Tallukkaat

tallukkaat

Silloin kun täällä Värtsin sivuilla keskusteltiin saappaista, lapikkaista, jatsareista ym. oli minulla tilaisuus osallistua tallukkakurssille. Kurssi oli Vapaaopiston ns. lyhytkurssi, kaksi päivää viikonloppuna, yht. 10 tuntia. Kukaan kurssilaisista ei saanut tallukkaita ihan valmiiksi mutta siihen vaiheeseen kuitenkin että kotona tehtiin loppuun.

Itse tein nuo harmaan kurssilla ja punaiset heti samaan syssyyn kotona. Punaisten tekoon meni jo paljon vähemmän aikaa. Tarvikkeina oli uusia tai vanhoja kankaita, puulestit, ompelukone, käyrä neula ja verkonpaulotuslankaa. Ulkopohjat laitoin molempiin tallukkaisiin vanhoista huopavarsista. Siihen tarvittiin naskalia avuksi reunojen ompeluun ja keskeltä pohjat kiinnitin maitoliimalla.

Harmaiden tallukkaiden päällinen on uutta villakangasta ja punaisten vanha vanunut villasaali. Pyöräytin vielä kerran pyykkikoneessa. Sisälle tukikangasta, välivuori ja vuorikangas. Välipohja ommeltiin näistä samoista kankaista tikkaamalla.

Tallukkaiden teko oli lähinnä hauskaa. Kaikki työvaiheet olivat niin tavallisia ja ymmärrettäviä. Pohjien ompelu oli työlästä kun naskalilla piti tehdä reikä neulaa varten. Ei kuitenkaan ylivoimaisen hankalaa. Nauhojen niittien kiinnittämiseen tarvitsin puolison apua. Omat käsivoimat eivät riittäneet reiän tekoon moninkertaisen kankaan läpi. Ja etenkin pohjanompelun aikana piti muistella edesmenneitä isää ja mummoa ja sitä suutaria jonka naskalilla reikiä tein.

Tallukkaathan ovat paremminkin länsisuomalaisten juttu, ”köyhän miehen kenkä”. Tosin sotien jälkeen Itä-Suomessakin tallukkakursseja pidettiin. Ainakin martoilla täällä kursseja oli. Naapurin emäntä kertoi tehneensä tallukkaat koululla pidetyllä kurssilla.

Maila L

Share

4 comments for “Tallukkaat

  1. Minulla oli pienenä Lahden kaupungin katuja kulkiessa mustat tallukkaat. Osto-sellaiset taisivat olla.

  2. Kauniit ovat ja taidolla tehdyn näköiset!
    Hintakin on varmaan edullinen itse tehtynä.

  3. Kaikki tarvikkeet löytyi kotoa. Tosin lestit jouduin ostamaan ja käyrän neulan. Punaiset tossut tein laudasta pohjallisen mukaan sahatun puulestin päälle ja se toimi ihan hyvin. Välipohja naulataan puulestiin ja siinä ommellaan päälliseen kiinni.

  4. Hyvän näköiset tallukkaat kuvassa on. Punaiset näyttävät ryhdikkäämmiltä, siis työ tekijäänsä neuvoo. Itse en kankaasta ole näitä tehnyt vaan hovuttamalla ja silloin ne ovat syylingit tai sisätossut. Huovuttamalla saa tossut nopeammin, siis se varsinainen tekovaihe vie aikaa noin puolitoista tuntia tossulta ja kolmisen tuntia parilta. Huovuttamisessa on vain yksi sanomisen kohta, kun paras huovutusvilla on käsittelemätöntä lampaan villaa niin kädet ja huone haisee lampolalta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *