kaustajärven koulu on tähän yhteiskuntaan kasvattanut.

 3. Siinä se on syntymäpåikkani,jossa vietin ensimmäisen elinvuoteni
  koulun yläkerrassa 1948.Monenlaisia muistoja tulee mieleen myöhemmiltä vuosilta kaustalla.

 4. Kaustajärven koulun viimeinen lukuvuosi oli 1965 – 1966, siis syksy 1965 ja kevät 1966. Opettajina toimivat Seija Eskelinen ja puutöitä opetti Eetu Kinnunen. Oppilaita oli koulukuvan mukaan 11. Koulukuva on vielä tallella veljelläni. Syksyllä 1966 oppilaat siirrettiin Kenraalinkylän kouluun.

 5. Moikka kaima!Voihan peijuuni,jäi kausi 1964-65 väliin, kukahan silloin oli opena? Muistaiskohan silloiset oppilaat,Esko ja muut?

 6. Lähdetiedot olivat väärät. Koulukuvassa oli vuosiluku 11.11.1965, oletin, että koulu olisi jatkunut kevätlukukaudelle, vaan koulu lakkautettiin kesken lukukauden 1965 ja oppilaat siirrettiin Kenraalinkylän kouluun, josta annettiin todistus syyslukukaudelta. Syy tähän oli opettajan siirtyminen muihin tehtäviin, joten Kaustajärven kouluun ei enää valittu uutta opettajaa. Tieto perustuu veljeni todistukseen ko. lukukaudelta.

 7. Pentti Mielonen on varmaankin oikeassa. Minut valittiin Kenraalinkylään opettajaksi lukuvuoden 1965 alusta. Tulin töihin tosin vasta keväällä 1966 vapauduttuani varusmiespalvelusta. Syksystä 1965 alkaen minulla oli sijaisena Kenraalinkylässä Matti Manninen. Kaustajärven oppilaat olivat jo siirtyneet Kenraalinkylään. Kaustajärven koulun oppilaiden siirtymisestä kesken lukuvuoden Kenraalinkylään minulla ei ole muistitietoa.

 8. Taisi tuohon vieläkin jäädä jokin vuosilukuongelma.

 9. Mustapäitä Tarvaisen ja vaaleampia Tikan lapsia tunnistan, Turusen poikakin taitaa olla siellä ja Tellu niin nuori ja nätti !!

  Nykyään pastorskana Anttolassa.

 10. Koulutoiminta Kaustajärvellä on päättynyt minun syntymäni aikoihin, mutta jotakin muistoja paikasta on niiltä ajoilta jolloin se toimitti leirikeskuksen virkaa.
  Koulukiinteistön omistajahan oli Värtsilän kunta, mutta myös seurakunta käytti paikkaa omiin kesätapahtumiinsa. Todennäköisesti srk ei maksanut käytöstä mitään vuokraa, koska avainkin oli mahdollista noutaa kirkkoherranviraston ”tiskiltä”. Joku mielikuva on, että avainta olisi käyty ainakin alkuaikoina hakemassa myös Turusen Aimolta ja Hiljalta.

  Rippikoulussa ollessa vietimme yhden yöseudun Kaustassa. Sen jälkeen siellä tuli käytyä seurakuntanuorten porukalla useanakin vuonna kesäisiä viikonloppuja kuluttamassa. Kunnan suorittaman peruskorjausluonteisen remontin jälkeen myös talviaikainen käyttö helpottui, joten pidimme joskus siellä myös ohjelmallisen pikkujoulun saunomisineen ja ruokailuineen.
  Koulu oli meillä tukikohtana myös jollakin kesäisellä yökalareissulla; silloinkaan sen käyttö ei maksanut mitään.
  Jos koululla oli milloin jotakin liikehdintää, kävivät naapurit yleensä katsastamassa tilanteen, mm. nyt jo edesmenneet Heikki Tikka ja Aimo Turunen käväisivät joskus juttusilla.

  Ennen remontointia koululla oli vielä kaikkien kävijöiden nähtävillä kaikenlaista kouluaikaista materiaalia ja välineistöä. Minäkin selasin joskus opettajien pitämiä luokkapäiväkirjoja. Jostakin 1940-50 luvun mainitusta kirjasesta on jäänyt mieleen, että koulussa olisi ollut yhtäaikaa jopa yli sata oppilasta?! Perheet ovat olleet silloin suuria ja kylät asuttuja, joten eihän se tietysti mahdotonta ole.

  Kahelinin nuorimmainen lapsi Marita (Määttänen) oli kauan aikaa Kaustan viimeinen koululainen, mutta sittemmin koulun yksityisomistukseen siirtymisen (Hilkka ja Taisto Turunen) myötä kylään syntyi kaksi poikaa, joista jo toinen kirjoitti tänä keväänä ylioppilaaksi.

 11. No nyt kyllä heitti muistelijalla muisti, eihän se Tellu oo pastorska kuitenkaan, kunpahan on rovastin minukkana siellä Anttolassa.

  Tekevälle sattuu;)

 12. Muistan terävästi kuvienottopäivän varmaan senvuosi koska valokuvaan pääseminen ei ollut jokapäiväistä. Oli kevät 1964.
  Yläkuvassa on eka ja tokaluokan oppilaat opettajamme Tellervo Svenskin kanssa.
  Oppilaat vasemmalta: Taisto Turunen, Esko Tarvainen, rajavartijanpoika Asko, Kerttu Tikka ja hänen takanaan Arja Oinonen.
  Alakuvassa on koulun kaikki oppilaat.
  Alarivissä vasemmalta: Kirsti Tikka, Seppo Mielonen, Esko Tarvainen, Kerttu Tikka, Asko rajavartijanpoika, Arja Oinonen.
  Toisessa rivissä vasemmlta: Taisto Turunen ja Pekka Tarvainen.
  Ylärivissä vasemmalta: Anita Tikka, Leena Tarvainen, Jorma Tarvainen, Veikko Tikka ja Matti Mielonen.
  Keittäjänä oli Kati Jormanainen, joka ei halunnut tulla kuvaan. Poikien käsitöitä opetti kerranviikossa ilpapäivän Eetu Kinnunen. Rakennusten kunnosta huolehti Juho Tarvainen omientöidensä ohessa.
  Minä olin näissä kuvissa ensimmäisellä luokalla. Toisenluokan aloitin myös Kaustajärven koulussa ja koulun viimeisenä opettajana oli Seija Eskelinen Hoilolasta. Seija lopetti opettaja saatuaan uuden työpaikan Tuupovaaran kunnantoimistosta.

 13. Alimmasta kuvasta, vasemmessa reunassa oleva tyttö on Pirjo Parviainen. Pirjoksi minä hänet tunnistan

 14. Esko! Ei tainnut Anita Tikka olla Kaustan koulussa tuohon aikaan. Katsopa kuvaa tarkemmin niin muistuu mieleen kuka ko. henkilö on.

 15. Anteeksi Anita. Kiva, kun huomasit. En valitettavasti tunnista henkilöä, kun olin silloin pieni pojan kossi. Keväällä silloin oli räkätin pesät mielessä ja rannan kutuhauet. Kerro, kuka kyseinen henkilö on. Esko

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *