Simukan trilleri

Jännitystä riittämiin
Ilmaisutaidon lukiossa tapahtuuSalla Simukka: Punainen kuin veri, Tammi 2013

punainenkuinveriNatalia luuli pystyvänsä vetämään välistä, mutta erehtyi. Hän pakeni Vuittonin laukun kanssa, laukun joka oli täynnä viisisatasia. Mutta karkumatka ei onnistunut. Veri tahrasi lumen ja setelit.

Ilmaisutaidon lukiossa Lumikki koki yllätyksen, kun löysin pestyjä rahoja, veren hajuisia, roikkumassa narulla pimiössä. Ja hetken päästä niitä ei ollut. Mutta Lumikki oli nähnyt tarpeeksi. Hän oli mukana kansainvälisen huumebisneksen syövereissä, tahtoi tai ei.

Simukan proosa on nuorille kirjoitettua, mutta sisällöltään aikuisviihdettä. Jotenkin asetelmat vaikuttavat kömpelön makuisesti rakennetuilta. Mutta nuoria Simukan proosa oletettavasti kiinnostaa. Aikuinen lukija pitäisi Simukan rakenteluja, aina päähenkilön edesottamuksia myöten, vähän pintapuolisina ja naiiveina.

No Lumikista on tulossa päähenkilö kokonaiseen trilleritrilogiaan, joten pulinat pois. Simukan soisi jatkossa vähän skarppaavan kielen, juonen ja tapahtumien suhteen.

Lumikki toki joutuu melkoiseen myllerrykseen, kun kirja etenee kohti huipennustaan. Itse olen ajatellut, että nuorille pitää kirjoittaa hyvin ja rehellisesti. Yleensä parasta nuorisoproosaa on sellainen, jossa ei ole juonellista ryöpytystä, vaan jännitteet muodostuvat arkisista kuvioista ja psykologisesta tarkkanäköisyydestä.

Simukka näyttäytyy minulle viihteellisenä ja aika falskina nuorten kertojana, jolla on taipumusta stereotypioihin ja jonka faktatietous ei ole erityisen hyvä. Myös henkilöhahmojen taustat olisi voinut käsitellä syvemmin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *