Kuva-arvoitus

Kysynpä, että minkä niminen otus on kyseessä?
Vihje: Kuuluu turistin ruakalistalle Madeiralla.

Kakku- Paavo

5 comments for “Kuva-arvoitus

 1. Mustahuotrakala (Aphanopus carbo) on Atlantin valtameressä elävä kalalaji. Sitä esiintyy 69:n ja 27:n pohjoisen leveyspiirin välisellä alueella. Se elää noin 200–1 700 metrin syvyydessä. Pituutta kalalla voi olla jopa 110 cm. Kala on väriltään musta ja sillä on erityisesti merkille pantavat suuret silmät ja terävät hampaat. Liha on väriltään vaaleata ja miedon makuista. Kalaa kutsutaan esimerkiksi Portugalissa Espadaksi sen miekkaa muistuttavan ulkonäön vuoksi.

  Kalaa pyydetään siimalla yleensä aamuyöstä jolloin kalat nousevat matalempiin vesiin. Kala menehtyy pintaan nostettaessa paine-eron vuoksi. Mustahuotrakalan pyynti on taloudellisesti merkittävää Pyreneiden niemimaan rannikolla ja erityisesti Madeiran vesillä, jossa se on hyvin arvostettu. Mustahuotrakalaa on Madeiralla tarjolla useimmissa ravintoloissa ja kuuluu turisteille tarjottaviin ruokalistoihin lähes poikkeuksetta.

 2. On niin pelottavan näköinen otus
  jonka nimikin kuulostaa niin synkältä
  että tämän päiväisellä Kuopijon
  retkellämme sitä tuskin on tarjolla.
  Saattaapi tulla enimmäkseen niitä perinteisiä
  kalakukkoja vastaan.

  Mielenkiintoinen tuttavuus sinänsä.

 3. Erinomaisen hyvänmakuista. Tosin makuelämyksestä on useampi vuosi. Muistelen, että lisukkeena oli paikallista perunaa (tai bataattia) ja banaanista tehtyä kastiketta. Taisipa jossakin paikassa olla perunan sijaan paistettua banaania.

 4. Kyllä kyllä.
  Espadahan se on.Suomennettuna: odotettu.
  Annoksessa on lisukkeena paikallisia pieniä banaaneja ja ranska-
  laisia potaatteja ja kyytipojaksi madeiraa.

 5. Olin eräänä vuonna marraskuussa käymässä Madeiralla. Siellä satoi, sitten satoi enemmän ja satoi aivan kaatamalla. Olisi saanut jäädä koko reissu tekemättä. Kävin siinä kauppahallissa,
  jossa noita erikoisia mereneläviä oli myytävänä. Jouluvalot olivat kyllä komeat. Voitimme Kasinolla sellaisen summan rahaa,
  että saatoimme tehdä saarikierroksen taksilla. Kaikkea sitä…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *