Vahva mies

Värtsilässä on ollut huomattavia persoonia aina Arppesta lähtien. Mutta myös ”taviksista” löytyy persoonallisuuksia ihan isolla P:llä.

Muutettuamme Värtsilään oli äitini jonkin aikaa ”lapsenlikkana”. Vanhaan hyvään aikaan naapureilla oli aikaa pistäytyä rupattelemassa, kun ei televisio sitonut heitä sohvan nurkkaan.” Käykö teillä aina näin paljon vieraita?” ihmetteli kaupunkilainen äitini. Eräs näistä vieraista oli Wegeliuksen Einari.

Einari kävi aikoinaan Värtsilän rautatehtaalla töissä. Siellä oli suuria rautapunnuksia. Niitten nostamisessa kilpailtiin. Sadan kilon punnukset kummassakin kädessä nousivat kepeästi Einarilta. Niin nousi muutamilta muiltakin. Einaripa kilautti rautamötikät yhteen edessä ja takana. Siihen eivät muut pystyneet.

Kerrottaan hänen pullistaneen hauislihaksensa niin kovaksi, että siihen sai pudottaa puukon terä edellä eikä jälkiä jäänyt.

Einari oli myös hyvin lapsirakas. Hänellä oli Pax-nimisiä pastilleja aina varastossa pikkuväkeä varten. Perunanistutusaikaan hän kehotti lapsia laittamaan myös Paxit kasvamaan vakoon. Syksyllä perunannoston aikoihin sattui samaiset lapset kauppa-autolle. No, sinnehän niitä Paxeja oli jo kerätty laatikoittain. Taisi jokin laatikko sujahtaa ihmettelevän lapsen käteenkin.

4 comments for “Vahva mies

  1. Wegeliusten kantaisä oli Tuomas Uppa Ilmajoelta. Kaksi hänen poikaansa lähti opiskelemaan papeiksi. He muuttivat sukunimensä Wegeliukseksi. Nimi tulee kahdesta ruotsinkielisestä sanasta: ”vägg” eli seinä ja ”elf” eli joki. Seinäjoki kuului 1700-luvulla Ilmajoen emäpitäjään.

    Toinen mainituista Wegelius-papeista, nimeltään Henrik, oli Ilmajoen kappalainen. Hänen poikansa Johan Henrik tuli Tohmajärvelle kappalaisen virkaan ja kuoli täällä v. 1755. Einari oli hänen jälkeläisiään, niinkuin myös Algot Tietäväinen eli Maiju Lassila. Ierikka

  2. Mielenkiintoinen sukuselvitys..;))

    Kiitokset Erkki Lintuselle tästä, ja hyvää juhannuksen jatkoa.<3333

  3. Nyt minäkin kuulun pappissukuun. Äiti oli syntyjään Pohjanmaalta ja sitä kautta kuulun keisarin sukuun. Muös Värsilässä vaikuttaneet Skuttnabit olivat lähtöisin Pederörestä eli Pietarsaaresta ja polveutuvat Järvi-Pohjanmaalla jylläävästä keisarin suvusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *