Kesän avaus Laululavalla 2012

Kesä on sitten virallisesti julistettu alkaneeksi.

Perjantai-iltana kesäkuun 1. päivänä oli Joensuussa taas suuren juhlan tuntua kun Laululava alkoi täyttyä laulavista lapsista. Osasta kaupunkia oli liikennejärjestelyt muutettu ja tilapäisiä yksisuuntaisia ajoreittejä perustettu.

Kuva: Alpo R.

Lapsia saapui laululavalle noin 6500. Heistä valtaosa linja-autoilla. Yleisöä lienee ollut ainakin saman verran. Täällä Joensuussa vakiintuneen tavan mukaan julistetaan Suomen suvi virallisesti alkaneeksi toukokuun viimeisenä perjantaina tai kesäkuun ensimmäisenä perjantaina riippuen siitä milloin koulut loppuvat. Teoriassa tilaisuus kestää vain tunnin, mutta oikeasti paljon kauemmin.

Jos laulurinteelle saapuu tuntia ennen tilaisuuden alkua niin oikeastaan on jo myöhässä. Juhlava tunnelma alkaa tiivistyä jo tunteja aikaisemmin. Lapsiperheitä lisääntyy kaupunkikuvaan, heitä tulee ympäri maakuntaa. Monet yhdistävät muita kaupunkiasioita ja matkan huipennukseksi sitten Laululavalle. Monilla on lapsia tai lastenlapsia laulamassa. Kiikaroidaan löytyisikö oma lapsi tuhansien muitten joukosta.

Minä pääsin juhlapaikalle vasta vajaa tunti ennen alkua. Yleisöä ei ollut vielä paljon, mutta laululava oli täyttynyt jo yli puoleen väliin. Lapsijonot tulivat värikkäinä nauhoina kahdelta eri suunnalta. Ilmeisesti heillä oli oma saapumisaikataulu, josta autojen kuljettajat vastasivat. Opettajat johdattivat laumansa tarkkaan määrätyille paikoilleen. Kouluille oli varattu tietyt penkit. Vanhempien tuomat lapset piti yhdistää oman luokkansa yhteyteen.

Useimmilla koululuokilla oli tehty samanväriset liput joita sitten innokkaasti myös huiskuteltiin.

Tilaisuuden juontaja testasi aika ajoin mitkä koulut ja luokat olivat paikalla. Huuto ja huiskutus oli valtava kun joku luokka vastasi. Koska tulin ”myöhästyneenä” paikalle niin en tullut tietämään oliko Tohmajärven tai Värtsilän koululaisia paikalla. Joskus paikalla on hyvinkin kaukaa tulleita koululaisia.

Noin 10 minuuttia ennen ”H-hetkeä” kaikki alkoi olla valmista ja juontaja antoi viimeiset ohjeet. Radioinnin ja televisioinnin vuoksi liikuskulu etualalla oli kielletty ja täydellinen hiljaisuus 5 minuuttia. Sitten liityttiin suoraan radio-ohjelmaan ja kajautettiin Suvivirsi.

Tilaisuus päätettiin Karjalaisten lauluun. Siinä välillä julistettiin kesä alkaneeksi Suomessa. Oli se uskottava kun aurinko paistoi ja oli lämmintä. Uutisista kuultiin, että Helsingissä sataa vettä ja on kylmää, mutta eihän siellä ole kesää julistettukaan alkaneeksi.

Mielenkiintoinen ja ylevä tapahtuma taas kerran. Parkkipaikaltakin pääsi pois tällä kertaa jo alle tunnissa.

Kuva: Alpo R.

4 comments for “Kesän avaus Laululavalla 2012

  1. Värtsilän koulu oli paikalla Suven avauksessa.

  2. Kiva kuulla. Kiitoksia tiedosta Vuokko.
    Tehkäähän juttuja matkasta suven avaukseen. Kiinnostaisi saada oikein ”sisäpiiritietoa” kuvien kanssa.

  3. Koulun viimeisen viikon tapahtumista oli juttu jo valmiina, mutta Eiralle toimittaminen vähän kesti. Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

  4. Nyt ei ollut suven avausta Joensuun Laulurinteellä. Otan esille tämän jutun, jossa Värtsilän koulun oppilaatkin olivat mukana, vaikka en sitä silloin tiennytkään.
    Kyllä tulee iloisten lasten iloinen puheensorina mieleen, ja jätski

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *