Valmiiksi naurettu

 

Maija-Liisaa ja siskoaan ihan naurattaa.

Maija-Liisaa ja siskoaan ihan naurattaa.

Maapallon surullisin eläinlaji keksi naurun, Friedrich Nietzsche. Brittiläisen komedian vitsit ovat usein valmiiksi naurettu. Sillä koetetaan kohottaa tunnelmaa. Nauru tarttuu ja halutaan katsojan välitön reagointi.

Nauru on terveellistä. Nauru synnyttää positiivisia tuntemuksia, ja hyvällä tuulella olevien potilaiden on todettu paranevan nopeammin. Nauru rentouttaa lihaksia, laskee sydämen lyöntitiheyttä ja alentaa verenpainetta. On helpompi nauraa kuin itkeä. Nauruun purskahtavan ihmisen kivutkin lievittyvät.

Nauru on ominaista vain ihmisille. Nauru on synnynnäistä, mutta ihminen myös oppii nauramaan ja tietämään, milloin on sopivaa nauraa. Toisaalta eräässä laulussa on sanat: Jos minä vien sinut markkinoille, niin hevosetkin nauraa. Jossain sosiaalisissa tilanteissa ihmisten on pakko nauraa. Nauretaan vain sen takia, että normit ja aikaisemmin opittu käytös kertoo, että tietyissä kohdissa on naurettava. Naurua näytellään, viestitetään tilanteesta nauttimista, vaikka oikeasti tilanne ei naurattaisi yhtään. Pomon kertomalle vitsille on syytä nauraa.

Lapset kuitenkin poikkeuksetta parkuvat, eivätkä naura syntymänsä jälkeen. Koko suvun voimalla ensimmäistä hymyä ja naurua odotellaan. Lapsen naurua esille houkuttelevan aikuisen ilmeet ovatkin usein varsin koomiset.

Hymyllä on taipumus hyytyä. Itku pitkästä ilosta, pieru kauan naurannasta. On kauhistuttavaa menettää kontrollinsa kokonaan tilanteessa jossa pitäisi pitää pärstä peruslukemilla, ja nauraa niin että koko ruumis hytkyy. Siinä suu aukeaa levälleen hohottavaan tai ulvovaan nauruun. Silmät sulkeutuvat viiruiksi ja silmäkulmiin ilmestyvät naururypyt.

Otetaan ilo irti elämästä. Ilosta voi nauraa. Mukavassa seurassa on hyvä nauraa makeat naurut yhdessä hekotellen. Joskus vain nauraa hihitellään. Yksin nauraminen ei ole hauskaa. Yksinään naurajaa katsotaan julkisilla paikoilla pitkään.

Vahingonilo on aidoin ilo. Ivan ja pilkan kohteeksi joutuminen on jotenkin noloa. Kenenkään ei pitäisi olla niin sydämetön, että nauraa jonkun toisen ulos tilanteesta.

Kuka viimeksi nauraa, se parhaiten nauraa!

Maija- Liisa

6 comments for “Valmiiksi naurettu

 1. Ovatkohan nauravaiset siskokset lähteneet
  purjehtimaan trooppiselle Naurun saarelle,
  tuohon pinta-alaltaan maailman pienimpään
  tasavaltaan….

  *
  Raikas kuva kertakaikkiaan!

 2. Maija-Liisa onkin kerännyt laajan katsauksen naurusta. Ihan hyvä muistutus minulle. Yritin kovasti miettiä milloin olisin nauranut viimeksi, mutta eipä tule mieleen. Olen kyllä saattanut hymyillä joskus..

  Minä kun olen niitä, jotka nauravat samalle vitsille kolme kertaa. Ensiksi silloin kun se kerrotaan. Seuraavaksi sitten kun se minulle selitetään. Kolmannen kerran sitten aikojen kuluttua kun minä sen viimeinkin ymmärrän.

  Tässä vielä pari nauruun liittyvää viisautta;
  ”Nauru pidentää ikää ja elämä tulee muutenkin kalliiksi”
  Siirakin kirjasta; ”tyhmä mies avaa suunsa naurun hohotukseen, viisas tuskin hiukan hymyilee”

 3. Todellakin; elämä tulee kalliiksi, varsinkin pitkä elämä!

  Onneksi siinä Siirakin kirjassa puhutaan vain tyhmistä
  miehistä, eikä mainita nauravia naisia.

  En päässyt kirjoittajatapaamiseen paikalle, mutta sain
  sentään kuvani tänne Värtsiin. Nähdään jossain. Yritän
  vielä käydä katsomassa sen teatteriesityksen.

 4. Nauraminen on myöskin tunnetasolla viestintää, on hyväntahtoista naurua, hämmästyksestä kertovaa, riemukasta ja sitten se viiltävä pilkallinen nauru.Sitten on vielä sellainen nauru ja hymy jonka taakse peitetään kaikki mitä mielessä liikkuu.

 5. Tyttären lapset olivat meillä hoidossa kaksiviikkoa. Kuhmoon ajellessamme pienempi nukkui valtaosan matkasta. Vanhempi lapsi, joka ei vielä osaa lukea pelasi omalla puhelimellansa pelejä. Pelin lomassa ukin pieni poika kysyi: Ukki tiedätkö miksi poliisi asemalla ei ole vessoja? Mietiskelin kysymystä ja en löytänyt vastausta. Pyysin ukinpojalta vastausta. Vastaus kuului pienen naurunkera: Siellä osataan pidättää.

 6. Hyvä! Esko.
  Juohtuipa mieleen, kun lääkäri teki tutkimusta savolaiselle isännälle.
  Kysyen:
  – Mites vatsa toimii?
  – Joka aamu jo kuudelta.
  – Sehän on hyvä.totesi lääkäri.
  – Ei kylläkään totesi isäntä, kun itse herään vasta seitsemältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *