Hanoin kanto

Värtsin lukijalta on tullut kuva puun kannosta kaukaa idästä, Vietnamista asti. Lähettäjä pyytää Värtsin kanto asiantuntijoiden näkemystä kyseisestä kannosta.

Kuva: VTOH

**********************************************************************

Minä heitän tähän ensimmäisen näkemyksen. Lisätkää sitten toiset parempia arvauksia.

**********************************************************************

Putkimies Hupelius teki keikkahommia Vietnamissa saakka. Kuinka ollakaan. Hän tapasi siellä naisen, jonka kanssa meni myöhemmin naimisiin, tai ainai melekeen niinkuin savolaiset sanovat. Se oli niitä aikoja kun Hanoissa ei tullut hanoista vettä, mutta kun suomalaiset siellä aikansa ahersivat niin sitten tuli.

Hanoin työkeikat loppuivat Hupeliuksellakin, mutta kun sen se nainen oli niin mukava niin tulihan siellä Vietnamissa käytyä silloin tällöin. Sää oli siellä kuuma mutta onneksi olut oli sopivan kylmää. Vastapainoksi nainen oli aika kuuma. Naiselta tuli kirje, että Hupelius saisi taas tulla sinne kun on syntynyt tyttövauvakin.

Matkat olivat kuitenkin aika kalliita ja olisi mieli tehnyt käydä näitä nautintoja kokemassa useammin. Saisikohan täältä halvan tontin tai mökin, ettei tarvitsisi matkustella. Ei saanut. Rantojen slummialueilta olisi voint saada mökin tai tontin, mutta Hupelius oli stadin kundi eikä mikään laitapuolen kulkija.

Nyt kun Hupeliuksella oli perhettä niin hän sai ostetuksi Hanoista maapalan. Ei se iso ollut, mutta rahat riittivät nipin napin 1 neliömetrin tonttiin. Arveli, että ostaisi sitten lisää kunhan rikastuu. Ihan hyvällä paikalla se ”tontti” oli. Kadun varrella keskellä jalkakäytävää. Hänen haaveenaan oli laittaa joku kahvila siihen tontille. Hän istutti siihen puun ja sai vuokrattua jalkakäytävää kahvilaa varten.

Niihin aikoihin karaoke yleistyi maailmalla, varsinkin siellä Japanin –Thaimaan suunnalla. Karaoke-baari ! Sen hän tekisi.

Suomalaisia turisteja poikkesi siinä kahvilla ja tarinoimassa. Niille hän tekisi karaoken! Vaimo keitteli teetä ja myi leipomiaan koivunlehtikääryleitä, vai mitäköhän ne olivat.

Hupelius hommasi kasettinauhurin ja kirjoitti fläppitauluun muutaman laulun sanat. Suosituimpia olivat Jätkän humppa ja Ryysyranta. Pitkät laulut olivat hankalia kun piti kääntää fläppitaulun lehteä. Varsinkin kun kertosäe oli toisella lehdellä.

Puu kasvoi nopeasti. Siihen oli hyvä ripustaa karaoken sanat ja muita mainoksia. Vaimon leipomat pikkusuolaiset kävivät hyvin kaupaksi ja rahaakin alkoi säästyä. Hupelius osti television ja videonauhurin. Hän toi Suomessa käydessään karaoke videokasetteja. Jalkakäytävillä oli muitakin kauppiaita, mutta kellään ei ollut karaokebaaria. Se näytti kiinnostavan vaikka eivät suomen kieltä ymmärtäneetkään. Alkuun se oli mukavaa, mutta päivästä toiseen, vuodesta toiseen kuuluva ”Hei hoi, sä jätkän oma kulta” alkoi naapureita tympimään. Antoivat Hupeliukselle lisänimenkin ”Hei Hoi” mikä tuntui sopivan hyvin heidän naukuvaan puhetyyliisä.

Muutamassa vuodessa puu oli kasvanut jo suomalaisen tukkipuun paksuiseksi. Se muodosti hyvän varjon. Siihen varjoon kerääntyi entistä enemmän karaoken laulajia. Rahaakin kertyi niin että sai ostetuksi oikeat karaokelevyt ja isomman taulutelkkarin puun kylkeen sidottavaksi. Puu oli sen lähiön suosituin ja meluisin paikka.

Yleensä Hei Hoi Hupelius matkusti kesäksi Suomeen ja oli vain talvet vaimon ja karaoken luona. Niin sinäkin kesänä. Tyttö oli jo riijuuikäinen ja autteli äitiään karaoke baarissa. He kyllä eivät soittaneet Heihoita eikä Ryysyrantaa. Lienevät kyllästyneet hekin.

Kun Hei Hoi Hupelius tuli taas syksyllä tänne nautintojen pariin niin yllätys oli odottamassa. Puu oli hävinnyt. Se oli sahattu maan tasalle. Karaoke laitteita ei näkynyt, ei vaimoakaan. Naapurikauppiaat tiesivät että rouva Heihoi oli myynyt karaoket ja käskenyt kaataa puun sekä perustanut tyttönsä kanssa pienen ruokalan jonnekkin parempaan paikkaan.

Hupelius katseli puun kantoa ja tuumi, no mitäpä tuosta, puu oli vallannut jo koko neliön tontin. Olisi kohta mennyt naapurin puolelle.

12 comments for “Hanoin kanto

 1. Tämä on nyt se itse, josta Suomessa tavataan sanoa kantona kaskessa.
  Näyttää kuitenkin olevan läpimitaltaan metrinen. Sijaittsee jalkakäytävän ja ajoradan välisellä laatoitetulla istutuskaistalla. Jouduttu kaatamaan vasemmalle eli ajoradan puolelle, mutta ainahan sinne liikenteen joukkoon yksi puu mahtuu. Lehtipuulta näyttää, se ainakin on helppo lukea kuin avoimesta lehdestä kannon päältä. Aika lyhyeksi on kanto saatu, ehkä mennyt ihan rystyset verille kun on puukkosahaa kiitkuteltu ympäri puuta.

  Muuten olen sitä mieltä, että pitäisi Suomen metsätkin laatoittaa, niin eivät kelirikot haittaisi niin pahasti mototöitä ja pääsisi metsätyömaalle paremmin vaikka matalalla urheiluautolla.

 2. Tämä taitaa olla paikallinen Kantokatu: Jos et pääse ylitse, kierrä ympäri!

 3. Sahassa on ollut aika pitkä terä. Minun moottorisahalla ei olisi yltänyt puun sydänosaan vaikka olisi pyöritellyt sahaa miltä kantilta tahansa. VTOH:n kuvista esim jutussa Vietnam – Hanoi voi päätellä jotain noiden laattojen koosta. Lienevät jotain 30-40 cm.

 4. Ei kai kuvaa ole manipuloitu?
  Jospa se onkin KANTOnin maakunnasta
  Kiinassa.

 5. Nappasin kuvan syyskuun alussa Hanoissa erään pääkadun varrella. Puu on ollut tyveltään vanttera, mutta en usko sen olleen läheskään niin vanha kuin Alpon jutussa ollut kuusenkanto. Osaisiko joku määritellä sen ikää kuvan perusteella?

 6. Jotenkin näyttäisi lehtipuun kannolta.
  Vuosirenkaista ei saa oikein selvää, mutta hyvin on kasvanut.

  Kun kuvaa suurentaa (400%) näkyy alalaidassa jotakin tekstiä.
  Veikkaisin n.35-40 vuotiaaksi.

 7. Voihan se Martti olla oikeassa tuon puun iän suhteen.. Minä ajattelin että se olisi vain Hupeliuksen tytön ikäinen (25-35)
  Vuosirenkata tuosta kuvasta ei pysty laskemaan. Meidän puut kun kasvavat melkeen kokonaan kesällä ja talvella vain sen ohuen tumman ”juovan” verran
  Nuo etelän puut kun kasvavat talvellakin niin, ettei vuosikasvuja meinaa erottaa toisistaan.

 8. Voihan se Alpoaatoksen mainitseman tytön ikä ollakin (25-35).

  Mutta ne meidän puut?

  Etelä-Suomessahan paksuuskasvu tapahtuu touko-elokuussa.
  Mitään talvikasvuahan ei ole. Puut on talvella lepotilassa.

  Vuosilustohan muodostuu kevät- ja kesäpuusta.
  Kesäpuu on se TUMMA rengas, josta voi puun iänkin laskea.

  Näin meille metsäopistossa opetettiin.

 9. Ahaa.. Kiitos Martti.. Minulla on nuo koulut jääneet kokonaan väliin. Olen katellut noita etelän puita. Varsinkin havupuilla se tumma kasvu on miltei yhtä paksu kuin vaaleakin.

 10. No, kyllä kiitokset kuuluu Sinulle Alpoaatos.

  Tästäkin Hanoin kannosta oli Sinulla sellainen alkukirjoitus, että ei voi kun ihmetellä, miten Sinulla tuo pakinan tai yleensä kirjoituksiesi jalo taito on muodostunut.

  Ovat aina niin mukaansa tempaavia, että kahvikuppikin meinaa
  jäähtyä, kun ei malta tarinoiden lukua kesken heittää.

 11. Minä en uskoisi kaikkea mitä kouluissa opettavat..
  Vai ei muka puut kasva talvella. Tälläkin viikolla vielä alkuviikosta pääsin ajamaan mönkijällä kantojen yli, mutta tänäänkin samat kannot kolahtelivat aika pahasti alustaan. Ainakin kannot näyttävät kasvavan.. Syy tietysti saattaa olla vetiset ja syvenevät ajourat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *