14 comments for “Viikon puheenaiheet vko 38/2012

 1. Jorelle vielä kiitokset Wärtsilän mustan siemenmukuloista! Sato on korjattu. Pieniä olivat mukulat. Varret piti leikata pois ennen aikojaan, kun tulivat ruskeiksi. MUTTA olemme syöneet kaikkein pienimpiä ja keittämällä. Ja yllätys, yllätys, ne ovat maukkaita kuorineen. Wärtsilän musrta ei olekaan vain uuniperuna!

  Suurimmat mukulat säilytän kevääseen siemenperunoiksi. Olen yhä vakuuttunempi siitä, että Wärtsilän mustaa kannattaa elvyttää värtsiläisenä erikoisuutena. Siksi selvitänkin, onko minun perunani sitä oikeaa Wärtsilän mustaa ja mistä saa niitä enemmänkin kuin minun kopallinen.

  Muuten, hallussani olevat ja Joren minulle toimittamat perunat on liperiläisen viljelijän toimesta puhdistettu oikealla tavalla. Siihen on pantu aika iso summa euroja.

  Wärtsilän mustalla on toinenkin nimni: Karjalan musta. Mielestäni meidän on puhuttava nimenomaan Wärtsilän mustasta. Onhan Värtsilä Karjalaa!

  Wärtsilän mustasta “juopunut” Ierikka.

 2. Peruna on nostettu ja autokatoksessa kuivumassa. Sato jäi pieneksi, mutta onneksi ovat kohtalaisen puhtaita pinnaltaan. Naapurilla oli punaista lajiketta, se tuotti hieman enemmän kuin valkeat lajikkeet.
  Ennen kotona meillä oli mustaakin perunaa, äiti niitä aina säästeli siemeneksi.Liekö sitten ollut Wärtsilän tai Karjalan mustaa, en tiedä.

  Vuodet eivät ole veljeksiä, tulee se uusi satokausi aikanaan, ken elää se näkee sitten.

  Metsä on antanut runsaan sadon, mustikat puolukat sienet. Tänään kävin 5 litraa suppilovahveroita, puolet kuivuu kuivurissa ja toisen puolen ryöppäsin pakastimeen.

 3. Kyselin keväämmällä Erkiltä vaihtoa Värtsilänmustan ja minulla olevan Vanhanmustan välillä. On sanottava, ettei ole nyt mitä vaihtaa. Sillä Vanhamusta on kelvannut maailmalle aivan kiitettävästi. Siemenet ja hieman juhlaperunaa on jäljellä. Edelleenkin olen siitä malko varma, että Ezell Blue on näiden mustakuoristen perunoiden kantaäiti. Vanhoista lajikkeistani sain aivan kelvollisen sadon. Muutama lajike oli joiden perunat jäivät pieniksi. Se taas johtuu siitä kun tuo kesän lämpösumma jäi melko alhaiseksi. Eri perunalajikkeilla on hieman toisistaan poikkeavat lämpötila vaatimukset. Kun lämpötila ei nouse riittävän korkeaksi niin yhteyttäminen kärsii aikä peruna jaksa tehdä niitä mukuloita. Periaatteessa me syömme perunoissamme auringonvaloa. Ilman aurinkoa ei ole kasvien elämää eikä oikein muutakaan sellaista toimintaa jota elämäksi kutsutaan.

 4. Kysymys on nyt kahdesta maatiaisperunasta: Karjalan eli Wärtsilän mustasta (NGB3375) ja Kainuun mustasta (NGB3035). Liperiläisen Hirvosen mustat on tutkittu ja todettu Wärtsilän mustaksi, jos olen asian oikein ymmärtänyt. Varmistan sen vielä. On tärkeää, että Wärtsilän musta ei ole Kainuun mustaa. On oltava lajitietoisia. Siksi haluan toimia varman päälle.

  Jos joku haluaa tietää, miksi tässä vouhotan, niin lukekaa netistä Lemin kirjava. Siellä kerrotaan, miten tähtikokit ovat ryhtyneet lemiläisen perunan esille nostamiseen omilla taidoillaan. Miksi ei Värtsiläkin voisi löytää paikkansa menu- listoille. Onhan Porvoossa jo jossakin ravintolassa tarjolla Värtsilä-nimistä jälkiruokaa! Kuka keksii, miten Wärtsilän mustaa voisi niellä jälkiruoan pohjalle?! Ierikka

 5. Ei voi muuta sanoa kuin hyvää intoa mustan kehittäjille, nimenomaan Värtsilänmustan.
  Sen koosta vielä ja koon kehittämisestä. Ennen vanhaan nöösipoikana muistan, kun oltiin perunakuopassa keväällä valitsemassa siemenperunoita. Ohjeet oli ettei saanut valita ihan pieniä eikä ns. yli suuria, koska perunakin jalostuu sen käytön mukaan.

 6. Niinpä on meilläkin perunat jo laarissa. Muutama vuosi sitten ostin kaupasta keväällä, syötäväksi tarkoitettuja perunoita ja niitä jäi “yli” niin siitä sitten maahan ja hyvin ovat joka vuosi kasvaneet. En tiedä merkkiä mutta ovat punertavia, eikä rutto ole niihin iskenyt. Mutta toinen juttu, tietääkö kuka missä vika kun suurin osa porkkanoista on haarottunut aivan pilalle. Porkkanat ovat jopa 7 haaraisia. Onko vika siemenissä vai kasvattajissa, vai tässä niin pimeässä ja sateisessa kesässä?

 7. “Koti-gastronomina” olisin erityisen kiinnostunut kokeilemaan tätä “Värtsilän-mustaa” ruuanlaitossa.

  Haluisin testata kuinka toimii uuniperunana, vuokaperunana, keitettynä, muusissa.

  Olenkin tilannut jo siemenperunat ensi kesää varten.

  Suosikaa paikallisuutta; marjat, sienet, juurekset… Kylällä on monia ihmisiä jotka keräävät ja myyvät sopivaa korvausta vastaan jos itse et ehdi/jaksa.

 8. Perunanviljelijä Hirvonen Liperin Mattisenlahdesta teki ison kulttuuriteon.Hän pelasti Karjalan mustan jonka virallinen synonyymi on Wärtsilän musta NGB 3375 MTT:n geenipankista,ymmärtääkseni siemeniä oli jäljellä enää muutama kappale.Kyseessä on vanha maatiaislajike.Tällä ei ole tekemistä Ezell bluen kanssa.
  Koska perunan virallinen nimi on siis myös Wärtsilän musta,sitä on kaiken järjen mukaan jalostettu vanhassa Wärtsilässä.
  Niin tai näin kyseessä on maukas peruna ja omalta osaaltaan arvokas tuote kohottamaan kotikylämme identiteettiä.
  Perunaa voi ostaa Hirvosen tilalta.

 9. Lea kysyy porkkanan haaroittumisesta: Siinävaiheessa kun sen porkkanan pääjuuri on ohut ja kasvaa sitä pituutta niin silloin jonkin tekijän seurauksena se juuri katkeaa, jolloin sivujuuret ottavat sen pääjuuren tehtävän. Boorin puute saa aikaan yleensä sen pysytysuuntaisen halkeamisen. boorillakin voi olla tekemistä sen haaroittumisen kanssa.

  Kävin eilen noilla netin perunasivuilla ja aika monella. Ezell Blue lienee alunperin Saksalainen jaloste 1800 luvun puolelta. Sitä on levinnyt pohjoismaihin, pritteinsaarille ja muuallekin Eurooppaan. Kun sieltä luki noita meikäläisiä vanhojen perunalajikkeiden nimiä niin kovin monella oli useampi kutsumanimi. Sama alkuperä mutta paikkakunnittain eri nimellä niitä kutsuttiin. Sama on Värtsilän mustan kohdalla saatte vaan uskoa sen, jotta samaa alkuperää olevaa perunaa on muullakin. Geeni testein sen voisi kait todentaa, mutta ei minun raha riitä siihen eikä se ole muutenkaan tarpeellista. En aijo palata tähän nimi asiaan näillä sivuilla tämän jälkeen. Tässä asiassa kukin tulkoon uskollaan autuaaksi.

  Tarvitsisi saada joku TV koki tekemään niitä perunaruokia Värsilän mustasta perunasta ja hieman mainostamaan sitä, että reseptin mukainen perunaruoka saadaan vain tästä perunasta. Peruna pitää saada tunnetuksi hyvänä lajikkeena jolloin sille saadaan myöskin kysyntää.

 10. Saattaa olla, että Wärtsilän mustalla ja Kainuun mustalla on sama alkujuuri. Se ei kuitenkaan tee tyhjäksi, että näillä mustilla on NYT omien lajikkeidensa nimikkeet NGB3375 ja NGTB3035. Wärtsilän mustan – siis Wärtsilän mustan – “oikeat” siemenmukulat saa Liperistä Hirvosen tilalta. Ierikka

 11. Kalevi peräänkuulutteli TV-kokkia Wärtsilän mustan kimppuun.

  Järjestämme jälleen ensi vuonna erämessut, Kolin sijasta kylläkin uudistettuina Joensuu Areenalla.

  Meille on tulossa näillä näkymin Ville Haapasalo vieraaksi, tarkoitus on että Ville kokkailee paikallissuuruuden, Tarmo Waseniuksen kanssa “Sapuskaa Harasoo” -hengessä Areenan päälavalla Karjalaisia riista- ja kalaruokia. Täytyy niille laittaa Wärtsilän musta nyssäkät käyttöperunaksi!

  Tulee potulle kertaheitolla julkisuutta…

  Messutiedot osoitteessa http://www.susirajaneramessut.com

 12. Ovatko erämessut kesäkuussa, jos näin on niin perunan kannalta pahaan aikaan. Kenellä on hyvä kellari niin kyllä musta säilyy aivan hyvänä sinne saakka. Ituset voi joutua katkomaan jos ne aloittavat kasvamisen touko- kesäkuun vaiheen seutuun. Hyvä kellarin lämpötila on perunalle neljä astetta plussaa. Kolmessa asteessa alkaa imeltyminen ja viisi saa ituset kasvamaan vähän aikaisemmin keväällä. Perunan lepotila on tuonne Joululle saakka. Sinne asti ne säilyvät olivat sitten lämpimässä tai vähän viileämmässä.
  Nyt on kyllä käytävä katsomassa erämessut, jos siellä mustalla perunalla herkutellaan

 13. Lueskelin Vanhoja juttujanne törmaäin ierikan Teräksen pesäpallo Reissuun kun pojat uivat alasti hammaslahdessa saatte uskoo että työillä ol hauskkaa Olin tuon kesän mailapoikana Teräksen otteluissa mukana Voin Vakuuttaa että ierikka ol nopea kaveri tuolloin Värtsilän Poikia pelasi Teräksen joukkueessa muutamana vuotena Kunnaksen Väinö jonkunottelun Ierikka yhden Kesän Kososen Esko Kahtena Kesänä Ol Myös Nopea Kaveri ja Hämäläisen Seppo kahtena kesänä Kävin Värtsilä päivillä kesällä ja yritinetsiä urheilukenttää kirkonkohdalta enkä meinannu uskoo että sitä ei oo enää Kilpailin kentällä 59-60 Viimmeks Nauratti kun Kysyn Kenttää Joku Rouva Neuvo Pururadalle

 14. Ierikalle Perunoista meilä oli Värtsilässä Aina Mustaa Perunaa en tiiä oliko kyseessä Wärtsilän peruna Oli Myös Muussina hyvää Toinen Lajike Oli Isän Kertomana Riikkalainen Lajike Oli lähellä väriltään Rosamundaa Hankin Hirvoselta Ensikesäksi Siemenet Wärtsiläperunasta ja kokeilen Asuttiin Värtsilässä Lötjösen Paulin Vieressä Myytiin Paikka Penttisen Untolle Joka Oli Myynyt Paikan Partasen Impolle Jolta Se Oli Palanut

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *