47 comments for “Viikon puheenaiheet, vko 7

 1. Erkille: Tarkistin,että Värtsilän Seurakunnalla oli metsää Nenosenlammen päässä ylettyen lampeen.Tuntuisi kohtuulliselta,että mikäli tästä alueesta myytäisiin esim kaksi tonttia rahat käytettäisiin esim värtsilän kirkon korjaukseen.Maat on vuokrattu Uusi-Värtsilän erälle,josta sain tiedon. Tunnet varmasti,joitakin Tohmajärven seurakunnan luottamushenkilöitä joilta asiaa voi tiedustella,mikäli Kirkonkorjaukseen ym muuhun tarvitaan rahaa.

 2. Pertti, pidän suuressa arvossa aktiivista kiinnostustasi rakasta Värtsilän kirkkoa kohtaan. Olisi häpeällistä, jos en nyt tekisikään mitään.

  Paitsi että tuo kirkko on monen, monen hengellisen heräämisen ja kasvun paikka, esimerkiksi minun, se on sotien jälkeisen kirkonrakennustoiminnan loistava esimerkki. Ei sovi tässä kilpailuihanteiden helvetissä unohtaa myöskään niitä monia tahoja, jotka auttoivat köyhää rajaseurakuntaa saamaansa kirkkonsa.

  Tähän yhteyteen on pakko liittää yksi messun sisältöä koskeva jatkorippis. Messussa on kohta, joka on nyt mitä ajankohtaisin. Tarkoita ns. uhrivirttä, joka lauletaan, kun ollaan siirtymässä sanaosasta ehtoollisosaa. Virren aikana tapahtuu kaksi asiaa. Ensinnäkin kootaan kolehti. Toiseksi katetaan leivän ja viinin pöytä. Molempia seikkoja yhdistää yksi asia: tuodaan esille Jumalan antamia lahjoja. Niin sitäkin huolimatta, että ne on työllä ansaittua ja traktorin avulla tuotettuja.

  Rahat pannaan kiertoon eri tavoilla, joista aina kerrotaan läsnäolijoille. Leipä ja viini pyhitetään, että liittyisimme Kristukseen, jolla oli halu auttaa ihmisiä. Ja jolla oli ”tapansa mukaan” käydä temppelissä tai synagoogassa.

  Leino Hassinen kokeili 1950-luvulla kolehdin kokoamista niin, että seurakuntalaiset kävelivät penkeistään kuoriin, jossa oli kori rahoja varten. Minä muutin pöydän kattamista, niin että joku seurakuntalainen toi uhrivirren aikana leivän ja viinin sivualttarilta pääalttarille eli ehtoollispöytään. Nämä oppi-isäni ja minun ideat voisi yhdistää. Silloin rahalle tulisi kaiken muun tarkoituksen lisäksi myös hengellinen ja diakoninen sisältö. – Sitä paitsi siinä olisi käytössä alkuajan kristittyjen antama malli – valitettavasti sittemmin unohdettu – uuskäytössä. Silloin koolle tultaessa tuotiin ruokatarpeita mukana. Kun niistä osa oli yhdessä nautittu – myös sakramenttina – jäljelle jääneet vietiin niille, jotka eivät syystä tai toisesta päässeet mukaan, mutta olivat tarpeessa.

  Mutta mitäpä minä saarnaamaan, kun Värtsilän kirkon käytöstä pois oleminen on viikosta toiseen kirkollisten ilmoitusten lopussa. Toistaiseksi määräaikaisesti. Mutta kun on siihen totuttu, niin varmaankin lopullisesti. Ellemme, niin kuin ilmeisenä talousmiehenä ehdotat…….!!!

  Ierikka

 3. Mitähän karttoja Pertti K on tarkistellut?

  Niinkuin aikaisemmin totesin, sanon nytkin,että Värtsilän
  seurakunnan maat EI ulottuneet Nenosenlammen rantaan asti,
  lähelle kylläkin.
  Tohmajärven seurakunnan maa on rantaan asti.
  Uimaranta on lohkaistu kunnan omistukseen Tohmajärven srk:n
  maasta.

  Kansalaisen Karttapaikasta mämä näkyy tilanrajoineen ja
  rekisterinumeroineen tarkasti.

  Epäilen vahvasti, että ei taida olla kovinkaan monella nykyisellä
  luottamushenkilöllä tietoa, seurakunnan kiinteistöistä.
  Katselevat vaan asioita papereista ja kuulopuheiden mukaan
  tekevät päätöksiä metsäasioista.

  Silloin ennen, kun järjestelin srk:n metsiin tutustumisretkiä,
  senhetkiset luottamushenkilöt olivat kiinnostuneita metsäasioihin. Rovasti-Osmo oli myöskin aina mukana.
  Nenosenlammen palstallakin käytiin useamman kerran
  Osmo piti hartaushetkenkin isojen puiden juurella ja lopuksi
  veisattiin virsiä, niin että illan hämärtyessä koko metsä raikui.

  Värtsilän kirkon korjaukseen on varattava butjettiin määrärahat.

 4. Pertti, kun Sinulla tietolähteesi, voitko vielä selvittää, onko vuokrasopimuksella jokin määräaika. Toiseksi, mikä on kyseisen rannnan määräala ja rantaviivan pituus.

  Ainakin Värtsilässä on metsämiehiä, jotka voivat ymmärtää seurakunnan tarpeita talousarviovajeen aikana. Ja onhan se metsäala ollut joskus Värtsilän seurakunnan ennen liitosta vuoden 2005 alussa.

  Ierikka

 5. Ei ollut minulla läppärissä Martin kirjoitusta tai en vain sitä huomannut. Asia on nyt saanut uusia piirteitä. Selvitetäänpä, miten Osmo-rovastin johtama veisuu silloin metsäkirkossa ja seurakunnan veisuu nyt Värtsilän kirkossa löytäisivät sopivan ratkaisun seurakunnan ja kunnan hallintoelimissä. Niin että rahaa saataisiin siihen budjettiin!

  Ovathan ne EU:n johtajatkin oppineet sopimaan asioista, vaikeistakin.

  Ole, Martti mutkissa mukana!

  Ierikka

 6. Erkki: Vuokraus Koskee metsästys oikeutta, joten ie aiheuta ongelmia mikäli myydään esim tontteja,tai vaikka koko tila.

 7. Martti. Tarkastin Uusi-Värtsilän Erä Metsästysseuran sihteeriltä. Jos sinulla on rekisteri numero antaa niin laitatko sen minulle. Kiitos

 8. Martti. Onko mielestäsi Rek 848-411-7-20. Tohmajärven Seurakunnan, vai kunnan, kun uimaranta on 848-411-1-17-0

 9. Pertti, 7:20 on Toh.srk:n tila.
  Seurakuntien tilat oli ennen Niiralan tiestä Muskon tiehen asti.
  Toh.srk:n tila jatkuu vielä Tohmajokeen asti.

  Olen suunnitellut metsätien seurakuntien tilojen halki.
  Kustannusarvion teki Matti M. (Metsä-Matti).
  Värtsilän srk otti osaa tientekoon muistaakseni 10%.

  Uimaranta 17:0 on Toh. kunnan omistuksessa.

 10. Martti: Kuten Ierikka Pyysi ole mutkissa mukana. Asia Tuntuu Aralta, tai kuumalta,aiheelta.Joku taho kokee,että kyseinen alue on yhtä ja kuuluu Tohmajärven Seurakunnalle.

 11. Vielä: Värtsilän Kunnan aluetta voi hyödyntää esim uimarantaa hyväksikäyttäen. Myö tämä alue on arvokas,ja rahallinen hyöty tulee antaa värtsilän seurakunnalle. Tsemppiä

 12. Pertille;
  Ei ole mitään arkoja asioita.
  Kaikki on faktaa.
  Ja kaikista voidaan keskustella.

  Eikä Värtsilän kunnan alueita ole ko. alueilla.
  Eikä uimarantaa (kyläläisten) myydä kellekään.

 13. Kansalaisaktiviisuudella on kysyntää. Se antaa tietoa sinne, missä asioista lopulta päätetään. Hiljainen hissuttelu ei ole muuta kuin välinpitämättömyyttä.

  Miten tästä pitäisi jatkaa eteenpäin? Palataan alkuun. Värtsilän monella tavalla arvokas kirkko on pelastettava ja toiminta siellä turvattava. Väestöpohjaa on riittävästi. Seurakuntaraja Tohmajärven kirkkojen välillä ei ole vuoden 2005 jälkeen sama. Ja jo sitä ennenkin käytiin silmin nähden paljon Värtsilän kirkossa Tohmajärven puolelta.

  Niin, se jatko? Perustetaanko Värtsilän kirkkosäätiö? Vai Värtsilän kirkon ystävät r.y.? Vai miten muulla tavoin aletaan pyydystää rahaa, jota Tohmajärven seurakunnan kirkkoneuvosto voi korvamerkittynä käyttää? Onko Värtsilän Pitäjäyhdistyksellä lisää resursseja? Entä Värtsilän Kotiseutuyhdistys? Voisiko ajatella myös värtsiläisten järjestöjen neuvottelukuntaa voimien ko-ordinoijaksi ja aktivoimiseksi?

  Martat lounasta valmistamaan? Riistamiehet hirvipaistia kypsyttämään? Maamiesseuran jäsenet istuttamaan pellon laitaan myös kirkon perunoita? Niin tekivät vuosikymmeniä sitten lemiläiset ja hankkivat kirkkoonsa uudet urut, ns. potaattiurut!

  Entä leaderrahat? Niinkuin – taas esimerkki Lemiltä – lemiläiset elvyttävät niillä neliäänisen virsilaulun perinnettä kiihtelysvaaralaissyntyisen hankekoordinaattorin johdolla!!!

  Ei siis panna peukaloita suuhun. Nostetaan ne pystyyn rahavirtojen vierelle. Tingitään kyytiä kotiin Toivonlaaksoon, Leminrinteelle vievän tien varteen.

  Nostetaan L.E.Uskin kuva ikoniksi!!!

  Ierikka

 14. Martti: Tarkoitin Värtsilänseurakunnan alue on Uimarannan tontissa Ydessäkulmassa kiinni.Tästä kulmasta etenpäin tiellepäin voi myydä tontteja. Uimarantaan voi laskeutua uimaan niin halutessaan ilman,että kunnalta ostaa uimarantaa.Olen samaa mieltä, kaikista voi neuvotella, ja pitää neuvotella.Oletko Martti tietoinen kuinka paljon on ko alueella hehtaareita?.Ei muuta kun yhteyttä maanmittaus toimistoon,näin saadaan Värtsilän Kirkko kuntoon

 15. Käsittääkseni Nenosen lammen rannoille ei saa enää rakentaa enempää mökkejä. Lammen kylän (eli Uusi-Värtsilän) puoleisella rannalla on parin kesämökin sekä uimarannan lisäksi kunnallinen vedenottamo. Muskon puolella rannat ovat soiset ja muutenkin rakentamiseen sopimattomat.
  Ainakin rantatonttien kauppaaminen tulee olemaan hankalaa ellei mahdotonta.

 16. Janne: Uimarannan parkkipaikka on Värtsilän seurakunnan alueella. Tästä Kaurilantielle päin, ja Uimrannalta katottuna oikkealle harjunsuuntasesti voi myydä tontteja, on hyvää rakennusmaata. Tonteilta on Halutessaan helppo laskeutua uimaan uimarannalle matkaa 80m ja siitä ylöspäin valmista tietä.

 17. Vaihdan nyt puheenaiheen ihan muuhun ajankohtaiseen aiheeseen. Laskiaistiistain kunniaksi oli Kylätalolla mukava Laskiaistapahtuma. Koulun oppilaat ja henkilökunta kiittävät kaikkia tapahtuman onnistumiseksi uurastaneita. Meillä oli todella erilainen, ikimuistoinen koulupäivä. Kiitos!

 18. Kiitos kiitoksista, kaikille mukana olleille!
  Ihana että kaikki tykkäsivät laskiaisriemuista.
  Toivottavasti saamme tästä perinteen josta tulee jokavuotinen tapa.
  Oli kiva olla puuhaamassa tätä tapahtumaa ja tuntea se yhteenhiileen puhaltamisen voima. Erikoisesti haluan kiittää Kuisma Lipposta ja Kimmo Hurria hyvästä musiikista, sekä Pirhosen Arjaa niistä kivoista jumppatuokioista ja liikunnallisista hetkistä. Talkoolaiset myös ansaitsevat suuren suuret kiitokset. lea

 19. Onko Törrösen Masa ja Arjan Masa sama kaksijalkainen olento? Ihan vain uteliaisuudesta!

  Ierikka

 20. Kyllä kannatti kävellä eilen iltahämärissä Kylätalolle! Piha-alue oli koristeltu kutsuvasti lyhdyillä, oli paljon iloisia ääniä ja mukavaa toimintaa ja tarjoilua. Kerrassaa luksusta oli reipas jumppa elävän musiikin tahdissa. Kiitokset järjestäjille!

 21. Tieto lisää tuskaa! Sitä pelkäämättä klikkaa googleen: kotikunta-maakuntamalli! Jatkoksi ja selvennykseksi eiliseen titaanien väittelyyn, jota sai seurata eduskunnasta lähetetystä TV-ohjelmasta. Tämä kehotus ei ole politiikkaa vaan tuskan lisäämistä kansalaisten mieliin. Eikä tähän tuskaan auta Burana.

  Ierikka

 22. Tiedoksi Ierikalle

  Törrösen Masa Värtsilän Pussinpohjasta ja Arjan Masa
  ovat sama kaksilahkeinen Porista.

 23. Kiitos! Terveisiä Arjalle, jota en liene tavannut sitten Loimalahden??? – Kumpi on parempi, Rauman Lukko vai Porin Ässät? Yyterin vain Sääperin ranta?

  Fågeli

 24. Kyllähän ne EU-vanhat konkarit kutteli meidän pojat,että ne oli
  ”LÄKÄHTYÄ”nauruun,ja kyllähän siitä hauskuudesta pitää kansan maksaa.
  Kuka vanhoja muistaa, sitä tikulla silmään,kyllä sittenkin jää kaipaa-
  maan niitä.Johannes Virolaista ja Veikko Vennamoa ym.

 25. Klikkaapa googleen: Kaustajärven kartta. Sitten sieltä tulee vastaan:Kaustajärven rajavartioaseman rakennukset Tohmajärvellä.

  Sitten voit ottaa nenäliinan ja miettiä, miltä tuntuu. Olisiko mitään muuta keinoa Senaatille kerrottavaksi? Kun sitä innovaatiota saarnataan eduskunnan pöntöstäkin!

  Sanokaa viisaat, kun minä pöllö en nyt ymmärrä!

  Ierikka

 26. ”Joka vanhoja muistaa, sitä tikulla silmään”. Joka tämän hiukan vinosti ymmärtää,kehoittaisin häntä kuitenkin muistamaan vanhoja, ainakin näin ystävänpäivänä. Ei ne pistä tikulla silmään.

 27. Hyvää ystävänpäivää kaikille Värtsin lukijoille! Joh.15:15.

  Ierikka

 28. Niin ja tänään taitaa olla penkkaritkin ja
  huomenna Wanhojen tanssit. Hieman pistää
  ”vanhaan” kun ei ole kunto vieläkään niin
  kohillaan että olisimme jaksaneet lähteä
  pohjanmaalle saakka ilakoimaan. Tiedä vaikka olisi
  päässyt mummikin tanssin pyörteisiin…..

  Ystävänpäiväterveiset Värtsin kirjoittajille ja
  lukijoille kuin myös toimitukselle Niinivaaran
  potilashuoneelta.

 29. Hyvää ystävänpäivää Värtsin lukijoille ja kirjoittajille!

 30. Myöskin Hyvää ystävänpäivää Kaikille
  Värtsin lukijoille ja kirjoittajille!

 31. Veikeä oivallus Ireneltä vanhojen muistamisesta.
  Yritän muistaa muistaa.

 32. Hyvää ystävänpäivää abina tai vaikka ei!

 33. Emme mekään pääse abien rientoihin, kun on pitkä matka Kuopioonkin ja vanhojen tansseihin Espooseen, mutta tanssitaan kotona – oli niin kivaa musiikkiakin tänään teemalla. Niin jos jaksais ja pysyis pystyssä
  Riemullista ystävänpäivää kaikille lukijoille ja ennenkaikkea nuorille.
  MirjaSisko

 34. En osaa sanoa, kumpi on parempi Lukko vai Ässät.Tulee
  vähän heikosti seurattua tuota lätkähommaa.Kaupunkeina
  Pori ja Rauma ovat minulle yhtä rakkaita.
  Parhaimmat rannat meille ovat tällä haavaa Joutsijärven
  rannat. Sääperin rannalta on mukavia lapsuusmuistoja.
  Nyky Sääperi ei taida olla enää se Sääperi, jossa lapsena
  polskuttelin.
  Miksi on vain yksi ystävänpäivä vuodessa? Eikö jokainen
  päivä voisi olla jossain määrin ystävänpäivä?
  Toivotan kaikille Ystävilleni ystävänpäiviä!

  Pussinpohjan Masa

 35. Hyvää ystävänpäivää Masalle ja Arjalle! Kaukaisia kaikuja Loimalahden iltanuotiolta: Joh.15:15!!!

  Fågeli

 36. Huom!!!!!
  Varokaapa vihaisia irtipäästettyjä purevia koiria urheilutalon lähettyvillä. Huihui
  Pusan Mirja

 37. Värtsilä brändiä koskeva kolumni ei saanut syystä tai toisesta nostetta Värtsin kommenteissa?

  Wärtsilän musta (peruna) voisi olla tuleva uusi paikallinen (tuleva maailmanlaajuinen) brändi?! Löytyisikö muita ideoita?

  Niiralan rajanylityspaikan nimen muuttaminen Värtsilän rajanylityspaikaksi? Se olisi hienoa!

 38. Kaijan kirjoittama kolumni tuntui kai itestään selvyydeltä lukijoista.Kannattasi varmaan rahaa seurakunnalle etsiä siltä suunalta mihin Kaija viittasi.Nenosenlammen rannat voisi rauhoittaa lisärakentamiselta.

 39. Ehdotan, että ryhdytään toimenpiteisiin, että Niiralan nimi muutettaisiin, niin että se olisi: SF-Niirala. Muutettu nimi olisi sekä vanha että uusi. Se olisi erilainen kuin Venäjällä sijaitseva, jota ei myöskään kirjoiteta meidän käyttämillämme kirjaimilla. Niirala-nimi jäisi savolaisille Kuopioon. Kiekkofanitkin säästyisivät miettimästä, mennäkö Kuopioon vai Tohmajärvelle. Olisihan se niin nykyaikaa, jos nimen edessä olisivat kirjaimet: SF. Se sopisi mainiosti myös EU-Suomeen. Ainoa ongelma syntyisi, jos F-kirjaimeen vahingossa tai tahallaan lisää ylimääräisen poikkiviivan: -. Siitä tulisi: SE eli Se Entinen Värtsilä.

  Wärtsilän mustan siemenet ovat olemassa. Siinä on tupla-W:n arvoinen tuote!!! Vaikka uppoaakin kattilaan, merestä puhumattakaan.

  Ierikka

 40. Erkki, tarkoitit kai SF-Värtsilä?

 41. Ettei tosiasiat unohtuisi ideoidessa

  Ote Kaija Majoisen kolumnista:

  Harmillista on, että Värtsilän nimeä ei pystytä hyödyntämään rajan ylityksessä, vaan Värtsilä nimi jää Niiralan varjoon. Kun rajanylittäjien kokonaismäärä nousi vuoden 2012 lopussa ensimmäisen kerran yli puolentoista miljoonan, soisi näiden matkaajien puhuvan tarinoita Värtsilästä eikä Niiralasta. Rajanylityspaikan nimi perustuu Suomen valtion ja Venäjän (entisen Neuvostoliiton) väliseen valtiosopimukseen. Näin ollen sitä ei voi muuttaa Tohmajärven valtuuston päätöksellä, vaikka halua siihen olisikin.

 42. Tarkoitin SF-Värtsilä!!!!!!! Kiitos, Irene! Ierikka

 43. Tosi ja asiat. Kaksi eri sanaa! Aika ja toinen aika. Kaksi erilaista aikaa! Sopimukset ja uudet sopimukset. Mahdollista!

  Pitäjän/kunnan nimi ja tullipaikan nimi. Kaksi aivan eri asiaa!
  Stalin ja Putin. Kaksi eri miestä! Paasikivi ja Niinistö. Kaksi isänmaan ystävää eri aikakausina.

  Niirala tai Värtsilä? Ei maailman politiikan ytimessä! Onneksi!
  Mutta mielenkiintoinen jutustelun aihe, joka kumpuaa myös syvältä tunnepohjasta. Onneksi kuitenkin egon kontrollissa.

  Jornesti ( sellaiseksikin pojat lyseossa minua hellittelivät, kun olin taputtanut suosiota Ernesti Hentuselle Joensuun torin laidalla joskus 1950-luvulla)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *