Nurkkalan arkea

Moneen kertaan on Värtsissä todettu, että tätä nettilehteä tehdään talkoovoimin täysin vapaaehtoisesti ja palkattomasti. Värtsin päätoimittaja Eira onkin arkisin aamukahdeksasta iltapäivän neljään toiminnanohjaajana Tohmajärven Nurkkalassa. Niinpä,  ja ilta sitten usein kuluukin tietokoneen ääressä talkootyönä Värtsiä toimittaen. Tässä on oikein ison kiitoksen paikka!

Nurkkalasta ruokaa, vaatehuoltoa, kierrätystä

Tapaan Eira Varosen toimistohuoneestaan ”paperitöiden” äärestä. Toiminnanohjaajan nimikkeellä Eira vastaa  Nurkkalan hallinnosta ja taloudesta. Tarvittaessa ottaa vastaan pesulaan tulevia mattoja tai muuta pyykättävää,  käy myymässä kirpparin tavaraa tai pyörähtää avuksi keittiöön. Vaikka voittollista tulosta ei tavoitella, kaiken toiminnan ja talousasioiden on oltava kunnossa. Pöydällä on kasa papereita.  Palkat on maksettava ja kaikki asiat hoidettava ajallaan, jotta yhdistys voisi toteuttaan tarkoitustaan.  Otan pari valokuvaa ja Eira ohjailee minut ruokalaan.

Nurkkalan toiminnanohjaaja Eira työpöytänsä takana

Nurkkalan toiminnanohjaaja Eira työpöytänsä takana

Nurkkalan kahvioruokalassa on kymmenkunta henkeä aterialla heti lounasajan alkaessa. Päivittäin ruokailemassa käy 20-30 lounasvierasta.  Jututan muutamaa asiakasta, jotka kertovat, että ovat käyneet päivittäin lounaalla koko ruokalan toiminnan ajan. Kinkkukiusaus lisukkeineen  maistuu. Kovin runsasta menuuta ei voi kuvitellakaan saavansa pöytään  viiden euron hinnalla. Nurkkala onkin voittoa tuottamaton yleishyödyllinen yhdistys, jonka tarkoituksena on tarjota palkallinen työpaikka pitkäaikaistyöttömälle työnhakijalle. Tällä kertaa on palkattuna kahdeksan henkilöä ja lisäksi on viisi työharjoittelijaa.  Tämä on keskeisintä sisältöä Nurkkalan toiminnassa.

Ruokalaemäntänä kinkkukiusauksen parissa Satu Ikonen.

Ruokalaemäntänä kinkkukiusauksen parissa Satu Ikonen.

Ruotukaverit Taisto Kettunen ja Onni Lehikoinen sekä Sylvi Lehikoinen .

Lounaalla Sylvi ja Onni Lehikoinen sekä Taisto Kettunen.  Miehet kertoivat olleensa ruotukavereina Onttolassa.

Kahvioruokalan lisäksi Nurkkalassa toimii pesula, ompelimo, kirppis ja nettipiste. Nämä kaikki saman katon alla.  Pesulassa on suuri kone, jolla liinavaatteet ja matotkin puhdistuvat.  Ompelimossa asettuvat vetoketjut paikoilleen, helman tai lahkeiden lyhennykset ja muut korjausompelut hoituvat ja verhotkin  valmistuvat.

Tanja Ontto palvelee ompeluasioissa.

Tanja Ontto palvelee ompeluasioissa.

Nurkkalan toimesta hoidetaan  Tohmajärven teveyskeskuksen kahviopalvelut ja teollisuusalueella oleva sähkö- ja elektroniikkaromun  SER- keräyspiste Voimatie 1:ssä.

Nurkkala toimii myös   EU:n ruoka-avun jakopaikkana Tohmajärvellä. Toiminnanohjaaja kertoo, että viime vuonna jaettiin jauhoja, makaronia, korppuja ym. ruoka-aineita yhteensä noin 7500 kg, jossa on mukana yli 4000 kg seurakunnan jakeluosuutta.  Paikalle osuneelle kysyjälle Eira joutuu vastaamaan, että juuri  nyt ei ole jaettavaa, ei ennen kuin seuraava jakeluerä saadaan varastoon.

Yhdistys, jota kutsutaan Nurkkalaksi on viralliselta nimeltään Tohmajärven Nurkka ry  ja on Pohjois-Karjalan Työttömien Yhdistysten Toimintajärjestö ry:n  jäsen.  Kunta on ollut vahvasti mukana yhdistyksen perustamisessa. Tätä osoittanee sekin, että  yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana toimii kunnan kehittämispäällikkö Liisa Laasonen ja kunta on ollut apuna toimitilan vuokrauksessa.  Lisää  linkeistä.   http://www.nurkkala.net       http://www.pktt.fi

18 comments for “Nurkkalan arkea

 1. Kiitos vaan eilisestä, oli maukasta maksakastiketta! Onnea ja menestystä pyyteettömälle työllenne.

 2. Sepolle kiitokset artikkelista näin toimitus sai tunnistettavat kasvot. Ei näistä toimijoista muutoinkaan liikaa kerrota joten menestystä Nurkkalan työlle ja siunattua Pääsiäisen aikaa kaikille.

 3. Olipa hyvä juttu Nurkkalasta. Hyvin toiminta selvitetty ja tosi hyvät valokuvat.

 4. Joinpa terveyskeskuksessa hyvät kahvit. Tarjoomukset oli houkuttelevia ja niitä oli yltäkyllin. Kiitoksia Nurkkala! Sepolle myös kiitokset jutusta!!

 5. Mainostamistahan tämäkin on.. mutta ei ns. ”yritystoiminnan” mainostamista. Nurkkala on yleishyödyllinen, voittoa tavoittelematon yhdistys jonka toiminnan tarkoituksena on vain ja ainoastaan kuntamme pitkäaikaistyöttömien työllistäminen ja työharjoittelupaikkojen tarjoaminen.

  Uusi palvelu Nurkkalassa! NURKKALAN EKOTORI! Huonekalujen kierrätyskeskus!

  Ma 7.10. avataan NURKKALAN EKOTORI ent. Pysäkin tiloihin (Nurkkalan alakertaan). Otamme vastaan pääasiassa lahjoituksena hyväkuntoisia huonekaluja! Sohvia, sänkyjä, kirjahyllyjä, lipastoja, jne, jne. Kysy myös myyntitiliä!

  Tee EKOTEKO ja KIERRÄTÄ!

  Auta Nurkkalaa käynnistämään EKOTORI palvelu! Nurkkalan tulot menevät kuntamme pitkäaikaistyöttömien työllistämiseen!

  Kysy myös noutopalvelua puh 040-361 7073!

  Myytävät huonekalut löydät jatkossa myös netistä http://www.nurkkala.net

  t:Eira

 6. Vaikka olen käynyt Nurkkalassa, sain lisää hyödyllistä tietoa Eiran jutusta. Kiitos! Pitääpä pistäytyä kahvilla apteekkimatkalla.

  Ierikka

 7. Siellä, siellä se Eira on…..

  Pohjois-Karjalan radion toimittaja oli puoli yhdeksän
  jälkeen Tohmajärvellä Nurkkalassa. Toiminnanjohtaja
  Eira Varonen ja pari muutakin henkilöä olivat jututettavina.

 8. Kannattaa kuunnella em. asemaa myös, huomenna perjantaina puoli kahdeksan aikoihin aamusta! =)

 9. Sydämellinen kiitos, Eira, että annoit vinkin kuulemiselle, joka oli mennyt aikanaan ohi korvieni! Ja kiitos, että teet tuota hyvää Tohmajärvellä!

  Nurkka tuli nyt minulle ulos nurkasta. Tosin olen siellä useinkin käynyt. Mutta ei ole kukaan rintaansa röyhistäen esitellyt moista paikkaa sen syvimmässä merkityksessä. Vaatimattomuus tietysti kaunistaa.

  Nyt minusta tuli kanta-asiakas, kun käyn apteekissa ja muissa paikoissa, jonne auto kuljettaa. Jos on maha tuolloin täynnä, niin kahvit mahtuvat aina. Kirpputori siellä on kylläkin kiusaus. On niin paljon mielenkiintoista tavaraa tarjolla!!!

 10. Kiitos Erkki lämpimistä sanoistasi!

 11. Kuuntelin jutun ja Ojalan laskuopin mukaan kunta säästää kuukaudessa melkein 16 500 euroa. 47 työntekijää x 350 e/kuukausi tekee 16 450 euroa. Järkevää toimintaa! T veronmaksaja Masa

 12. Oikein hätkähdin kun luin verkko-Karjalaista.
  Siellä oli ikäviä Nurkkalan tulevaisuuteen liittyviä
  uutisia.

 13. Tässä politiikka konkretisoituu, todella! Sanonta: äänestä, pitäisi saada aivan uuden merkityksen niillekkin, joille se ei ole merkinnyt aiemmin mitään. Siellä eduskunnassa päätetään mm. näistä asioista.

  Maksumiehenä tämän uuden lain myötä, erittäin isojen ja kalliiden jälkiseurauksin tulevat olemaan veronmaksajat, eli tässä tapauksessa kaikki Tohmajärven kunnan veronmaksajat.

  Tämä asia on valtakunnallinen ja koskee myös muita kuntia ja kaupunkeja.

  (Valtion kassasta jää jaettavaa näin sitten jonnekkin muualle enemmän…)

  Periksi emme kuitenkaan anna vaan yritämme vaikuttaa asioihin jo nyt! Kolmannen sektorin merkitys on ymmärretty yhteiskuntamme toimijana tärkeäksi!

  Nousukautta odotellen.. ! ja sitä että kaikille on tarjolla jotakin, jossakin muodossa = TYÖTÄ ja tekemistä!

 14. Hyvä, Eira! Kunpa tolkku tulisi sinne Hesankin päähän.Vaativat ihmisiä töihin, mutta mihis menet, kun töitä ei oo.Jonninjoutavan märehtimisen sijaan alkaisivat miettiä, miten niitä työpaikkoja luodaan. ja mikä siinä on, kun niitä ei synny.

 15. Tohmajärvellä asuu hienoa ja vieraanvaraista väkeä. Siitä suuri kiitos. Oli hienoa käydä. Terveisin Jari Nykänen,Seinäjoki. Kaustajärveläisille erityiskiitos.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *