Taidekeskus Salmela

Visiitti Taidekeskus Salmelassa
Kukkia ja kulttuurimiljöitä
Fiilistelyä Salmelassa

Elisabet Varonen Salmelan miljöissä.

Ajeltiin Mäntyharjulle pilvipoutaisissa tunnelmissa. Perillä Taidekeskus Salmelassa hoitivat tytöt rutiinilla ja hienostuneesti muodollisuudet ja lupasivat vielä taiteilijoiden tiedot paperilla, kunhan olisimme tutustuneet ensin päänäyttelyyn. Mielessä olivat Retretin rennot asiakaspalvelijat, joilla taitoa riitti myös jutusteluun asiakkaiden kanssa. Mutta kukin tekee kakun mieleisekseen, niin kuin vanha kansa sanoo.

Tapani Mikkonen, Iiris harmaalla.

Topi Ruotsalainen, Always a bride.

Näyttelyssä oli paljon kukkia. Niinpä kierroksesta tulikin ihan hyvä mieli. Tapani Mikkosen ( s. 1952) iirikset olivat jo moneen kertaan varattuja ja taiteilijalla näyttää olevan taito hallussa. Taidesuunta menee tuonne monumentaaligrafiikan puolelle. Luonto- ja kasviaiheet kiinnostavat Mikkosta.

Topi Ruotsalainen ( s. 1979) luottaa taas ihmisiin kuvissaan ja näyttää siltä, että tällainen valokuvamainen ihmisryhmien tallentaminen kiinnostaa myös näyttelyvieraita. Itse viehätyin Topin öljyväritöistä joissa leveä sivellin liikkuu rennosti ja vauhdikkaasti.

Kirjoittaja Salmelan miljöissä. Kuva: Elisabet Varonen.

Ns. kovia nimiä ovat näyttelyssä ikisuosikin Nina Ternon ohella myös Arvo Siikamäki ( s.1943) klassisine veistoksineen ja Kristian Krokfors ( s. 1952) rytmikkäine maisemineen, vain pari mainitakseni.

Tuomas Hoikkala. Kuva: Sari Miettinen.

Salmelassa oli tarjolla myös näyttelyn puuhamiehen Tuomas Hoikkalan musiikkia CD-levyn muodossa. Useinhan Hoikkala ihastuttaa musiikillaan myös näyttelyvieraita. Näyttelystä aittojen anteineen jäi kiva tunnelma, joka osittain johtuu hyvin hoidetuista miljöistä ja aittarivistöstä omine tunnelmineen. Piti tietysti käydä myös Kesäheinä-ravintolassa, jossa sopi keskustella näyttelyn annista muiden vierailijoiden kanssa.

Tietysti tekee mieli vertailla Retrettiä ja Salmelaa, joiden valikoimissa on eroja. Retretti kun satsaa ns. koviin nimiin ja saa myös enemmän julkisuutta kuin Salmela.

Jouko Varonen

2 comments for “Taidekeskus Salmela

  1. Kiintoisaa asiaa, hyvä että päästiin ”mukaan”.

  2. Tämän kesän haaveissa oli käydä Salmelassa,mutta taas se jäi. Matkakaan ei olis ollut este.
    MirjaSisko

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *