20-vuotismuistopäivä

Palaneen kirkon muistomerkki uuden ortodoksikirkon edessä

Huomenna torstaina 9.8. tulee kuluneeksi 20 vuotta siitä kun Vanhan Värtsilän keskustaan pystytettiin muistomerkki sodan aikana tuhoutuneen kirkon raunioille.

Kirkon viereen hautausmaalle haudattiin sotien 1939-44 aikana 169  kaatunutta vainajaa. Nyt tuo alue on ympäröity valkoisella aidalla ja sen sisäpuolella on toinen kivinen muistomerkki näille sankarivainajille. Kivessä on sekä luterilainen että ortodoksinen risti. Kauppias Oiva Tikka teki suuren työn aikanaan näiden alueiden kunnostamiseksi ja muistojen säilyttämiseksi tuleville sukupolville. Tohmajärven seurakunta huolehtii tästä hautausmaa-alueesta.

Pieni miesjoukko kävi siistimässä tänään sankarivainajien hautausmaata ja sen ympäristöä. Homman lopuksi veisattiin jyhkeällä äänellä kaksikielisesti ”Maksettu on”.

 Sankarivainajien hautausmaa

5 comments for “20-vuotismuistopäivä

 1. Venäjän Värtsilän keskustassa kaunein paikka on kirkon mäki, niinkuin kuvistakin näkee. Meillä suomalaisilla on oma osuutemme sen hoitamisessa. Värtsilän Suomi-Venäjä -seura hoitaa sankarihautausmaata seurakunnan maksaessa kulukorvausta. Tämä on hyvä esimerkki siitä, miten julkinen ja ns. kolmas sektori voivat toimia, niinpä niin, taloudellisesti. Varmasti tässä on esikuvaa myös kunnalle.

  Tankilla kävijät, viekää kukkia muistokiven juurelle, joko aidan sisäpuolelle tai kirkon edessä olevalle! Niitä voi viedä muulloinkin ja samalla ottaa lakastuneet pois.

  Vaalitaan perinnettä! Se ei ole pieni asia. Ierikka

 2. Juuri tuo, paljon käytetty hymni!

 3. Hymnin säkeistöjen viimeinen sana ”Ristiinnaulitun” lauletaan äänitteessä eri lailla kuin on nuotitettu esim. kaksikielisessä (suomi – venäjä) lauluvihkosessa Lasten Virsi. Miten, Hannu, se selittyy? toivoo nipottelija Ierikka.

 4. Ko. äänitteen laulajana voinen selittää sen erilaisella sovituksella. 😉

  Kiitos muuten videomme huomioimisesta.. 🙂
  T: EMMIE

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *