Alakoulussa

Sekametelisoppaa
Kallioniemen uusi lastenkirja
Reuhurinteessä tapahtuu

Tuula Kallioniemi: Aaveita ja avaruusolentoja,
kuvitus Jii Roikonen, Otava 2012

Joskus olen ihmetellyt Tuula Kallioniemen tapaa kirjoittaa. Hänen henkilönsä kun kokevat ja tekevät kaiken vähän niin kuin huiskin haiskin, siis sekavasti. Mutta eipä hätää, kuvittaja Jii Roikonen, joka tunnetaan mm. Jasso-Kissan isänä tekee täyden työn kootakseen Kallioniemen teemat nippuun ja hauskasti ja oivaltavasti sen tekeekin. Kaikesta huolimatta Reuhurinne tuntuu iskevän nykylasten tajuntaan, aikamme kun on tavallaan kaoottinen ja tapahtumia täynnä. Lapset varmaan aistivat maailman tapahtumat omalla tavallaan, mm. Kallioniemen lapsenomaisen huumorin kautta.

Rehurinteen koulussa tapahtuu kummia.

Reuhurinteen koulussa tapahtuu kummia.

Nyt on tullut aika viettää Reuhurinteen alakoulun opettajan Aapeli Käen 50-vuotissynttäreitä ja lapset tuumivat, että ope alkaa olla jo tosi vanha. Toden totta, viisikymppiseltä vaatii melkoista mukautumista, jos aikoo pysytellä näiden energiapakkausten kyydissä.

Tähän kirjaan mahtuu paljon tapahtumia, kuinkas muuten. Vertailukohtakin löytyy, Parvelan Ella-kirjat, joissa mene on jotenkin selkeämpää, vaikkakin joskus myös mielikuvituksella siivitettyä, jos sitä vertaa tavallisen lapsen elämään. Totuus tietysti on, että lipan alta on heitettävä paljon, jos aikoo lapsille kirjallisuutta tehdä, muuten eivät kirjat kiinnosta kohderyhmää.

Entinen oppilas saapuu Reuhurinteella pukeutuneena kuningattareksi, mutta hän onkin jo toimittaja ja tulee tekemään juttua viisikymppisestä opettajasta. Koulun ikkunaan on ilmestynyt lokin tuhru, Aapeli Käen pihassa on avaruusolentoja, jotka osoittautuvat peitetyiksi joriineiksi, Aapeli Käen mummi tulee sijaiseksi, Verneri ihastuu Tinttiin, jne jne… Siis kirja kyllä puolustaa paikkansa ulkomaisten alakouluviritysten rinnalla.

Jouko Varonen

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *