Ötököistä

Kuin skoppionin takapää. Kuva: KMV.

Hei täältä vähän pohjoisemmasta! Tuossa jonkinaikaa sitten oli juttua ötököistä, aattelin laittaa pari kuvaa “vähän kunniotettavan” näköisistä otuksista. Kuvasin tuossa kesän kuluessa. Nämä ovat “ehkä” ihmisille vaarattomia mutta kun tuota pienempää tutkii paremmin niin miltähän tuo tuntuisi, jos purisi niiku puarma ja samalla pistäs peräpään ottimillaan kuin skorppioni.

Toivottavasti EI tarttes kokeilla. Voi niiden mukana kulkeutua joitakin tauteja. Joku pieni lentävä ötykkä puras kesäkuumalla, piti ihan päiväsotalla sitä jälkeä putsailla puhdistus-aineilla. Se vähän ärtyi ja meinas ruveta märkimään. Ei se tuo ytykkä kuitenkaan ollut.

Turilas. Kuva: KMV.

Toinen on myös karmeenoloinen, 5 settii pitkä no ainaki 4 cm. Tuli mieleen JÄTTIAMPPARI, mutta se onkin joku rurilas. Kyllä se kun parikertaa piänympäri pyörähti vähän ikäänkuin säpsäytti.

Lentoääni oli onneks erilainen kuin ampiaisella. Näköhavainto aiheutti vaistomaisia väistöliikkeitä, mut ei se ollutkaan vihainen. Olin varmaan vaan sen lentoreitillä rakennusaineiden keruu- matkalla koska se lensi lähelle laholle puulle. Viivähti siinä muutaman sekunnin jotta kerkisin suunnata kameran ja kuvata.

Kukkakärpäsetkin nättejä. Kuva: KMV.

Tuon kukkakärpäsen laitoin sen kirjavuuden takia. Kuva on vähän epätarkka, mutta värit näkyvät olevan niitä suojavärejä (appiainen) pelottaakseen saalistajia. Liikkeet niillä on ainakin nopeat, ensin ilmestyvät jostakin lentävät paikallaan ja sit sitä ei näykkään missään. Joo istuu kukassa ja kun siitä ottaa kuvan.. niin eipä se siinä kuvassa ookkaan.

Täytyy jo sanoa syyskesäterveiset Värtsiläisille

toiv: KMV Luutalahdesta

Share

3 comments for “Ötököistä

  1. Kuvan perusteella näyttäisi olevan ampiaislaji nimeltä Herhiläinen. Se tekee pesänsä rakennusten ullakoille ja vastaaville paikoille ja se pesä on toisi iso. Muista ampiaisista poiketen Herhiläinen lentää myös pimeällä ja sitä voi nähdä pihamaa valojen piirissä ilmeisesti pyydystämässä ruokaa pesän toukille.

  2. On sitä monenlaista ötökkää luonnossa. Olen ollut siinä uskossa, että kärpänen on kärpänen ja sillä siisti. On kuitenkin lihakäråästä, kalakärpästä ja nyt tajuntaani on hiipinyt kolmaskin kärpäslaji, kukkakärpäset.. Ja voipi olla, että niitä on vielä joku muukin sortti.

    Jostain kumman syystä minusta ovat kiinnostuneet “kiusantekokärpäset” -ne mitkä tukkii auki unohtuneita letkuja. Niistä on kirjoitettu viime kesänä artikkelissa “Ilkivaltaa” ja tänä kesänä “Letkuntukko”
    Vielä pitäisi kirjoittaa yhdestä letun tukinnasta.

  3. Häntäkärpänen, perskärpänen, raatokärpänen… onhan niitä! Ierikka

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *