Pelastakaa kotivideot

Kuva: Wikipedia.

Monilla on varmaankin VHS videokaseteille kuvattuna arvokkaita muistoja. Siellä voi olla elämän kaikkein arvokkaimmat hetket talletettuna muovinauhalle.

Viedokasettien ikä on varsin lyhyt. Hyvin säilytettynä ehkä vain parikymmentä vuotta. Huonosti säilytettynä paljon vähemmän. Ja vaikka kasetit kestäisivätkin niin milläs niitä vuosien kuluttua katsotaan kun videosoittimet on tietenkin jo heitetty joutavina roskiin kirjahyllyä täyttämästä ja ostettu DVD soittimet tilalle.

Viimeisimmän videosoittimen valmistus on lopetettu jo vuosia sitten.

Minä ostin sellaisen tallettavan DVD soittimen, jolla voi katsella myös VHS videokasetteja sekä siirtää niitä DVD leyille. Ostin sen laitteen nimenomaan muutaman arvokkaan VHS kasetin kopioinnin vuoksi.

Ei siitä kopioinnista mitään tullut. Luultavasti en jaksanut opetella pitkää käyttöohjetta riittävän hyvin. Ammattiauttajalle oli mentävä.

Annoin kasetit ammattilaiselle kopioitavaksi DVD levyille. Siellä homma onnistui, mutta minulle kerrottiin, että nauhat olivat alkaneet jo hilseillä pahoin ja että oli todella korkea aika pelastaa sieltä jotain talteen.

Videonauha käyttäytyy samoin kuin C-kasetit vuosia käyttämättöminä seisoessaan. Äänikaseteissa alkaa kuulua läpi voimakkaimpia ääniä muualta päin kyseistä kasettia. Kuvanauhoissa alkaa näkyä ”haamukuvia” ja ääniä kuulu läpi. Sen vuoksi arvokkaimpia kasetteja pitäisikin ”tuulettaa” eli kelata päästa toiseen silloin tällöin.

Eihän DVD kiekotkaan ikuisia ole, mutta antavat muutaman vuoden jatkoaikaa kuitenkin. Nyt on tullut saataville lukuisia tietokoneohjelmia joilla voidaan kopioida videokasetteja tietokoneelle digitaaliseen muotoon ja sen jälkeen voi jonkun verran parannella aineistoa ennen DVD lle tallentamista.

Piloille mennyt kasetti on mennyt piloille.

 

4 comments for “Pelastakaa kotivideot

 1. Näin on näppikset.
  Ammattilaiset hoitavat asiat ammatilaisten tavoin ja järjestelmin. Ei pysty jälkikäsittelyyn kotikonstein. Paitsi tietysti, jos on osattu sopia eri seikoista riittävästi etukäteen.
  Tärkeintä on kuitenkin, että ovat kuvat tallessa.
  C-kasetit kannattaneekin säilöä pysyvästi sekajätteisiin.

 2. Ennenkuin laittaa c-kasetit sekajätteisiin niin on sieltä mukava onkia vielä talteen leikkivien lasten tarinat monen vuosikymmenen takaa

 3. Oikein Alpo. Anteeksi. Ajatukseni kattoivat vain rahisevan ja huonolaatuisen, vaikkapa radiosta itse äänitetyn musiikin, jolla ei isommin nykyaikana hifistellä eikä elvistellä.

 4. Niinhän ne krahisee, ja kukapa meistä ei vanhemmiten..
  Minulla on radiosta äänitettynä mm ”Kauppisen pariskuntaa” muutamia jaksoja. Ovat mielestäni ainakin yhtä hyviä kuin Ylen arkistossa ja useampia kuin Ylellä.

  Pitää aina joulun alla kuunnella kun isäntä ”Kauppinen” lähtee jouluaatonaattona kuusen hakuun, mutta metsämies kun on niin jäniksen metsästykseksihän se menee ja kuusi unohtuu tuomatta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *