Tenniskenttä Värtsilässä

60-70 lukujen vaihteessa kerrottiin, että joku ökyrikas tanskalainen pohatta on muuttanut seudulle. Ensitöikseen hän alkoi rakentaa tenniskenttää Tohmajärven ja Värtsilän rajamaille Patsolankoskelle. Samaan aikaan rakennettiin hänelle kesämökkiä siihen lähelle. Mökki ei ollut mitenkään kaksinen noin pohatan mökiksi, mutta tenniskenttä tehtiinkin sitten viimeisen päälle.

Tenniskentta

Kävin silloin tällöin ohi kulkiessa katsomassa työmaata. Salaojaputkistoa oli kentän alus täynnä ja lekasoraa tai mitä lie, ja päällä punaista tiilimurskaa. Kenttä oli tehty kaikkien tiedossa olevien säännösten ja suositusten mukaan. Vesi ei lainehtisi kentällä vaikka sataisi kuinka kovasti. Ympärille tehtiin korkea alumiiniaita.

Me kateelliset ajattelimme, että rikkailla on rikkaan metkut ja liika raha pitää jotenkin levitellä maailmalle. Eikö sitä rikkaankin kelpaisi tennistä lätkiä vaatimattomammallakin kentällä. Taitaa olla aika itserakas tyyppi.

Tenniskurssit

Kun kenttä oli valmis, paikallisissa lehdissä oli ilmoituksia ilmaisten tenniskurssien järjestämisestä.  Tenniskursseista oli tehty juttuja lehtiin. Omistajan haastatteluja oli saatu myös lehtiin mukaan.  Hän piti itse tenniksestä ja halusi nähdä, että sitä myös pelataan. Koska hänellä rahaa yli oman  tarpeen niin siksi hän osti tällaisia kesämökkipaikkoja eri maista ja eri paikoista ja rakensi sinne tenniskentät niinkuin tännekin. Kun hän meni käymään mökillään niin hän toivoi, että näkisi siellä  pelattavan tennistä ja että tennisharrastus leviäisi kyseiselle paikkakunnalle. Ei tainnut ollakaan  itserakas tyyppi koska meitä varten kentän rakensi.

En tiedä kävikö pohatta itse koskaan mökillään. Tenniskursseja hän maksoi niin monta kuin halukkaita riitti. Minäkin kävin. Kursseilla opetettiin myös kentän kunnossapitoa. Aina pelin tai  harjoituksen jälkeen kenttä harjattiin leveällä harjalla. Joskus tasoitettiin ja tiivistettiin kenttä raskaalla jyrällä. Pelaamisen jälkiä ei saanut jäädä.

Käydessäni hiljattain kentän reunassa huomasin, ettei ainakaan tuoreita pelaamisen jälkiä ollut    ja tiilimurskakin oli alkanut ruohottumaan huolestuttavasti. Muutama harjauskerta oli varmaan jäänyt tekemättä.

Mikä on kentän nykytilanne

Tietääkö joku mikä on kentän tilanne nyt? Onko se yleisessä käytössä vai ei? Mitään infotaulua en käydessäni kentällä huomannut. Mikäli käyttö on sallittu, siitä olisi hyvä saada julkista  tietoa. Olisihan se eräs varteenotettava vetonaula myös matkailijoille.

6 comments for “Tenniskenttä Värtsilässä

 1. Uutta ihmeteltävää näyttää riittävän joka päivälle; tarkoitan itselleni.

  Siinä on mennyt Alpolla hyvä retkipäivä hukkaan, kun piti tenniskurssilla käväistä. Monesko lienet tilastoissa.

 2. Kenttä on yksityisomistuksessa ja siten yksityiskäytössä. Kenttää on nyt kunnostettu uudelleen. Pelin jälkeen pelaamisen jälkiä ei edelleenkään saa jäädä 🙂

 3. Jospa vähän oiottaisiin noita tietoja.
  Patsolankoskella olevan huvila-alueen omisti suomalainen esittelijäneuvos Einar Jacobsen , hänen työpaikkansa oli Kööpenhaminan suurlähetystössä. Hän kävi säännöllisesti joka kesä Kaurilassa . Olihan hänen ensimmäinen vaimonsa Kaurilasta ( haudattu T järven vanhalle hautausmaalle). E J:n kuoltua alue on myyty.
  Ei ole tapana kertoilla entisten asiakkaiden asioita . Tällä kertaa katsoin aiheelliseksi oikaista tietoja.

 4. Isot kiitokset Hennalle ja Reinolle tietojen päivityksestä. Silloisia kuulopuheitahan minun tietoni olivat. Kyllä Herra Jacobsen teki silloin hienoa työtä tämän tennis harrastuksen eteen. Luultavasti monille muillekin jäi kipinä lajin pariin hänen ansiostaan. Silloin ostettu oikein merkkituote-mailakin on minulla ollut tänne saakka tallessa. Vasta tänä keväänä raaskin sen hävittää kun tenniskenttiä ei asuinseuduillani ole.

 5. reino a tuomari jacbsenin vaimo,äitini hulda inkeri os turunen pitkäsen sisarukset laina,jenny ja linda,poliisi karhun tytär alli hacklin,poika pentti sekä ida söder olivat keskenään unohtamatta enoani taunoa pitkäsen sisarusten lapsia ,joosen perilliset.mummolansa tänäpänä tarmo huovisen kotipaikka,tässä se osa serkuksista ketkä muituvat mieleeni,pitkäsen sisaruksia oli toistakymmentä kaikkiaan.

 6. immolan hovin kuvan pari,onko kuvassasimo varonen vaimoineen?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *