Etelän hetelmiä

Olin monta vuotta sitten Uutisalasimen lukijamatkalla Cran kanarialla. Tallasin silloin omia polkujani kuten yleensä aina. Näin kivikkoisessa tulvaojassa tutun näköisiä kukkia. Näyttivät tomaateilta. Käsittämätöntä! Kuiva kivikko ja hyvin kasvoivat. Silloin oli talvi eikä kypsiä tomaatteja näkynyt.

 

Menneenä talvena maaliskuun lopulla tallasin taas noita Kanarian vuoristopolkuja. Siellä täällä oli jälleen tutun näköisiä tomaatinvarsia. Tällä kertaa tomaateissa oli paljon jo maahan varisseita ja ylikypsiä hedelmiä. Valitsin joka päivä uudet, sormenpään kokoiset tomaatit reppuun. Ensimmäisellä retkellä ei ollut mitään keräysastiaa, mutta joku retkeilijä oli hylännyt tyhjän mehupurkkinsa, siitä sain astian. Muilla retkillä olin jo varautunut paremmin. Mehukasta retkievästä, mutta pölyisten tomaattien pesemiseen olisi pitänyt kantaa vettä litra enemmän. Uskokaa tai älkää, mutta kyllä pienet luomutomaatit ovat mahtavan hyviä, vaikka en erikoisesti tomaateista pidäkään.

Etelän kukkia 1

Päivittäin kävelin keskimäärin 10 km vuoripoluilla. Retket ovat pääosin myös tallettuneet Googlen muistiin samalla systeemillä, mistä kerrottiin Sääperin pohjan kuvauksen yhteydessä.

Kukkia kuvasin paljon. Harmi vain kun minkään nimeä en tiedä. Erään kukan nimeäisin Pulloharjaksi. Voisivatko arvoisat lukijat auttaa kukkien tunnistamisessa.

Kuvat: Alpo Rummukainen.

Etelän kukkia 2

 

Etelän kukkia 3

 

Etelän kukkia 4

 

Etelän kukkia 5

 

Etelän kukkia 6

 

Etelän kukkia 7

 

Etelän kukkia 8

 

Etelän kukkia 9

 

Etelän kukkia 10

11 comments for “Etelän hetelmiä

  1. Oho, tomaattien kuvat jääneet pois.. Saisikohan toimitus ne lisättyä jälkikäteen

  2. Minäkin tunnen kukkasia huononpuoleiseesti. Edellä olevista en tunne muita kuin pulloharjan.

  3. 2. kuva näyttäisi olevan bougainville,jota samaa merkkiä lienee
    tuo iso puska.(en tiedä nimen kirjoitusasua tarkkaan)
    8 ja 9 ovat mielestäni kiinanruusuja.

  4. Numerot 2 ja 3 bougainvillea. Ensimmäisen bougainvillean toi Euroopaan eräs Bougainvillea niminen merimies vuonna 1829 Brasiliasta. Bougainvilleat ovat köynöskasveja, joilla on huomiota herättävän kirkasväriset kukat. Tätä kasvilajia kasvaa nykyään kaikkialla välimerenalueella. Meillä sitä käytetään vain huonekasvina ja oikein hoidettuna se kukkii ympäri vuoden.

    Numerot 8 ja 9 ovat kiinanruusun kukkia. Alun perin se on kotoisin Kiinasta. Eurooppaan kiinanruusu on tullut 1700-luvulla. Suomessa kiinanruusua on kasvatettu huonekasvina 1800-luvun alkupuolelta lähtien, Etelä-Euroopassa se on yleinen puutarhakasvina ja pensasaitoina.

  5. On ne vain komeita nuo kukat, mitä lienevätkään.

    Tuo luomutomaatti luonnossa ei ole mikään ilo silmälle. Sehän kasvaa luikertelee pitkin maata sikin sokin eikä osaa kiipeillä. Siellä ovat sitten sekaisin kukat, raakileet, ylikypsät ja hapanneet. Mutta pikkuista vaille ylikypsät ovat tosi hyviä.

  6. Onnistuin kerran juurruttamaan jostain matkalta tuomani bougainvillen oksan. Se kukki myös kauniisti, mutta sen piikkisyyden vuoksi heitin kukan pois.

    Villejä lupiineja laulun sanat ovat jo olemassa. Alpoaatos voisit
    sepittää villejä tomaatteja- runon meille luettavaksi.

  7. Maija-Liisa mainitsee villit lupiinit.

    Tuo sävelmä on pyörinyt mielessäni eilisestä
    lähtien. Kuinka komeasti lupiinirivistöt ja
    rinteet kukoistivatkaan eilen reitillä
    Niirala – Uusi-Värtsilä. Kelpaa siinä venäläisten
    ynnä muidenkin turistien ajella kukkivaa ”kujaa”
    pitkin.

    Tienvarsilupiineistahan ollaan monta mieltä, mutta
    kauniimpia ne ovat kuin hoitamattomat pusikot.

  8. Samoin minä sain eilen ihailla tienvarsien lupiinien upeaa kukkaloistoa Sipoossa käydessäni. Erikoisen ihastuttavalta näytti sellaisissa paikoissa missä oli runsaasti vaaleanpunaista lupiinia eri sävyisten sinisten joukossa.

    Tämä paljon parjattu vieraslaji täyttää täydellisesti tehtävänsä kukkana – se kukkii täysillä. Siinä meille ihmisille mallia. Joku viisas on sanonut: ”Kuki siinä mihin sinut on istutettu.”

  9. Olen syyllistynyt lupiinien lisäykseen oman tieni varrelle, vaikka kuulin, ettei niin saisi tehdä. No ei huolta – kohta isojen teiden varsilta ne niitetään pois – taitavat keretä jo kukkansa kukkia. MirjaP

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *